Patrimoni cultural i Memòria històrica > SERVEIS - PATRIMONI - ESPAI ARTÍSTIC
Inaugurem el nou Espai Artístic Pere Torres d'Abrera, amb autoritats, familiars, veïnat i una mostra del Centre Excursionista d'Abrera
26/2/2024
A Abrera millorem els nostres equipaments! El nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, han inaugurat, aquest dissabte 24 de febrer al matí, el nou Espai Artístic Pere Torres d'Abrera (c. Major 22), acompanyats per Marta Torres, filla de l’homenatjat Pere Torres, i la jutgessa de pau i activista cultural abrerenca, Teresa Morral. Finalitzades les obres de reforma integral, l’equipament ha esdevingut un nou espai polivalent, accessible per a tothom, que dona resposta a la necessitat d'espais d'exposició per a entitats i artistes del nostre municipi, afavorint la participació ciutadana i el moviment associatiu del municipi.
L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, regidors i regidores dels consistoris d’Abrera i Olesa, familiars del Pere Torres, integrants del Centre Excursionista d’Abrera i nombrosos veïns i veïnes, així com tècnics i tècniques municipals.
Exposició del Centre Excursionista d'Abrera i amenització musical amb Laura Benet
La reforma integral de la Sala Pere Torres ha permès que l’espai esdevingui un centre de cultura del municipi, on poder programar exposicions temporals i una part permanent, conferències, xerrades, presentacions i activitats vinculades amb el Patrimoni Cultural, la Memòria Històrica i Democràtica i la Cultura del poble.
Així, hem inaugurat l'espai amb la mostra fotogràfica "Muntanyes amb el cor", amb motiu dels 40 anys d'història del Centre Excursionista d'Abrera, entitat del nostre municipi que té la seva seu al carrer Major, 22, a la primera planta. També hem gaudit d'amenització musical, a càrrec de Laura Benet.
Les valoracions de la inauguració del nou Espai Artístic Pere Torres d'Abrera són molt positives:
Jesús Naharro, alcalde
"Disposem d'un nou espai a Abrera per fer exposicions, xerrades, un nou espai d'aprenentatge. Inaugurem l'espai artístic Pere Torres d'Abrera, amb una exposició del Centre Excursionista d'Abrera, que també està d'aniversari, amb els 43 anys de l'entitat. Des d'aquí els hi donem la nostra enhorabona. Un agraïment també molt especial a la família Torres, que han vingut. La seva filla, Marta Torres, acompanyada de familiars".
"Molt contents de poder inaugurar i obrir les portes d'aquest nou espai, amb el qual la ciutadania guanyarà cultura i qualitat. En aquest nou espai exposem un escut històric de la família Voltrera i un plat del castell de Voltrera d'Abrera. Agraïm a la família Morera la seva col·laboració per tal d'ampliar el patrimoni històric d'Abrera".
"Convidem a tota la ciutadania abrerenca a descobrir la nova sala, amb la seva programació. Visitaran un nou espai adaptat, sostenible i que obrirà la cultura a tota la ciutadania. Estem molt contents i fem també un agraïment molt especial a totes les persones que han fet possible aquesta inauguració, que han treballat de valent",
Arantxa Galofré, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica
"Des de l’Ajuntament d’Abrera, des de fa més d’un any, hem treballat i hem impulsat la reforma d’aquest nou espai artístic per tal que esdevingui un centre de cultura de la vila, on programar exposicions, conferències, xerrades, presentacions i activitats vinculades amb el Patrimoni Cultural, la Memòria Històrica, la Cultura i l’Educació del municipi. Un cop més, hem comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona per dibuixar amb mirada municipalista aquest nou equipament".
"Una altra acció que hem impulsat en aquesta sala és la creació d’un petit espai expositiu singular, de caràcter més permanent, estic parlant, d’una vitrina, que podreu veure a mà esquerra, al entrar a la sala, on tindrem exposat l’Escut en pedra del Virrei Amat procedent de la residència de Can Vilalba, sota el Castell de Voltrera i recuperat l’any 1982, fins ara ha estat conservat a l’Arxiu Municipal i avui el trèiem a la llum perquè el pugueu conèixer. A més, juntament amb l’escut tindrem exposada una plata amb ala de ceràmica del nostre Castell de Voltrera, datada del segle disset procedent de la col·lecció del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà impulsat pel senyor Jaume Morera i de l’Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Gràcies a la família Morera i a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat per ser-hi avui aquí i per cedir-nos aquesta peça tan important per la història d’Abrera".
Arantxa Galofré: 'Parlem d’un nou equipament cultural per a tots els veïns i veïnes d’Abrera amb l’objectiu de tenir una sala polivalent on poder explicar la història d’Abrera però també, poder disposar i donar resposta a la creació artística i la cultura en els seus diferents vessants, afavorint la participació ciutadana i el moviment associatiu del municipi'.
“Posem en valor el patrimoni cultural abrerenc. Parlem d’un nou equipament cultural per a tots els veïns i veïnes d’Abrera amb l’objectiu de tenir una sala polivalent on poder explicar la història d’Abrera però també, poder disposar i donar resposta a la creació artística i la cultura en els seus diferents vessants, afavorint la participació ciutadana i el moviment associatiu del municipi. Amb aquest projecte hem reformat la zona interior mantenint i restaurant el sostre de volta catalana i millorem l’accessibilitat. D’aquesta manera seguim treballant per protegir, conservar, valorar i difondre el nostre patrimoni cultural, arquitectònic, històric, arqueològic, paleontològic i natural a tota la ciutadania d’Abrera i també pensant en les generacions futures".
Marta Torres, filla de Pere Torres, abrerenc que dona nom al nou espai
"Un agraïment immens, amb un record al meu pare. Molta gent d'Abrera el recorda amb molt d'apreci. Era una persona molt implicada en tots els afers d'Abrera, tant culturals com personals. Estem molt feliços i agraïts".
Carlos Pons, representant del Centre Excursionista d'Abrera
"La mostra no deixa de ser 43 anys de la nostra entitat, que hem aprofitat per exposar en aquest nou espai artístic Pere Torres i inaugurar-lo. Habitualment fem petites exposicions de les nostres activitats en esdeveniments com la Fira d'Entitats Esportives. Aquí mostrem, no només el que fem ara, sinó tot allò que hem estat fent els darrers 43 anys. Estem molt il·lusionats".
"A grans trets, hem volgut fer una exposició molt senzilla, perquè tenim molts materials. Hem volgut fer una mostra molt fresca, amb fotografies agradables, tant de les nostres activitats esportives: escalada, excursionisme... Com països del món i continents: Àfrica, Noruega... Li hem volgut donar aquest títol, 'Muntanyes amb el cor', perquè és una exposició feta amb el cor, exposant aquelles coses que hem fet i que hem tingut guardades durant molts anys i ara ha estat un bon moment per recordar-les".
Espai obert tots els dissabtes al matí, de 10 h a 13 h
El nou Espai Artístic Pere Torres d'Abrera estarà obert tots els dissabtes al matí, de 10 a 13 h. La primera programació d’aquesta sala, conté un total de tres exposicions vinculades amb Abrera i amb temes d’actualitat: comencem amb una mostra de l’entitat abrerenca “Centre Excursionista d’Abrera” sota el títol 'Muntanyes amb el cor' on ens expliquen els seus 43 anys d’història del centre. Després, tindrem l'exposició ‘La vida de l’aigua’ per parlar de la vida de l’aigua on en aquests moments tant rellevants en la nova cultura de l’aigua, volem explicar el valor que té l’aigua i com hem de fer per dur a terme una gestió sostenible de l’aigua. I per últim, sota el títol “Vencedors i vençuts” parlarem sobre l’escenari de la postguerra a Catalunya i a Abrera amb una mostra de documentació procedent del nostre Arxiu Històric Municipal.
Nou espai polivalent, adaptat i accessible per a tothom
La Sala municipal Pere Torres vol donar resposta a la necessitat d'espais d'exposició per a artistes del nostre municipi, no vinculats a circuits estables de difusió. La millora en aquest equipament municipal contempla:
- La creació d’un nou espai polivalent, adaptat, modern i accessible per a tothom, que podrà acollir exposicions culturals, mostres temàtiques i conferències, amb l’objectiu de difondre el patrimoni cultural del nostre municipi.
- La millora de l’accessibilitat, generant un espai obert a tothom
- La reforma integral de la sala, la renovació de les instal·lacions i de la façana de l’edifici del carrer Major, i la recuperació de l’antic sostre de volta catalana.
Breu passeig per la història de la Sala Pere Torres
La Sala Pere Torres és un espai singular del nucli antic d’Abrera, ubicada sota de la Sala Municipal, amb accés pel carrer Major, és un lloc amb molta història viscuda. Està ubicada en un lloc privilegiat de l’antiga Abrera, a peu de Camí Ral i del que després va ser la carretera general. Antigament, havia estat una petita fonda que depenia de Cal Santmartí, la casa contigua. Aquesta casa de menjars es va fer famosa i hi paraven moltes diligències. Durant la segona meitat de la dècada dels anys 1910 i la primera dels anys 1920 va ser una referència pels treballadors que van venir a Abrera a construir la línia del ferrocarril Martorell-Monistrol de Montserrat. Això sembla que va implicar que la família Santmartí tingués suficients diners per reformar la casa, l’únic immoble amb una façana d’estil modernista que hi ha a Abrera.
De fet, l’antic Camí Ral, actual carrer Major, ha estat l’eix del poblament del nucli antic d’Abrera, passant per davant de la parròquia de Sant Pere i enfilant-se després cap al carrer del Rebato. A l’inici del segle XVII el carrer Major ja és documentat el carrer que coneixem com a carrer Major. Fins al segle XIX se l’anomena simplement “el carrer”, ja que no n’hi havia d’altre al poble.
En començar la segona meitat del segle XX el carrer Major era el centre administratiu i comercial del poble. Hi havia les Escoles Velles (construïdes el 1922 per subscripció popular), l’Ajuntament (ara, l’Ajuntament Vell, seu de Serveis Socials), la centraleta telefònica, correus i la immensa majoria dels comerços de la vila: la barberia, la carnisseria, la cansaladeria, dos fusters, una vaqueria, forns de pa... i també un espai de trobada social molt important en aquell moment: el cafè de la Sala Municipal. En aquells moments d’oci la gent es trobava a missa, a la Sala o al cafè, fent tertúlia. És on es forjaven les amistats, s’hi festejava i s’hi engegaven projectes culturals.
Precisament en aquest espai, que actualment coneixem com a Sala Pere Torres, on va residir l’Agrupació Artística d’Abrera, de la mà de vilatans i vilatanes il·lustres com la cantant lírica Teresa Busquet Rius (1899-1994), qui formà part de la plantilla del Gran Teatre del Liceu i ja havia començat a programar funcions teatrals durant la Guerra Civil a l’antiga sala de Ca la Laura, prop de l’església.
Aquest antic local va ser batejat per l’Ajuntament d’Abrera com a Sala Pere Torres, en record de qui va ser una de les ànimes culturals del nostre municipi. Pere Torres Andreu (1924-1988) fou filantrop cultural de la vila d’Abrera, l’home de teatre que tenia cura del manteniment i funcionament de la Sala Municipal i que podies trobar en totes les manifestacions culturals i socials abrerenques.
Vols presentar la teva exposició? Contacta'ns!
Aquelles persones o entitats interessades en presentar una exposició en el nou Espai Artístic Pere Torres d'Abrera, poden contactar amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament d’Abrera
- trucant al T. 93 770 29 11
- enviant un correu electrònic a cultura@abrera.cat.
- Patrimoni: Església de Sant Pere d'Abrera
-
Patrimoni: Castell de Voltrera d'Abrera
- Patrimoni: Carrer Major i camí Ral
- Patrimoni: Centenari de les Escoles velles d'Abrera (1922 - 2022)
- Patrimoni: Carrer de la Font
- Patrimoni: Cementiri vell
- Patrimoni: Centenari de l’Estació dels Ferrocarrils Catalans a Abrera (1922-2022)
- Patrimoni: Conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari d’Abrera
- Patrimoni: Trinxeres de la Guerra Civil espanyola del bosc de Sant Miquel d'Abrera
- Patrimoni: Espai Artístic Pere Torres
- Patrimoni: Pou de glaç d'en Margarit
- Patrimoni: A Abrera sí que hi ha res
- Arxiu Històric
- Biblioteca Josep Roca i Bros