Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 21/06/2021 | 13:48 h

Patrimoni cultural i Memòria històrica > PATRIMONI: CASTELL DE VOLTRERA

  • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 00
  • Visitem el Castell de Voltrera amb representants de la Universitat de Barcelona, amb qui encetem una nova etapa d'estudi científic del jaciment històric
  • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 01

 

Castell de Voltrera, epicentre del barri de Can Vilalba

 

El Castell de Voltrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.

 

En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla ser que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.

 

El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amatsenyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.

 

L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.

 

El conjunt format pel Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere estan situats al barri abrerenc de Can VilalbaS'hi pot accedit a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.  

 

D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.

 

Des del Castell de Voltrera tenim comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d'Esparreguera, ambdós a l'altra banda del riu.

 

 

Obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere

 

  • 14.04.21. Visitem el Castell de Voltrera amb representants de la Universitat de Barcelona, amb qui encetem una nova etapa d'estudi científic del jaciment històric. Feu clic aquí.
  • 01.04..21 Encetem les obres de consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere al barri de Can Vilalba. Feu clic aquí.

 

  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

SERVEIS > Patrimoni cultural i Memòria històrica > Patrimoni: Castell de Voltrera