Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 12/04/2021 | 02:21 h

Patrimoni cultural i Memòria històrica > ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

  • Fogatge general de Catalunya. 1553 (Arxiu de la Corona d’Aragó)

La memòria escrita i il·lustrada d'Abrera

La memòria històrica s'ha de preservar sempre. I en el cas d'un municipi, un arxiu organitzat és la millor eina per aconseguir-ho. Aquest servei és bàsic a més per vehicular de forma més efectiva part de la gestió dels treballadors municipals i per facilitar la consulta documental a veïns i veïnes. També és un recurs imprescindible per fomentar la recerca de la història local.

 

L'àrea d'Acció Cultural i Patrimoni està actualment planificant les fases d’inventari i creació de l’arxiu. De forma paral·lela, s’estan cercant documents sobre Abrera que figuren en altres arxius del país (Fons Requesens:, dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu de la Corona d’Aragó, Arxiu de Protocols de Barcelona, etc.) per a poder tenir informació àmplia i el més completa possible de l’evolució històrica del nostre municipi.

 

Abrera, amb la denominació de Sant Pere de Brea, comptava el 1497 amb 13 famílies. El 1553, a Sant Pere d’Abrea, ja en són 18. Aquesta informació prové dels fogatges (imatge superior). El fogatge era un impost que les Corts Generals van establir, des del segle XIV fins al XVII, als estats de la corona catalanoaragonesa per contribuir a les necessitats de la corona o de la terra. Cada foc o casa habitada pagava una quantitat. Per facilitar el cobrament, a cada municipi es recollia la llista dels noms dels caps de casa. Podem llegir els cognoms d’aquell temps: Garrigosa, Valor, Costa, Puig, Soler, Sucarrats, Morral, Moragues... que encara perviuen entre els habitants de l’actual Abrera.

 

Contacte

arxiu@abrera.cat

  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

SERVEIS > Patrimoni cultural i Memòria històrica > Arxiu Històric Municipal