Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 24/07/2024 | 02:08 h
 • Salut Mental i Emocional
 • Xerrada com cuidar la teva salut mental 9 març 2023
 • Entrevista a Ràdio Abrera amb l'Andrea Márquez, psicòloga Referent de Benestar Emocional Comunitari al Centre d'Atenció Primària d'Abrera

Convidem la ciutadania d'Abrera a participar al cicle de xerrades mensuals sobre benestar emocional engegat pel Centre d’Atenció Primària a la Casa de Cultura

La primera xerrada porta per títol “Com cuidar la teva salut mental”, i tindrà lloc el dijous 9 de març a les 18.00h

7/3/2023

L'Equip d'Atenció Primària d'Abrera, amb la col·laboració del Departament de Salut Pública i Benestar del nostre ajuntament, engega un cicle de xerrades mensuals amb col·loqui sobre benestar emocional, que tindrà lloc el segon dijous de cada mes a les 18.00 h a la Casa de Cultura d'Aberra.

 

La primera xerrada tindrà lloc aquest dijous dia 9 de març sota el títol "Com cuidar la teva salut mental", que anirà a càrrec de l'Andrea Márquez, psicòloga Referent de Benestar Emocional Comunitari al Centre d'Atenció Primària del municipi. Des de l'Ajuntament d'Abrera convidem tota la ciutadania a assistir-hi!


L'objectiu d'aquest cicle de xerrades és sensibilizar i generar espais de trobada, refelxió i debat sobre diferentes temes d'interès en l'àmbit de la salut mental, i està obert a tota la ciutadania.

 

L’objectiu principal d’aquest cicle de xerrades col·loqui impulsades des del CAP d’Abrera és “sensibilitzar i generar espais de trobada, reflexió i debat sobre diferents temes d’interès en l’àmbit de la salut mental”, tal i com afirma la mateixa Andrea Márquez, psicòloga Referent de Benestar Emocional Comunitari al Centre d'Atenció Primària d'Abrera, i responsable d’aquesta primera xerrada.

 

Sota el títol “Com cuidar la teva salut mental”, aquest dijous 9 de març, a les 18.00 h a la Casa de Cultura d'Abrera, la xerrada servirà per “reflexionar sobre què són les emocions i com les gestionem. Quin espai li donem a aquestes emocions en el nostre dia a dia i, sobretot, quines coses podem fer per generar benestar i aprendre a cuidar-nos a nosaltres mateixos davant d’un problema”, explica Marquez. Aquesta iniciativa està oberta a tota la població d’Abrera i no és necessària la inscripció prèvia i la ciutadania pot assistir a la xerrada que més li interessi.

 

Xerrada com cuidar la teva salut mental 9 març 2023.jpeg

 

 

Arran de la pandèmia de la Covid19 va començar a sorgir una altre gran xacra, aquesta silenciosa, referida a la salut mental. Així i tal com explica la psicòloga Andrea Marquez, “en el nostre dia a dia  no parem a pensar en l’important que és cuidar la salut mental. I es que la salut mental determina com responem davant l’estrès, com ens  relacionem amb altres persones i com prenem decisions. Per això és tant rellevant cuidar-la, de igual manera que cuidem la nostra salut física.” Ara bé, Marquez puntualitza que “cuidar la nostra ment no és qüestió d’evitar l’estrès o negar emocions com la tristesa, la por o la ira, si no aprendre a gestionar de forma eficient els pensaments i emocions”, conclou.

 

El servei de Benestar Emocional del CAP d'Abrera ofereix, des de fa un any, serveis transversals de prevenció i promoció de la salut amb tallers, grups informatius, psicoeducatius i d'acompanyament

 

Mitjançant activitats grupals en el CAP i en la Comunitat, tal com tallers, grups informatius, psicoeducatius o d’acompanyament s’intenta dur a terme un treball de prevenció i promoció d ela salut mental. En aquest sentit, “la funció principal és detectar las necessitats principals de la població, així com els factors de risc psicosocial, promovent el benestar emocional de la comunitat, treballant en xarxa amb els diferents agents i actius d’aquesta”. Amb aquest nou espai es pretén oferir un “servei transversal, des de diferents punts de vista, des de la medicina, infermeria, treball social, psicologia i nutrició i treballar de forma transversal amb la comunitat per aconseguir una visió el més integral possible”, agrega la psicòloga Andrea Marquez.

 

 • Per a més informació, escolteu L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del dilluns 6 de març amb l'Andrea Márquez, psicòloga Referent de Benestar Emocional Comunitari al Centre d'Atenció Primària fent clic aquí.

 

Entrevista a Ràdio Abrera amb l'Andrea Márquez, psicòloga Referent de Benestar Emocional Comunitari al Centre d'Atenció Primària d'Abrera.jpeg

 

 

A l'abril de 2022, l'Equip d'Atenció Primària (EAP) d'Abrera va incorporar personal per reforçar l'atenció presencial i telefònica, el qua permet avançar cap a una millora de la salut nutricional entre la ciutadania i promoure la prevenció del benestar emocional a la comunitat

 

Concretament, al nostre ambulatori comptem amb 1 nutricionista a temps parcial i 1 referent de Benestar Emocional Comunitari (BEC), s’han incorporat 4 metges de família i s’han consolidat les places d’1 infermera, d’2 auxiliarsd’infermeria i 5 professionals d’atenció a la ciutadania .

 

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha posat en relleu la incorporació de "nuevos y nuevas profesionales para reforzar la atención presencial y telefónica en el CAP de Abrera. Concretamente, en nuestro ambulatorio contamos con 1 nutricionista a tiempo parcial y 1 referente de Bienestar Emocional Comunitario (BEC), se han incorporado 4 médicos de familia y se han consolidado las plazas de 1 enfermera, 2 auxiliares de enfermería y 5 profesionales de atención a la ciudadanía. Valoramos positivamente las nuevas incorporaciones en el ambulatorio de nuestro municipio, que supondrá una mejora a la atención que reciben nuestros vecinos y nuestras vecinas".

 

Assistim a la presentació de la nutricionista i la referent de benestar emocional del Centre d’Atenció Primària d’Abrera.jpeg

 

Comptar amb una nutricionista està permetent avançar cap a una millora de la salut nutricional entre la ciutadania, amb incidència en aquells sectors més desfavorits, i centrar-se en aspectes com ara la hipertensió, la hipercolesterolèmia, el sobrepès i l’obesitat, el dèficit de ferro i l’excés de consum d’alcohol.

 

L’objectiu del servei de dietètica i nutrició, tal i com ha explicat la mateixa nutricionista i dietètica, Patricia Duran és “intentar evitar posar-nos malalts, generant salut a la població. La nostra funció és donar eines per tenir un estil de vida saludable i així prevenir les malalties associades en un estil de vida inadequat”.

 

Aquesta necessita intensificada per promoure la salut i la prevenció de la malaltia ha portat a un enfortiment de l’atenció primària, incorporant noves figures comunitàries en aquest últim any, amb la idea de que “es faci un abordatge més transversal de la persona a través de diferents punts de vista per aconseguir aquesta visió més integral de la salut”, explica Duran.

 

Per rebre atenció de servei de dietètica i nutrició al Centre d'Atenció Primària d'Abrera, principalment, s’ha de fer a través del metge de capçalera o infermera de referència. Podeu sol·licitar formar part d’aquests grups de persones que s’estan formant des del CAP. Actualment s’ha creat un Grup de promoció d’hàbits de Salut que comença aquesta setmana, que compta amb la participació de la referent de benestar emocional de CAP, la infermera referent d’activitat física i amb la dietista i nutricionista, amb l'objectiu d'abordar diferents aspectes de la salut.

 

 

Professionals del Centre d'Atenció Primària d'Abrera.jpg

 

Els i les professionals dels equips d’atenció primària ofereixen a la població atenció sanitària de proximitat. En aquests moments, a Abrera tenim tres centres que són competència de la Generalitat de Catalunya.

 

Els equips d'atenció primària (EAP) són el conjunt de professionals que atenen la població d'una determinada àrea bàsica de salut (ABS) en els centres d'atenció primària (CAP) i els consultoris locals. En el cas d'Abrera, tenim tres centres, que són competència de la Generalitat de Catalunya. A continuació us oferim tota la informació al respecte:

 

EAP del centre urbà

  • Lloc: c. de Manresa, 9-15 baixos
  • Horari: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h.
  • Telèfon d’atenció, T. 93 770 25 61
  • Per concertar visites: T. 93 326 89 01
  • Per Internet, a l'espai de programació de visites del web de CatSalut fent clic aquí.

 

  Servei de Pediatria

 • Lloc: Centre Polivalent (pl. del Rebato, 1)
 • Horari: de dilluns a divendres de 8 h a 20 h
 • Per concertar visites: 93 001 27 40
 • Per Internet, a l'espai de programació de visites del web de CatSalut fent clic aquí.

 

EAP a Can Vilalba

  • Lloc: Av. de la Circumval.lació, 5
  • Horari: dilluns, dimarts, dimecres i divendres 8:00 a 13:30 h i els dijous a la tarda de 14:30 h a 20:00 h
  • Per concertar visites: T. 93 326 89 01 - T. 93 770 49 39

 

EAP a Santa Maria de Vilalba

 • Lloc: c. del Castell Voltrera, 5
 • Horari: dimarts de 8 h a 13 h i dijous de 15 h a 20 h
 • Telèfon T. 93 770 30 38 

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies