Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 23/06/2024 | 14:55 h

Commemorem el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb l’exposició Científiques catalanes 2.0, que podeu veure a la Casa de Cultura

11/2/2022

Amb motiu de l'11 de febrer, dia en que es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, des del servei d’Igualtat del nostre Ajuntament contribuïm un cop més a la promoció de la participació plena i equitativa de dones i nenes en l’àmbit de la ciència compartint una nova proposta de  recomanacions i recursos d’interès que s’ha elaborat també, amb la col•laboració de la Biblioteca Josep Roca i Bros.

 

Des del dilluns 7 i fins dilluns 28 de febrer, la Casa de cultura acull l’exposició Científiques catalanes 2.0, una mostra nascuda al 2020 que pretén donar una major visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori, que es preocupen per comunicar la ciència a fi de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries.


És de vital importància conèixer les dones de ciència per ajudar a superar els estereotips de gènere en les disciplines STEAM. Així, l’objectiu de l’exposició és posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avanç de la ciència en la societat, tot destacant algunes científiques del nostre entorn més proper, el territori català.

Aquest projecte ha estat coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i que compta amb més de 20 integrants, totes professionals de la comunicació, la divulgació i el periodisme, així com la recerca científica.

L’exposició, que inclou 24 científiques rellevants que treballen a Catalunya, es podrà visitar des del dilluns 7 i fins dilluns 28 de febrer al primer pis de la Casa de Cultura (c. de Federico García Lorca, 17).

 

 • També podeu consultar el contingut de la mostra Científiques Catalanes 2.0 fent clic aquí.
 • I escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 11/02/22 amb la secretaria tècnica i responsable de comunicació de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, Míriam Rivera, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

L’exposició, que inclou 24 científiques rellevants que treballen a Catalunya, es podrà visitar des d'aquest del dilluns 7 i fins dilluns 28 de febrer al primer pis de la Casa de Cultura (c. de Federico García Lorca, 17).

Paper fomental de les dones i les nenes

L'Assemblea General va aprovar, el 20 de desembre de 2013, la resolució relativa a la ciència, la tecnologia i la innovació per al desenvolupament, en la qual va reconèixer que l'accés i la participació plens i en condicions d'igualtat en la ciència, la tecnologia i la innovació per a les dones i les nenes de totes les edats eren imprescindibles per a aconseguir la igualtat entre els gèneres i l'apoderament femení. Així doncs, l’11 de febrer és un recordatori que les dones i les nenes exerceixen un paper fonamental en la comunitat STEAM i que la seva participació ha d'enfortir-se, ja que continuen trobant obstacles en l’accés i participació en la ciència.

 

Dades significatives

 • Des de petites, les dones s’autodescarten pel que fa a ser matemàtiques, físiques o enginyeres, una limitació que s’accentuarà amb l’edat per temes de conciliació.
 • Les dones es consideren a si mateixes menys brillants que els nens a partir dels 6 anys.
 • El 28% d’investigadors/es del món i el 35% de l’alumnat de carreres STEAM són dones.
 • La proporció de doctores en àmbits STEAM a la Unió Europea és del 37,1%.
 • A Catalunya, el 20% del personal catedràtic i el 21% dels càrrecs directius de centres CERCA són dones.
 • En estudis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), a Catalunya el percentatge de dones graduades és d’un 21%.
   

Una nova proposta de recomanacions i recursos d’interès


Des del servei d’Igualtat de l’Ajuntament d’Abrera s’ha apostat per elaborar una guia de recomanacions promovent la divulgació de recursos inspiradors i pràctics, que permetin la descoberta de les referents femenines i les seves aportacions històriques alhora que afavoreixin la descoberta de vocacions científiques de les noves generacions tot ressaltant les capacitats i el talent de les dones i les nenes en totes les edats.

En aquesta selecció, hi ha col·laborat també la Biblioteca Josep Roca i Bros d’Abrera, aportant un recull de títols que podem trobar en la secció d’Igualtat i en la mostra especial, com a destacats del mes

 • Podeu consultar la proposta de recursos fent clic aquí o a la part inferior d’aquesta pàgina.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies