Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 21/05/2024 | 21:53 h
 • El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera
 • El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera
 • El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera

  + 2

 • El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera
 • El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera

El proper dissabte 19 de novembre, organitzem el primer l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera

15/11/2022

Des del Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Abrera i l'Arxiu Històric Municipal del nostre municipi organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera, que tindrà lloc el proper dissabte 19 de novembre a les 10.00 h a la Sala Municipal (c. de Casamada, 12). 

 

Des del nostre Ajuntament hem volgut organitzar aquest acte públic d’homenatge i reconeixement als represaliats abrerencs en presència de les seves famílies i éssers estimats aixó com de la resta de veïns i veïnes del municipi que ens vulguin acompanyar. 


A l'acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera, del dissabte 19 de novembre, hi assistiran l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica a l'Ajuntament d'Abrera, Arantxa Galofré, acompanyats de tècnics i tècniques municipals, la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart i el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, entre d'altres persones convidades.

 

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha destacat que "l’acte del proper dissabte, serà el primer acte de reparació jurídica a Abrera que vol reconèixer la injustícia de les sentències dictades pels tribunals del règim franquista i fer un homenatge a les persones abrerenques que van patir la repressió".

 

Galofré també a assenyalat que "volem potenciar la memòria democràtica, recuperar la memòria de les persones represaliades, així com dignificar el seu nom, reparar-lo jurídicament i retre'ls-hi un homenatge públic, i des de l’Arxiu Històric Municipal i el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica hem treballat molt en aquest acte, en la recerca dels familiars i volem seguir per tal de poder fer difusió i sensibilitzar la ciutadania sobre aquests fets històrics ocorreguts que no s’haurien d’haver produït mai.

 

Arantxa Galofré: "Volem potenciar la memòria democràtica, recuperar la memòria de les persones represaliades, i com dignificar el seu nom, reparar-lo jurídicament i retre'ls-hi un homenatge públic, per fer difusió i sensibilitzar la ciutadania sobre aquests fets històrics ocorreguts que no s’haurien d’haver produït mai".

La trobada arrencarà a les 9.30 h, quan l'alcalde i la regidora rebran a la consellera i es procedirà a la signatura del llibre d’honor del municipi a l'Ajuntament d'Abrera. Seguidament, es dirigiran a la Sala Municipal (carrer de Casamada, 12), on es donarà inici de l’acte, amb la interpretació d’una peça musical per a piano a càrrec de Luis Frontado. També es farà una xerrada-col·loqui sobre la repressió franquista i les fitxes de llibertat vigilada del règim franquista, que comptarà amb la presència de la jutgessa de pau d'Abrera, Teresa Morral, l'arxivera municipal Alba Cánovas, el tècnic de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Gerard Bidegain, la membre de lAssociació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, Teodosia Pavón i la historiadora i coordinadora de recerca, Exili i Deportació al Baix Llobregat del CECBLL (Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat), Maribel Ollé.

 

A continuació, precedirem a fer el lliurament dels certificats de reparació jurídica de les causes contra les víctimes del franquisme a Abrera i de les carpetes amb els facsímils de les fitxes de llibertat vigilada dels represaliats als seus familiars. 

Per acabar, es tornarà a fer una interpretació musical a càrrec del pianista Luis Frontado.

 

El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera

 

Un acte de gran rellevància per a la memòria democràtica de la nostra vila

Amb aquest acte institucional lliurarem físicament els certificats de nul·litat de les causes contra els abrerencs, emesos en base a la Llei 11/2017 de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, del 4 de juliol, en la qual es declara la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista, i, en conseqüència, la nul·litat de ple dret de totes les seves sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i 1978.

 

A banda, també lliurarem una còpia de documentació sobre el seu familiar, ja que, el passat 2021 la sra Teresa Morral, jutgessa de pau d’Abrera, va mostrar a l'Arxiu Municipal la documentació produïda entre els anys 40 i 60, per la Junta Local de Llibertat Vigilada del municipi. Aquests expedients s’han conservat tots aquests anys a l’arxiu del Jutjat de Pau d’Abrera. Majoritàriament, aquests documents estan formats per la fitxa d’alliberat condicional (on hi consta la fotografia tipus carnet, les empremtes dactilars, dades identificatives, dades personals i dades processals i penals), el full de vicissituds on hi consten les signatures mensuals de l’encausat, i oficis entre la presó de procedència i l’Ajuntament.

 
Són expedients poc voluminosos i en perfecte estat de conservació, que contenen una informació imprescindible on es veu reflectit l’estigma dels vençuts. Consten d’un conjunt de dades i d’informació que han fet possible la cerca dels familiars i la dels arxius que conserven els expedients dels sumaríssims de guerra i els expedients personals de la presó de procedència.
El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera
 

El projecte del nostre Arxiu Municipal

El projecte elaborat des de l’arxiu municipal ha consistit en digitalitzar els expedients de la Junta, elaborar la fitxa descriptiva de la documentació, cercar quins arxius són els que conserven documentació relacionada (els expedients dels sumaríssims de guerra i els expedients personals de la presó de procedència). Aquests serien l’Arxiu del Tribunal Militar Tercer de Barcelona, que conserva els expedients dels sumaríssims de guerra; i l’Arxiu Nacional de Catalunya, que conserva els expedients personals de la presó de procedència, la Model de Barcelona. Hi ha excepcions on el represaliat va ser jutjat per un tribunal militar fora de la jurisdicció de Catalunya. En aquests casos ens hem posat en contacte amb l’arxiu responsable (el Archivo de Defensa) perquè ens facilités les dades de l’expedient.
 
Cada família recollirà una carpeta i un pen drive on hi haurà la reproducció de l’expedient de l’alliberat, la fitxa descriptiva de la documentació amb un directori dels arxius que conserven els expedients dels procediments judicials militars i els expedients personals de la presó de procedència.
 
El proper dissabte 19 de novembre, organitzem l'Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme a Abrera
 
Fins el moment, s'han localitzat 18 famílies, però la tasca de l'Arxiu Municipal encara no s'ha acabat ja que es continuarà buscant a la resta de families!

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies