Rebem l’Estudi previ per a la planificació i usos del conjunt arqueològic de Sant Hilari dut a terme per la Diputació de Barcelona
10/3/2022
Aquest dimarts 8 de març, el president de l’Àrea d’Infraestructures i espai naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, ha lliurat al nostre alcalde, Jesús Naharro, l’Estudi previ per desenvolupar la planificació i els usos del conjunt arqueològic de Sant Hilari, format per l’ermita i el mas homònim i per una sèrie d’estructures d’època romana associades a un edifici termal datat entre els segles II i III dC, així com els diferents espais d’habitació i d’emmagatzematge que s’hi relacionen.
Conscients de l’enorme valor històric, natural i arqueològic de la zona, i de la necessitat de protegir-lo legalment, el Ple Municipal va declarar per unanimitat l'indret abrerenc Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des de l'Ajuntament també hem sol·licitat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) del conjunt històric i monumental de Sant Hilari. D’aquesta manera, des de l'Ajuntament garantim la seva integritat i que pugui arribar a les futures generacions.
Des dels darrers anys, el Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera, conjuntament amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona (mitjançant un conveni de col·laboració signat el 2019) seguim invertint esforços en l’estudi del passat d’aquest lloc i del seu potencial.
Aquest conjunt és de propietat municipal i està situat a un quilòmetre del nucli urbà d’Abrera, en una esplanada que s’enlaira una quinzena de metres sobre la riba dreta del riu Llobregat. Es tracta d’un lloc prou conegut a la historiografia científica, amb un gran interès i potencial, tant pel que fa als aspectes històrics, arquitectònics i artístics com per qüestions ambientals i naturals.
Lliurament del treball d'estudi de la Diputació
Aquest dimarts 8 de març passat, el president de l’Àrea d’Infraestructures i espai naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, en una visita a l'Ajuntament d'Abrera, ha lliurat el treball d'estudi de la Diputació sobre aquest conjunt patrimonial. En declaracions a Ràdio Abrera, Pons ha explicat que “divendres estàvem al Castell de Voltrera i avui estem aquí amb l’alcalde d’Abrera, fent el lliurament del document dels estudis previs per tot el complex de Sant Hilari, que encara hem d’acabar de treballar però sabem que ve de molt lluny i que donarà per molt perquè és gran amb les termes, la masia, l’ermita i tot el seu entorn i a més, queda molt ben situat al costat de la Via Blava i en una part del municipi de zona verda i crec que serà un dinamisme molt important per a Abrera; té molt de recorregut pel municipi, però fins i tot pel context de la comarca i per la pròpia demarcació de Barcelona perquè és una joia”.
Per la seva part, l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, ha valorat molt positivament aquesta reunió i inici del projecte, ja que “és un projecte i un àmbit molt preservat per l’Ajuntament que el va declarar BCIL i que ens marca i dictamina què és el que tenim i com podem establir unes eines i uns mecanismes de treball futurs davant d’aquest projecte. Aquest treball en tàndem des de l’Ajuntament d’Abrera, que sempre ha invertit en patrimoni, i també amb la Diputació de Barcelona ens permetrà conèixer molt bé el que tenim a Sant Hilari per tal de preservar aquest patrimoni i sobretot poder-lo explicar i invertir en el futur per cobrir totes les necessitats que puguem tindre. És un àmbit molt ben localitzat, al costat de les vies Blaves, que també serà un eix vertebrador perquè la gent conegui natura però també patrimoni i cultura”.
Podeu escoltar les declaracions a la part posterior d'aquesta pàgina.
Treball conjunt en un gran projecte: el conjunt històric i monumental de Sant Hilari
Les recents troballes arqueològiques ens demostren que Sant Hilari d’Abrera es presenta com un dels jaciments més interessants del nostre país. La seva declaració com a BCIN ens permetria dotar d’una protecció superior i d’accedir a ajuts a institucions supramunicipals per a seguir treballant al jaciment del nostre municipi.
L’estudi planteja la definició i l’ordre del conjunt d’actuacions que cal fer segons criteris tècnics, amb valoracions econòmiques i terminis d’execució, per tal de fer una restauració progressiva i completa del nostre conjunt patrimonial pel gaudi col·lectiu així com per la transmissió dels seus valors essencials a les generacions futures. Així, el pla defineix els objectius de la intervenció, planifica les etapes i les inversions corresponents i facilita la programació dels diferents estudis, projectes i obres de restauració i de manteniment posterior.
La intervenció prevista és d' 1,6 milions d’euros aproximadament, i s’ha programat en set etapes, una primera d’accions prioritàries, tres d’estudis amb projectes i obres de restauració a l’ermita de Sant Hilari i a les restes arqueològiques, i tres etapes més també d’estudis, projectes i obres de restauració a la masia i el seu entorn. Aquestes set etapes s’han subdividit en setze fases, que es distribueixen, de manera ordenada, en funció de la idoneïtat, l’abast i la dificultat de cada etapa.
Aquest important pla de treball preveu, entre altres aspectes, l’elaboració d’un estudi geotècnic del sòl on s’ubiquen les restes arqueològiques i la seva relació amb els torrents i les surgències d’aigua, fet que s’ha iniciat aquest mes.
Important enclavament romà i medieval
La regidora Arantxa Galofré, ha posat en relleu que "des de l’Ajuntament d’Abrera seguim implicant-nos en el desenvolupament d’aquest projecte patrimonial. A mesura que anem treballant, van sorgint diferents elements i aspectes d’aquest jaciment arqueològic que ens permeten construir millor la seva història. Tota aquesta feina l’estem catalogant, descrivint i consolidant per tal d’explicar-la a les escoles i a totes i tots els abrerencs i abrerenques”.
Sant Hilari d’Abrera, declarat BCIL el passat 2020, va ser un important enclavament romà i medieval del nostre territori i encara ens té reservada molta història per descobrir
Ben aviat coneixerem les novetats i notícies que ens reserva aquest important emplaçament per entendre la història d’Abrera i del nostre país. Sant Hilari d’Abrera, declarat BCIL el passat 2020, va ser un important enclavament romà i medieval del nostre territori i encara ens té reservada molta història per descobrir.
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!
- Web abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
- Youtube Ajuntament d'Abrera
- Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.