Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 19/07/2024 | 20:41 h

A Abrera descobrim el nostre patrimoni! Èxit de participació en la nova visita guiada al jaciment arqueològic de Sant Hilari oberta a la ciutadania

7/11/2022

Seguint amb el calendari de visites comentades al nostre jaciment arqueològic de Sant Hilari, el dissabte 29 d'octubre va tenir lloc una nova visita oberta a la ciutadania, amb èxit de participació amb més de seixanta persones, a càrrec de la directora científica de la UB Gisela Ripoll, l'arqueòleg i membre de l'equip científic Joan Tuset i la directora de les excavacions Imma Mesas. Moltes gràcies a tothom!

 


Èxit de la visita guiada al jaciment de Sant Hilari

Una seixantena de persones de totes les edats, d'Abrera i de municipis veïns, van conèixer in situ les darreres novetats dels treballs científics d'aquest destacat element patrimonial BCIL d'Abrera, a càrrec de la directora científica de la UB Gisela Ripoll, l'arqueòleg i membre de l'equip científic Joan Tuset i la directora de les excavacions Imma Mesas.

 

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha posat en relleu que “després de fer una jornada explicativa a la Sala Municipal per veure els últims resultats obtinguts al jaciment de Sant Hilari, hem pogut realitzar aquesta visita guiada al peu del jaciment. Es varen apropar molts veïns i veïnes d’Abrera que volien seguir descobrint i veient aquest magnífic element patrimonial. Des d’aquí m’agradaria agrair, un cop més, a l’equip científic de la UB per la seva constant dedicació i per les explicacions de dissabte".

 

La regidora Arantxa Galofré també ha explicat que "en unes setmanes engeguem un nou episodi a Sant Hilari amb noves excavacions ,i per tant, des d’aquest Equip de Govern seguim treballant i invertint en el patrimoni abrerenc per tal que tothom ho pugui gaudir i perquè puguem continuar explicant la nostra història a les generacions futures".

 

La nova campanya d'excavacions al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera es durà a terme marc del projecte de recerques ECLOC 2022-2025 de la UB - Generalitat de Catalunya.

Arantxa Galofré: 'Des d’aquest Equip de Govern seguim treballant i invertint en el patrimoni abrerenc per tal que tothom ho pugui gaudir i puguem  continuar explicant la nostra història'.

 

A Abrera descobrim el nostre patrimoni! Èxit de participació en la visita guiada al jaciment arqueològic de Sant Hilari oberta a la ciutadania

 

A Abrera descobrim el nostre patrimoni! Èxit de participació en la visita guiada al jaciment arqueològic de Sant Hilari oberta a la ciutadania

 

 

Conferència "El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera"

Recentment, la catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i coordinadora científica, Gisela Ripoll, i l'arqueòloga i directora de les intervencions arqueològiques a Sant Hilari d’Abrera, Imma Mesas, van impartir la conferència sobre el jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera, emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni 2022, que va tenir lloc el dissabte 8 d'octubre a la Sala Municipal, amb molt bona acollida per part del públic assistent.

 

Jornada magnífica

El nostre alcalde, Jesús Naharro, va iniciar l'acte donant la benvinguda a les persones assistents i va destacar l'aposta de l'Ajuntament per l'estudi del patrimoni del  municipi. En aquest sentit, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, va cloure la sessió agraint a l'equip científic la gran recerca que estan duent a terme al jaciment, amb importants troballes arqueològiques que daten de les èpoques romana i medieval. En el torn de preguntes del públic assistents, la doctora en Història Medieval, Professora de la Universitat de Barcelona, i ex alcaldessa d'Abrera, Maria Soler, també va felicitar a l'equip científic que treballa al jaciment arqueològic de Sant Hilari.

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha posat en relleu que "hem tingut una magnífica jornada per tal d’explicar tots els estudis i treballs que estem realitzant, des de fa més de set anys, al jaciment de Sant Hilari. Agraeixo la feina i la dedicació constant de l’equip científic de la UB, la Gisela Ripoll, el Francesc Tuset i l’Imma Mesas, així com també de tots els altres professionals i tècnics que els recolzen dia a dia en la seva feina. Agrair també a totes les veïnes i veïns que en van acompanyar, perquè gràcies a ells continuem atribuint un valor molt rellevant al patrimoni abrerenc. Aquest ajuntament segueix fent una aposta sòlida i compromesa amb la custòdia i salvaguarda del seu llegat cultural per poder explicar-lo a la ciutadania d’avui i els de les generacions futures".

Donem a conèixer importants novetats del jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera en les Jornades Eurpees de Patrimoni (JEP)

Donem a conèixer importants novetats del jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera en les Jornades Eurpees de Patrimoni (JEP)


Els assentaments humans més antics del municipi

El jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera és un conjunt històric i monumental de gran rellevància per al territori, esdevenint un dels emplaçaments amb evidències d’assentaments humans més antics del municipi d’Abrera. Des del 2016 l’Ajuntament d’Abrera, mitjançant les regidories d’Acció Cultural i Patrimoni (2015-2018) i de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica (2019-actualitat) ha dut a terme una línia de treball, en col·laboració amb altres institucions com la Diputació de Barcelona o el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per intervenir i estudiar Sant Hilari d’Abrera, amb la intenció de posar en valor la riquesa patrimonial, arqueològica i geològica del lloc i el seu entorn.

 

Aquest important projecte cultural i d’investigació fa necessària la realització d’una intervenció pluridisciplinària, amb empreses especialitzades del sector i el conveni de col·laboració signat el juny de 2019 entre l'Ajuntament d'Abrera i la Universitat de Barcelona per tal de treballar en la recerca històrica i arqueològica del jaciment del complex arqueològic de Sant Hilari. Aquest estudi es porta a terme sota l'assessorament i supervisió dels responsables científics i professors de la Universitat de Barcelona, els doctors Gisela Ripoll i Francesc Tuset, i entre 2022 i 2025 en el marc dels Projectes Quadriennals de Recerca en Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya (ECLOC, CLT/2022/ARQ001SOLC/125).

 

Vista aèria jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera.jpg


Espai de rellevància ecològica

El conjunt patrimonial de Sant Hilari es troba a 75 msnm, a l’est del nucli urbà d’Abrera, en un esperó sobre el riu Llobregat. El conformen l'església de Sant Hilari, el mas de Sant Hilari, i un seguit d’estructures d’època romana que afloraven, fins fa uns anys, aïllades i tradicionalment associades a una possible vil·la romana.

 

La zona, majoritàriament de propietat municipal, té una especial rellevància ecològica i forma part d’un corredor protegit que discorre al llarg del riu Llobregat, inclòs entre altres al Pla director urbanístic de la Via Blava Llobregat, el qual alberga nombrosos hàbitats i espècies d'animals de gran importància per al manteniment de la diversitat biològica dels ambients riberencs mediterranis.

 

La finca també forma part de la Zona Natural de Can Morral, inclosa a la Zona d’Especial Protecció per a les Aus del Llobregat des de l’any 2006 i a la Xarxa Natura 2000. Recentment, els darrers treballs arqueològics han pogut documentar un complex termal d’època romana i indicis de l’existència de pintures murals als murs interiors de l’església.

 

L'església de Sant Hilari (de propietat municipal), el mas de Sant Hilari i també les estructures arquitectòniques estan contemplades com a jaciment arqueològic a l'Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Des de l’Ajuntament d’Abrera vam declarar tot el conjunt històric, arqueològic i monumental de Sant Hilari d’Abrera unànimement per acord del Ple Municipal com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el 26 de novembre de 2020.

 

Recentment, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament d’Abrera l’Estudi Previ per desenvolupar la planificació i els usos del conjunt arqueològic de Sant Hilari d’Abrera, redactat per l’arquitecte Antoni Barcons i l’arqueòleg Àlvar Caixal, que ha de servir com a full de ruta per als treballs de recuperació patrimonial que s’han d’efectuar els pròxims anys en aquest rellevant jaciment i monument.

 

Seguim investigant el jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera!

 

Esdeveniments per a tothom

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha posat en valor que “un any més a Abrera, celebrem les Jornades Europees de Patrimoni. Hem organitzat uns esdeveniments oberts a tothom per donar l’oportunitat de conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

 

Nova data del tast d'oli becarut del Celler de Can Morral del Molí!

D'altra banda, el dissabte 14 de gener de 2023 a les 11, tindrà lloc el tast d'oli becarut del Celler de Can Morral del Molí, a Santa Maria de Vilalba, que es va haver d'ajornar per pluja el cap de setmana de les Jornades Europees de Patrimoni. La trobada inclou, aquest tast d'oli i una visita a la finca. Veniu a tastar-lo!

 

El Celler de Can Morral del Molí és un celler familiar amb molta història! Aproximadament des del segle XV, la masia ha estat habitada per la família Morral, passant de generació en generació, dedicant-se al conreu de la vinya i l'olivera. Treballen amb la voluntat de mantenir el paisatge agrari i els cultius tradicionals. El conreu és totalment ecològic, treballant amb el màxim respecte cap a la terra i centrant-se en l'agricultura regenerativa amb algunes aplicacions biodinàmiques. Des del celler s’elabora un vi sense additius i amb mínima intervenció, cuidant de tot el procés, des de la vinya fins a l'ampolla.


Les vinyes són de les varietats Tempranillo, Chardonnay, Garnacha negra, Muscat, Xarel·lo, Sumoll i Macabeu, amb vinyes d’entre 60 i 80 anys d'antiguitat. Per tota la finca hi ha disseminades oliveres de la varietat Becaruda, oliveres centenàries i autòctones de la zona.

 

                                                                                    

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat  per donar a conèixer la riquesa i l'atractiu del nostre patrimoni cultural. Aquest 2022 el lema és "Patrimoni sostenible".

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991. És considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural, i compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.
 
Uns convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta jornada de descobertes del nostre patrimoni cultural. Un gran ventall de propostes que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia. Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.
 
Per aquest 2022, sota el lema “Patrimoni sostenible” proposat pel Consell d’Europa, les Jornades Europees de Patrimoni conviden a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat del nostre patrimoni. Una proposta que ens porta a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Ens convida a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible.
 
Amb aquest tema, l’edició d’enguany de les Jornades conviden a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l’esdeveniment a proposar iniciatives que contemplin l’efecte ambiental de les seves activitats amb la finalitat de reduir o moderar el consum de recursos i la despesa energètica, de minimitzar l’impacte ambiental en la programació i gestió dels diferents projectes patrimonials.

 

A Abrera, cuidem i difonem el nostre patrimoni! Des de la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica us convidem a gaudir de les jornades! 


Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies