Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 16/04/2024 | 09:53 h
 • Impulsem amb el Centre d’Atenció Primària d’Abrera una formació de capacitació en l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut
 • Abrera per l'erradicació de les violències masclistes
 • Impulsem amb el Centre d’Atenció Primària d’Abrera una formació de capacitació en l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut

  + 3

 • Impulsem amb el Centre d’Atenció Primària d’Abrera una formació de capacitació en l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut
 • Impulsem amb el Centre d’Atenció Primària d’Abrera una formació de capacitació en l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut
 • Abrera, municipi feminista!

Oferim al Centre d’Atenció Primària d’Abrera una formació de capacitació en l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut

23/1/2024

Des del servei d’Igualtat de l’Ajuntament d’Abrera hem facilitat la realització d'una formació sobre l’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit de la salut, dirigida a tot el personal sanitari del Centre d’atenció primària d’Abrera, que ha tingut lloc aquest mes de gener. Aquesta formació és una de les mesures que donen resposta als objectius recollits en el pla d’Igualtat local d’Abrera de “Realitzar programes de formació sobre com detectar, prevenir i atendre casos de violència masclista” i el de “Garantir l'accés i la promoció de la salut des d'una perspectiva integral i de gènere”. 


Formació amb perspectiva de gènere i interseccional

La formació sobre l’ abordatge responsable de les violències masclistes adreçada al conjunt de professionals de l’àmbit de la salut del CAP d’Abrera ha estat impartida pel Servei d’Intervenció especialitzada (SIE); el servei gratuït de la Generalitat de Catalunya que ofereix informació, atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situacions de violència masclista, així com a les seves filles i fills. Aquest servei també incideix en la prevenció, la sensibilització i la implicació comunitària.

 

Aquesta formació amb perspectiva de gènere i interseccional va ser realitzada en dues sessions, els dies 16 i 18 de gener, i ha comptat amb les nocions bàsiques en matèria de violències masclistes; definicions, causes estructurals, marc legal, formes, àmbits i impacte en la salut. I de la capacitació dels i les professionals de la salut en l’àmbit de la sensibilització, prevenció, detecció i atenció de les dones i llurs fills/es en situació de violència masclista. També en la definició de protocols i circuits interns a l’àmbit de salut, la participació en la Xarxa d’atenció i recuperació del territori, i per últim informar i difondre els serveis que conformen la Xarxa d’atenció i recuperació integral, tot establint canals de comunicació fluids a l’abast de qualsevol professional que pugui intervenir en un cas. La valoració de la formació és molt positiva:

 

Giulia Mirto, regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament d'Abrera

“Des de la Regidoria d'Igualtat, Feminisme i LGTBI i conjuntament amb la Regidoria de Salut; seguim i seguirem impulsant totes aquelles accions que fomentin la igualtat real i efectiva. És cabdal que totes les persones que atenem des de la proximitat i en xarxa al nostre municipi, seguim un mateix objectiu i siguem capaços de conèixer i derivar a la xarxa, si s’escau; aquells casos que precisin d’especial intervenció. La coordinació és cabdal a l’hora d’acompanyar les víctimes de violència masclista; ja siguin dones en situació de violència de gènere, de violència sexual, etc".

 

"Des de la Regidoria seguirem impulsant totes les accions que fomentin la coneixença de l’especialització en l’atenció a les violències masclistes, també de forma preventiva. Per això, també recordar a tota la ciutadania que des de l’Ajuntament d’Abrera teniu a la vostra disposició i us podeu sumar a la Xarxa Violeta d’Abrera; organització des de la que detectem i posem a disposició els serveis especialitzats d’atenció. Tothom podem seguir sumant en la lluita per l’erradicació de les violències masclistes al nostre municipi, i des de l’Ajuntament d’Abrera seguirem apostant per un municipi 100% feminista i lliure de violències masclistes”.

 

Giulia Mirto: “Seguim i seguirem impulsant totes aquelles accions que fomentin la igualtat real i efectiva. La coordinació és cabdal a l’hora d’acompanyar les víctimes de violència masclista".

Xarxa Violeta d’Abrera - Pacte ciutadà per una Abrera lliure de violències masclistes


Esther Reales, tècnica municipal del Servei
d'Igualtat, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament d'Abrera

“El treball en xarxa i la coordinació constitueixen una base fonamental de la intervenció en les situacions de violències masclistes, en el qual participa la dona com a responsable última del seu procés vital. S’ha de poder formar als i les professionals per integrar la perspectiva de gènere i interseccional en tots els àmbits, per conèixer les novetats legals i incidir en la necessitat d’aquesta actuació coordinada, i estar informats i informades de tots els serveis que es poden oferir.”

 

Les necessitats formatives en l’àmbit de la salut

La formació del personal sanitari busca el compliment del dret a l’atenció i l’assistència sanitàries específiques de les dones que pateixen qualsevol forma de violència masclista (Article 32 de la Llei 5/2008). El Govern, per mitjà de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública, disposa d’un protocol d’atenció i assistència en totes les manifestacions de la violència masclista, en els diferents nivells i serveis i també cal garantir que el personal professional sanitari tingui la formació específica adequada per a desenvolupar la tasca a què fa referència aquest article.

L’actuació dels serveis públics en l’àmbit de la violència masclista s’emmarca, principalment en l’article 11.1 de la Llei 5/2008 que disposa que totes les persones professionals, especialment les professionals de la salut, dels serveis socials i de l’educació, han d’intervenir obligatòriament quan tinguin coneixement d’una situació de risc o d’una evidència fonamentada de violència masclista, d’acord amb els protocols específics i en coordinació amb els serveis de la Xarxa d’atenció i recuperació integral.

Així doncs, aquesta formació és clau quan existeix el deure de la responsabilitat i l’obligació d’intervenir per saber com ha de fer-se la intervenció, per a no aprofundir el risc preexistent, respectar l’autonomia de la dona, escoltar necessitats i garantir drets.


Garantia de la detecció primerenca de la violència masclista

La formació en violència masclista i la formació capacitadora, forma part dels eixos centrals en la garantia de la detecció primerenca i d’una atenció responsable. A la vegada, les diferents legislacions posen en relleu, l’obligatorietat de la formació dels i les professionals. Aquesta obligatorietat no hauria de substituir la certesa, de què és l’única manera de garantir una atenció responsable i no victimitzadora des de tots els àmbits de la salut.

 

Les formacions que es realitzen, depenen encara massa de la voluntat i esforç de moltes i molts professionals que copsen la necessitat de continuar formant-se i d’adquirir eines per a un abordatge responsable de la violència masclista en l’àmbit de la salut. D’altra banda, la introducció de noves formes de violència masclista en els diferents articulats legals, la comprensió dels efectes d’aquesta violència en la salut de les dones, de la infància i de l’adolescència, fa que s’hagi de tenir un coneixement acurat de la mateixa per part de qui ha d’intervenir i tenir-ne cura.

Són moltes i molts els professionals de la salut que intervenen de manera directa o indirecta en l’atenció a la violència masclista, donat que salut és un àmbit privilegiat per a detecció i l’atenció, aquesta intervenció requereix formació i capacitació per no incórrer en pràctiques victimitzadores i garantir la deguda diligència.

Abrera per l'erradicació de les violències masclistes

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web www.abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i "X" @AbreraInforma
 • Youtube "Ajuntament d'Abrera"
 • Ràdio Abrera (107.9 FM i www.radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

FALDÓ NOTÍCIES 2023


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies