Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 23/06/2024 | 13:36 h
 • Lactància materna

Iniciem les propostes que hem preparat des de l'Ajuntament d'Abrera per maternar en temps de confinament

16/4/2020

Avui dijous 16 d'abril engeguem la Comunitat virtual de suport a la gestació i a les maternitats durant l'estat de confinament, iniciativa que formarà part del Banc de Bones Pràctiques de les accions dels Ajuntaments del Baix Llobregat en la lluita contra el Coronavirus per establir mesures que ajudin a pal·liar les conseqüències d'aquesta situació tan complexa i inèdita que estem vivint.

Iniciem la primera proposta que oferirem avui dijous 16 d'abril, de 17.00 h a 18.00 h, amb la xerrada "Lactar en cos i ànima" de la mà de Marina Rinaldi, doula i assessora de lactància. Serà també ella qui ens acompanyarà i donarà suport en l'espai setmanal "Un postpart inesperat" que tindrà lloc tots els divendres d'11.30 h a 12.30 h mentre duri el confinament i on ens dedicarem a tractar tots aquells aspectes amb relació a la gestació, lactància, part i postpart i en el que t'animem també a poder participar per compartir la teva experiència i fer més propera i enriquidora la comunitat. Comencem aquest divendres 17 d'abril. No hi faltis!

 

Una hora abans de cada trobada virtual compartirem el link d'accés per connectar-te i participar-hi.

 

Què és maternar?

Maternar és cuidar des de l’amor, és establir vincles sans i afectius profunds amb els fills i les filles, és saber-se totalment responsable de la vida de l’altre. És un fer a través del cos, bressolant, acollint i tenint cura de les necessitats bàsiques de l’altre i és un sentir, de pensaments i emocions que acompanyen aquest rol que transforma a qui l’escull i l’acull.

 
No hi ha una sola manera de maternar, doncs son diverses les realitats personals que poden portar a vetllar pels fills i les filles de diverses maneres i amb diferents estils, però es relaciona directament en poder reconèixer i atendre les necessitats dels fills i les filles per a un desenvolupament harmònic de totes les seves dimensions vitals, oferint cura, educació, protecció, aliment i seguretat emocional.

 

Vincle afectiu mare - nadó

D’aquesta manera es forja un vincle primari des del que l’infant aprèn a relacionar-se amb el món i amb la seva pròpia persona i des del que establirà els vincles posteriors en les relacions futures que estableixi, mantenint-se doncs, sempre present i essent de vital importància la resta de la seva vida.

Tan rellevant és aquesta etapa i la consolidació del primer vincle amb la figura cuidadora de referència pel nadó, que cal oferir els recursos i facilitar maternar en termes de qualitat a qui realitza aquesta funció, facilitant i acompanyant, tot donant-li el lloc valuós que aquesta tasca ocupa per la vida de cada infant de la nostra comunitat i del futur ciutadà adult i actiu que serà demà.

Un compromís comunitari

Així doncs, maternar no es fa en solitari. Maternar té a veure també amb la xarxa que ho fa possible, la tribu, la comunitat que sosté, acompanya i facilita, doncs els nostres fills i filles necessiten mares i pares presents, conscients, equilibrats, segurs i feliços i per tant cal cuidar de les persones que cuiden.

 
En aquest moment que ens toca viure, en el que tancar-nos a casa i aïllar-nos de la resta és la mesura que ens cuida i ens protegeix, no podem oblidar-nos de les dones que alhora, viuen aquesta situació amb l’experiència de la maternitat, que les travessa per complert no només pel seu nou rol, sinó pel que els processos biològics propis també suposen; l’embaràs, el part, puerperi i alletament i com aquesta influència entre el que és biològic i el que és social s’ha de cuidar per l’etapa vital que suposa per a mares i nadons.

 

Comunitat de suport a les maternitats durant l'estat de confinament 

Des de la Regidoria d’Infància i la Regidoria d’Igualtat ens disposem a engegar una comunitat virtual de suport a les maternitats durant l’estat de confinament en la que oferir diverses propostes per generar espais d’acompanyament professional en termes de salut i benestar de la mare i el nadó, així com en relació amb nodrir el seu vincle.


Per altra banda, aquesta plataforma és presenta com un canal de comunicació entre les pròpies dones per tal de connectar-les i crear sinergies i complicitats entre elles, per compartir experiències i fer-se suport durant l’estat de confinament i en les diverses etapes que viuen i comparteixen tot acompanyant-se en el camí de la maternitat i la criança.

 
Generalment aquests espais, presencials en estat normal, es donen des dels diversos grups de criança, de suport a la lactància i altres activitats ofertades des de l’Ajuntament o àmbit de la salut, adreçades al col·lectiu de dones embarassades i a mares amb nadons fins als 12-18 mesos, essent molt positius els beneficis de sentir-se acompanyades professionalment i disposar del teixit de suport d’altres dones vivint el mateix moment vital, però aquests espais s’han vist desaparèixer amb la declaració d’estat d’alarma i és per aquest motiu que replantegem el servei per no deixar desateses les necessitats de maternar en termes de qualitat i acompanyament.

 
Accés a la Comunitat Virtual de suport a la gestació i a les maternitats en estat de confinament 

Totes les dones interessades en unir-se a la comunitat “Maternar en temps de Confinament”, hauran de respondre un formulari on deixar-nos un correu electrònic per poder-les informar de les programacions i novetats, així com per facilitar el link per tenir accés a les xerrades, tallers i espai obert de suport i acompanyament “Un postpart inesperat”.

 • Es realitzaran a través de la plataforma Jitsi Meet, en la que no és necessari descarregar cap aplicació o disposar d’un compte associat, tan sols accedir a través del link facilitat.
 • La durada de cada sessió serà d’una hora en horari de matí o tarda.
 • Durant les sessions i espais plantejats només es veurà la imatge de la persona ponent i/o de la seva pantalla si comparteix alguna presentació, vídeo o altre recurs. Les participants entraran amb el micròfon silenciat i amb la càmera apagada.
 • En el cas de les xerrades, es disposarà d’una estona final en què les participants podran intervenir a través del xat per fer la posta en comú, compartir experiències, preguntar dubtes i poder resoldre i comentar amb la professional que ens acompanyarà.
 • En el cas dels tallers, en funció de la seva temàtica i format, la ponent establirà el tipus i espais de participació, a través del xat, podent ser aquesta contínua o al final del taller com en el cas de les xerrades.
 • En el cas de l’espai “Un postpart inesperat” de suport a l’embaràs, lactància, cura i criança del nadó i puerperi, la participació a través del xat amb la persona referent, serà contínua i fluida, entre totes les participants, per tal de crear un espai des del que atendre i compartir conjuntament les particularitats de l’estat de confinament i embaràs-postpart.
 • Les sessions de xerrades i alguns tallers podran ser enregistrades.
 • L’accés a cada proposta serà sempre voluntari i a lliure elecció de les dones. Pot ser que hi hagi unes temàtiques que pel moment vital que travessa cada una o els nadons, siguin més o menys necessaris o oportuns i per tant, es participi només a una part del contingut.
 • Posteriorment a les sessions de xerrades o tallers, us demanem que pugueu respondre a una enquesta de valoració per tal d’avaluar l’activitat i conèixer la vostra opinió.
 • Un cop finalitzi l’Estat d’Alarma per la COVID-19 i s’aixequin les restriccions de confinament, finalitzaran les propostes de la plataforma virtual, animant a les dones a continuar participant dels recursos, activitats i serveis disponibles de la seva comunitat local.

 

Activitats per a tu!

Les primeres propostes que hi ha programades són aquestes:

 • Avui dijous 16 d'abril, de cinc a sis de la tarda, es farà la xerrada “Lactar en cos i ànima” a càrrec de l’assessora de lactància Marina Rinaldi.
 • Demà divendres 17 d'abril, de dos quarts de dotze a dos quarts d’una del migdia, es realitzarà l’espai “Un post part inesperat” que es farà tots els divendres, també a càrrec de Marina Rinaldi.
 • I dimarts de la propera setmana, dia 21 d’abril, de cinc a sis de la tarda, l’assessora de porteig Rosa Carneros impartirà de cinc a sis el taller “Porteig conscient mare-nadó”.

 

Què necessiten les dones? 

A través d’aquest formulari (feu clic aquí) volem conèixer quines són les inquietuds, demandes i necessitats de les dones interessades a poder accedir i participar d’aquesta iniciativa, per tal de programar en funció a aquestes i procurar oferir els continguts que més els puguin ser d’utilitat.

 

Desitgem que pugueu gaudir de l'experiència que estem a punt de compartir en un moment tan important com és la vostra maternitat i el viatge cap a ella!

 

Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

També directament al teu mòbil o tauleta a les aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies