Jornada de Memòria Democràtica amb l'Institut Voltrera, amb una visita a les Trinxeres de la Guerra Civil del Bosc de Sant Miquel i la projecció del documental 'Abrera: de la II República a la postguerra'
3/11/2023
A Abrera cuidem el nostre patrimoni! Més d'un centenar d'alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Voltrera d'Abrera van visitar, el matí del dijous 2 de novembre, l'espai patrimonial i jaciment de les Trinxeres de la Guerra Civil del Bosc de Sant Miquel, amb una visita guiada i recreació històrica. Seguidament, a la Sala Municipal, l'alumnat va veure el documental 'Abrera: de la II República a la postguerra', amb un posterior col·loqui amb el director de la cinta, Roger Roca. Les activitats s'emmarquem la Jornada de Memòria Democràtica que hem organitzat des del Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Abrera en col·laboració amb l'Institut Voltrera i amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, que van acompanyar l'alumnat en la Jornada de Memòria Democràtica, han felicitat l'institut Voltrera d'Abrera i han valorat molt positivament aquesta activitat fora de les aules:
Jesús Naharro, alcalde d'Abrera
"Avui l’alumnat de 4t de l'ESO del nostre Institut Voltrera ha visitat les trinxeres que tenim recuperades, excavades i treballades al barri de Sant Miquel i aquest documental que ha fet el Roger Roca de memòria democràtica respecte a la recopilació dels relats del que es va viure a Abrera i que déu- n'hi-do el que avui s’ha explicat. Felicitem l’Institut per la seva sensibilitat i els editors pel seu contingut, que deixa un missatge molt clar: que no hem d’oblidar d’on venim, no hem de repetir models repressius i que aquest patiment que ens han explicat i que avui hem pogut veure dels nostres avis i les nostres àvies mai més es pot tornar a repetir. Des d’aquest esperit de conservar i preservar la nostra llibertat, continuarem a explicant al nostre jovent com s’ha de treballar i com hem de ser de generosos i intel·ligents per tal de repetir només models de llibertat i evitar els repressius".
Jesús Naharro: 'Des d’aquest esperit de conservar i preservar la nostra llibertat, continuarem a explicant al nostre jovent com s’ha de treballar i com hem de ser de generosos i intel·ligents per tal de repetir només models de llibertat i evitar els repressius'.
Arantxa Galofré, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica
"Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica seguim treballant transversalment amb la Regidoria d’Educació per tal de crear aquests espais de coneixement i de descoberta per a tot l’alumnat dels nostres centres educatius. Avui, hem tingut una jornada molt profitosa amb l'alumnat de quart d’ESO del nostre institut, la jornada ha inclòs la visita al jaciment amb una recreació històrica i després una projecció d’un documental creat amb avis i àvies d’Abrera on expliquen les seves vivències en el període de la Segona República a la postguerra. L’objectiu és donar ús de les fonts, especialment fonts materials que tenim al municipi, que sempre donen un valor afegit al treball de l’aula i també amb la intenció de fomentar la implicació de l'alumnat en el territori i la societat; i poder formar una ciutadania més crítica i responsable de cara al futur".
Arantxa Galofré: 'L’objectiu es donar ús de les fonts, especialment fonts materials que tenim al municipi, que sempre donen un valor afegit al treball de l’aula i també amb la intenció de fomentar la implicació de l'alumnat en el territori i la societat'.
Apropar l'alumnat a les fonts primeres
Aquest curs, l'alumnat de 4rt d'ESO de l'Institut Voltrera estudia la Guerra Civil Espanyola i des del Servei considerem que és una bona manera d'apropar-se a les fonts primàries: el jaciment arqueològic de les trinxeres republicanes de la Guerra Civil Espanyola del bosc de Sant Miquel d'Abrera (BCIL) i la projecció en pantalla gran del documental "Abrera: de la II República a la postguerra".
En el cas de les trinxeres la visita va comptar amb l'explicació de context històric a càrrec del tècnic de Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica i historiador Gerard Bidegain, i la didàctica de les trinxeres a càrrec del grup "Recreació històrica i patrimoni junts", liderat per l'historiador Oriol Miró i vinculat a Didpatri de la Universitat de Barcelona. Amb els tres recreadors es va explicar el funcionament de la trinxera, l'organització dels dos bàndols del conflicte bèl·lic, la rereguarda i les problemàtiques econòmiques i sanitàries derivades de la guerra. L'alumnat també va preparar-se un seguit de lectures de textos poètics i narratius vinculats a la Guerra Civil i la postguerra i els van llegir a peu del monument.
Projecció de documental i col·loqui
Posteriorment, l'alumnat va anar a la Sala Municipal, on es va projectar el documental "Abrera: de la II República a la postguerra" (2007), elaborat pel grup de recerca Brea amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament d'Abrera.
Seguidament, es va fer un col·loqui amb el director del documental, Roger Roca, on es va tenir un record per la recentment desapareguda Montserrat Fosalba Domènech, historiadora i professora abrerenca que va assessorar històricament el documental. Van assistir a l'acte l'alcalde Jesús Naharro, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica Arantxa Galofré i la regidora Giulia Mirto. L'activitat comptava amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc del recurs d'ajut a activitats de memòria democràtica al municipi.
Roger Roca, director del documental
"Sempre és una activitat exitosa perquè potser avui mateix no tenim el resultat, però això va quallant i potser demà o demà passat algú comenta alguna cosa a casa amb el seu pare i li explica alguna cosa del seu avi... Si més no, iniciar la reflexió dels adolescents envers aquests temes és fonamental. I per altra banda, l’aproximació al patrimoni local que, per si ja és una entitat, però si a més a més, aquests alumnes de 4t d’ESO poden visitar in situ el patrimoni, aquesta forma d’unir una explicació a l’institut amb una experiència personal seva al lloc, és doblement exitosa".
Valoracions positives de l'alumnat
L'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Voltrera d'Abrera també ha valorat positivament la sortida als dos espais patrimonials del nostre municipi:
Alumnat 4r d’ESO de l’Institut Voltrera
- "Les trinxeres m’han semblat molt interessants, m’ha agradat molt aquesta activitat, i el documental també és molt interessant la història de tots els avis".
- "Veure les trinxeres ha estat interessant, perquè a Abrera s’ha de veure tot això, tot el que van sofrir aquestes persones i mai l’havia vist i m’ha agradat veure’l. El vídeo ha sigut interessant i sensible i, com han dit, totes aquestes veus s’han d’escoltar".
- "A mi m’ha agradat la història, que és molt profunda, és molt important conèixer això si vius a Abrera i si ets de fora també, has de conèixer la història, a mi m’ha agradat molt".
A Abrera cuidem i difonem el nostre patrimoni!
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!
- Web abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
- Youtube Ajuntament d'Abrera
- Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.