Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 24/07/2024 | 03:07 h

Lamentem la mort del nostre primer alcalde democràtic del municipi d'Abrera, Manuel López Lozano, i decretem tres dies de dol

27/10/2022

Des de l'Ajuntament d'Abrera decretem tres dies de dol per la mort del nostre veí Manuel López Lozano, jurista i polític, qui va ser el primer alcalde democràtic d'Abrera després del franquisme durant el mandat 1979-1983, durant 4 anys, i 22 anys més com a regidor en el govern municipal. Des de l'Ajuntament d'Abrera lamentem la mort de Manuel López, fill predilecte d'Abrera des de l'any 2007 i Creu de Sant Jordi en l'any 2010, i expressem el nostre condol a la seva família i amistats en aquests moments tan difícils. Les banderes de l'Ajuntament romandran a mig pal en senyal de dol des d'aquest dijous 27 d'octubre fins al dissabte 29 d'octubre, ambdós inclosos.


Primer Alcalde democràtic durant el mandat 1979 - 1983

 

Manuel López, nascut l'any 1942, va ser el primer alcalde democràtic d'Abrera durant el mandat 1979-1983. López va resultar ferit per un impacte de bala disparat per la Guàrdia Civil durant una manifestació laboral en què feia de mediador dins d'una empresa del polígon industrial Can Sucarrats. Com a resultat de l´incident va quedar postrat en cadira de rodes. Aquest fet va marcar la seva trajectòria política i personal, tres mesos després de la seva presa de possessió com a alcalde.

 

López va començar la lluita contra els ajuntaments franquistes l´any 1970 i es va acomiadar oficialment del món local l'any 2005:

 • L'any 1970, va cofundar la revista Magarola d'Abrera.
 • L'any 1974, va esdevenir regidor fent oposició del govern municipal predemocràtic.
 • De l'any 1976 al 1981 va militar al PSUC.
 • L'any 1979, va ser el cap visible de l´Entesa Municipal d´Abrera i va ser escollit el primer alcalde democràtic d'Abrera pel mandat 1979 - 1983, essent quatre anys Alcalde.
 • A les eleccions municipals de 1983 va ser el número 3 de la llista del PSC i va repetir quatre mandats més com número dos a la candidatura encapçalada per Félix Chico, un total de 22 anys com a regidor.
 • L'any 1996 es va afiliar al PSC.
 • L'any 2005 es va jubilar com a advocat i va deixar la política municipal, als 63 anys.

 

Ple municipal de l'Ajuntament d'Abrera, 2005. Teresa Morral, Manuel López i Félix Chico

Ple Municipal de l'any 2005. D'esquerra a dreta, la regidora Teresa Morral, el regidor Manuel López
i l'alcalde, Félix Chico.

Decretem tres dies de dol per la mort del primer alcalde democràtic d'Abrera, Manuel López Lozano

Manuel López, amb la seva dona Matilde, en la presa de possessió de l'actual govern municipal,
el mes de juny de l'any 2019.


Fill predilecte d'Abrera

L'any 2007, el ple municipal va nomenar Manuel López fill predilecte, distinció que li va ser atorgada pel seu paper com a primer Alcalde de la democràcia i com a reconeixement a la seva dedicació al municipi d'Abrera durant els anys que va ser batlle i regidor d´aquesta Corporació. El reconeixement de fill predilecte és el primer en la història d´Abrera. Des de l´Ajuntament d´Abrera vam dur a terme l'acte de reconeixement de Manuel López com a fill predilecte del municipi, en un esdeveniment públic a la Sala de Plens del nostre consistori, que va comptar amb l'assistència d'un centenar de veïns i veïnes, regidors i regidores i ex càrrecs electes de l'Ajuntament d'Abrera, representats d´altres ajuntaments i familiars. 

 

Manuel López, fill predilecte d'Abrera

 

Manuel López, fill predilecte d'Abrera

Acte de reconeixement de Manuel López com fill predilecte d'Abrera a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Manuel López va ser nomenat fill predilecte d'Abrera pel seu paper com a primer Alcalde de la democràcia i com a reconeixement per la seva dedicació al municipi d'Abrera.

 

Creu de Sant Jordi 2010

Manuel López Lozano va rebre l'any 201o la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat, José Montilla, per "la seva trajectòria com a alcalde d’Abrera durant l’època dels primers ajuntaments democràtics. Les conseqüències en l’ordre personal que va comportar-li una decidida voluntat de servei n’han fet un dels símbols de la Transició, la qual cosa mereix el reconeixement a la seva tasca i a la de l’Administració local en el seu conjunt". La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Manuel López va rebre aquesta condecoració al Palau de la Generalitat, acompanyat de familiars i de l´alcaldessa d´Abrera, Maria Soler.


Manuel López, Creu de Sant Jordi 2010

Manuel López. Creu de Sant Jordi
Entrega de la Creu de Sant Jordi a Manuel López Lozano l'any 2010.

Vetlla i cerimònia a la Sala de Plens de l'Ajuntament d'Abrera

 

La Sala de Plens de l'Ajuntament d'Abrera acollirà la vetlla del primer alcalde democràtic d'Abrera, Manuel López Lozano, aquest dijous 27 d'octubre de les 11:30 h a les 20.00 h i el divendres 28 d'octubre de les 9.00 h a les 11.00 h. Seguidament, tindrà lloc una cerimònia laica.

 

 • dijous 27 d'octubre: vetlla de les 11.30 h a les 20.00 h a la sala de plens.
 • divendres 28 d'octubre: vetlla de les 9.00 h a les 11.00 h a la sala de plens.
 • divendres 28 d'octubre: cerimònia laica de les 11.00 h a les 12.00 h a la sala de plens.

Lamentem la mort del nostre primer alcalde democràtic del municipi d'Abrera, Manuel López Lozano, i decretem tres dies de dol 

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera lamentem profundament la seva pèrdua i expressem el nostre condol a la seva família: dona, fills, néts i amistats.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies