Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 24/06/2024 | 13:13 h
 • Espai Igualtat a Ràdio Abrera

Abrera, municipi feminista! Commemorem el Dia Internacional de les Dones, amb diverses propostes programades durant tot aquest mes de març

25/3/2022

Des de l'Ajuntament d'Abrera continuem treballant focalitzant les polítiques en pro l’equitat de gènere i reivindicant el paper de la dona en la nostra societat i en tots els àmbits. Des de l’Ajuntament d’Abrera, com a municipi declarat 100% feminista, continuem oferint activitats per l'agènda de les dones i per treballar dia a dia a favor de la seva seguretat, igualtat i participació en la vida local.

 

Durant tot aquest mes de març organitzem, de manera transversal i amb la col·laboració de diverses entitats i col·lectius del nostre municipi, tot un seguit d'activitats per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Us convidem a participar-hi. Abrera, municipi feminista!


Des del món local volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos d’inclusió civilitzatòria. I cal que aquest moviment no s’aturi!

 

El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació per a la persecució dels drets, de la igualtat d'oportunitats, l'equitat i la justícia. Simbolitza l'esperit crític i el canvi necessari que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l'assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones. Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. El treball és constant, perseverem i perseguim l’eliminació dels estereotips sexistes, la discriminació laboral i salarial, prevenint i combatent la violència masclista però, sobretot, per tal de construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes que ens alliberi de relacions de poder, d’opresions, de mandats sexistes, de desigualtats i violències. 

 

En aquest sentit, des del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, s'ha elaborat una campanya sota el títol 'Avancem cap a una normalitat feminista'. Podeu veure el vídeo de la campanya a la part inferior d'aquesta pàgina o fent clic aquí.

 

 

Consulteu les activitats programades a Abrera coincidint amb la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Des de l’Ajuntament d’Abrera, com a municipi declarat 100% feminista, continuem oferint activitats per l'agència de les dones i per treballar dia a dia a favor de la seva seguretat, igualtat i participació en la vida local. Convidem tothom a participar-hi i adherir-se al manifest del 8M!

 

El tret de sortida de les activitats del 8M, va tenir lloc el dissabte 5 de març passat, a les 12 h a la Sala Municipal (ptge. Telefònica s/n) vam gaudir de l’espectacle familiar “Viatge al món dels contes” a càrrec de Trama Cooperativa, recomanat per a famílies amb infants a partir de 5 anys. Podeu escoltar "L'Entrevista del Dia" de Ràdio Abrera del 03/03/22 amb Marta Palència, de Trama Cooperativa, fent clic aquí.

Espectacle familiar “Viatge al món dels contes”, a càrrec de Trama Cooperativa

 

A continuació us detallem la resta d'activitats que hem organitzat durant tot el mes de març, coindint amb la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones:

 

 

DIMARTS 8 DE MARÇ

 

A les 18.00h, al vestíbul del Mercat Municipal (c. de Martorell, 20) va tenir lloc l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, amb el nostre alcalde, Jesús Naharro, i les regidores Montse Navarro (Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+), Giulia Mirto (Acció Social) i Guadalupe Marcos (Promoció Econòmica, Comerç i Turisme). L’acte va comptat amb la lectura del manifest, a càrrec d’alumnat de l’Institut Voltrera, la Lara, l'Emma i la Laura, i el parlament de l’Associació Abrera contra la violència de gènere, a càrrec d'una representants de l'entitat. Diversos regidors i regidores del consistori, veïns, veïnes i l'Aula d'Adults van assistir a l'esdeveniment. Moltes gràcies a totes i tots per la col·laboració i participació!

Abrera, municipi feminista! 8 de març. Lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones


Abrera, municipi feminista! 8 de març. Acte institucional del Dia Internacional de les DonesSeguidament s’ha dut a terme la presentació de l'exposició "Dones constructores de Pau", que es pot veure fins al dijous 31 de març inclòs, al vestíbul del Mercat Municipal d’Abrera (c. de Martorell, 20). Els i les assistents també han pogut col·laborar en l'exposició en l'espai de participació ciutadana "Deixa la teva emprenta per la Pau". Moltes gràcies!

 
L'exposició s’organitza en col·laboració amb el Servei de Mediació i Convivència Ciutadana d’Abrera, el Servei d'Igualtat, el Departament de Promoció Econòmica, el Mercat Municipal i l'Associació de botiguers i comerços d'Abrera. També, en un doble format, podrem trobar les dones que conformen l'exposició al llarg d'Abrera en els seus comerços, on hi figurarà una de les referents que conformen la mostra.

 • Podeu escoltar L’Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 08/03/22 amb la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Montse Navarro, la técnica del servei, Esther Reales, i la mediadora municipal Jessica Ahaik, seguida de la lectura del manifest a càrrec de la presidenta de l’Associació Abrera contra la Violència de Gènere, Anna Díaz, fent clic aquí.


Abrera, municipi feminista! 8 de març. Dia Internacional de les Dones. Inauguració de l'exposició


Abrera municipi feminista! 8 de març. Dia Internacional de les Dones'. Espai de participació ciutadana

 


Un any més, a Abrera el 8 de març alcem la nostra veu!

Jesús Naharro, alcalde

"Un any més, ens trobem per alçar la nostra veu i commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i defensar els drets socials, polítics i econòmics i reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes. Són molts els avenços que s’han aconseguit però encara queda un llarg camí per recórrer per tal d’erradicar definitivament qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones, en condicions d’igualtat, en tots els àmbits de la societat. Malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens han costat d’assolir i és per això que la lluita és sempre constant, incansable i sense permetre cap pas enrere tot sumant esforços i complicitats per caminar de la mà de la justícia social i els drets humans".

 

"Avui més que mai hem de continuar parlant amb més força de pau i de dir no a la violència davant de cap situació. Ara que la Guerra tenyeix a Europa de nou, ara que sembla que hi ha poca esperança en una sortida d’aquest conflicte sense que hi hagi més patiment és necessari reforçar el que l'exposició “Dones constructores de pau” ens mostra. Un conjunt de dones, valentes que van donar una resposta pacífica i igualment contundent davant de situacions de conflicte".  

 

Montse Navarro, regidora d'Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+

"Des de l’Ajuntament d’Abrera volem una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes. És per això que des del nostre municipi ens sumem a la denúncia de la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones i reivindiquem els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs. Reclamem a les empreses que incloguin la visió de gènere i la lluita contra les desigualtats salarials; que la maternitat no sigui motiu d’expulsió ni discriminació en el món laboral".

 

"Reivindiquem una educació pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer a les nenes i als nens lliures, perquè cal educar els nostres infants en els valors de la igualtat i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams de l’educació fins a la universitat. Les dones tenim dret a viure lliures de violències masclistes. No podem permetre-les ni pasar-les per alt. Cal erradicar-les, denunciar qualsevol tipus de violència i discriminació sexista, així com qualsevol agressió per motius d’orientació o identitat sexual. Proclamem també el dret de totes les dones a viure en pau, sense exclusions ni racisme".

 

Giulia Mirto, regidora d'Acció Social

"Des del Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament d’Abrera ha creat aquesta exposició recollint tota una sèrie d’històries de vida de dones que han estat clau en la prevenció de les guerres, que han promogut els drets humans, la justícia i han contribuït en la transformació pacífica dels conflictes. A Abrera continuarem treballant per crear una cultura de pau, apostant pel diàleg i en mostrar com el conflicte es pot viure com a una oportunitat de canvi i de millora".

 

Guadalupe Marcos, regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme

“Com a regidora de Comerç i Promoció Econòmica el que vull donar és les gràcies sobretot a la cooperació que ha fet el comerç local, que s’ha involucrat en tot moment quan li vam plantejar aquesta proposta de participar en aquesta exposició i que tothom podrà gaudir en el nostre municipi. Amb un dia com avui, el Dia de la Dona, penso que es fa un treball molt important per part de les associacions que hi col·laboren i amb el dia a dia totes i tots hem de posar el nostre granet de sorra”. 

 

Alumnes de l'Aula d'Adults d'Abrera

 • “Ya me gustaría a mí, sobre todo cuando era más joven, haber tenido todo esto para haber luchado con más fuerza. Aunque ahora apoyamos a la juventud porque es ella la que tiene que luchar con los que a nosotros no nos dejaron en su día”.
 • “Yo tengo dos hijas y dos nietas y me gustaría que tuvieran libertad, que vivieran tranquilas y que no haya tanta maldad como hay; eso es lo que hace falta, que luche la juventud”.
 • “Conmemorar es necesario para ser más y no quedarnos parados, y asistir a este tipo de actos reivindicativos es muy necesario para la lucha. Todo lo que se pueda hacer para mejorar, mucho mejor para todos”. 

 

Podeu escoltar els parlaments de l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones en la part inferior d'aquesta pàgina.


DIMECRES 9 DE MARÇ

 

A les 17.30h a la sala d’actes de la Casa de Cultura (c. de Federico Garcia Lorca, 17) va tenir lloc la xerrada “Ni rosa ni blau, per una educació igualitària” a càrrec de Gemma Guillamón. L’activitat s’emmarca dins el cicle “Maternem a Abrera 2022” i s’adreça a famílies en l’etapa d’embaràs i amb infants de 0 a 6 anys.

 • Per a més informació, podeu escoltar L"Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 01/03/22 amb la Gemma Guillamón fent clic aquí.

Abrera, municipi feminista! Xerrada “Ni rosa ni blau, per una educació igualitària” a càrrec de Gemma Guillamón

 

DIJOUS 10 DE MARÇ

 

A les 20.00 h a l’Auditori del Centre Polivalent (pl. del Rebato, 1) l’entitat abrerenca “Amb Cor de Gòspel” va oferir un assaig obert a dones de totes les edat i un petit concert de mitja hora. Els i les assistents vam gaudir de la música i vam passar molt bona estona. Moltes gràcies a tothom!

Des de "Amb Cor de Gòspel", Neus Vives ha explicat que son "un grup de  dones que cantem i gaudim del gòspel al nostre poble, Abrera. Concretament, assagem a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música. I aquest dijous 10 de març, durant la setmana de la dona, vam participar en les celebracions que es van fer aquí a Abrera. Vam fer un assaig obert, on les persones que ens van visitar van poder veure’ns assajant i van poder participar en algunes cançons.  Després vam acabar fent un petit concert. Va ser un acte ple de bons moments i vam estar encantades de poder compartir aquest moment amb les persones que van venir a visitar-nos".

Abrera, municipi feminista! Assaig obert i petit concert amb l'entitat Amb Cor de gospel

 

DISSABTE 12 DE MARÇ

 

D’11.00 h a 12.00 h i de 16.00h a 18.00 h al gimnàs de l’Escola Ernest Lluch (pg. de l'Estació, 15) es va dur a terme l’entrega dels dorsals, les samarretes commemoratives i de les polseres lluminoses de la segona Marxa Nocturna de la Dona a Abrera, a la qual van participar-hi dones sense límit d'edat. Des del Club d'Atletisme Abrera i l'Ajuntament d'Abrera, amb la col·laboració del Centre excursionista d’Abrera, hem convocat un cop més a les dones d’Abrera a ocupar els carrers de nit i caminar plegades pels drets de les dones. 

 

A les 18.00 h, al pati de l'escola, vam començar a escalfar motors, amb la lectura del manifest a càrrec de les entitats col·laboradores, vam exhibir el vídeo de la última campanya d’Abrera Diu Prou, fent un repàs de les activitats de novembre, i vam comptar amb la participació de l’entitat “Amb cor de Gospel” que ens VA deleitar amb dues cançons triades especialment per la jornada.

Abrera, municipi feminista! Segona Marxa Nocturna de la Dona d’Abrera

Abrera, municipi feminista! Segona Marxa Nocturna de la Dona d’Abrera

 

A les 19.00 h al pati de l'Escola Ernest Lluch (pg. de l'Estació, 15) va arrencar la segona Marxa Nocturna de la Dona a Abrera amb èxit de participació! Moltes gràcies a totes les dones que ens han acompanyat!

Els beneficis de la marxa s'han destinat a l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment. Per a més informació podeu escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 11/03/22 amb la coordinadora de l'Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), Glòria Escudero, fent clic aquí.

 

Abrera, municipi feminista! Segona Marxa Nocturna de la Dona d’Abrera 

 

Abrera, municipi feminista! Segona Marxa Nocturna de la Dona d’Abrera

 


El nostre alcalde, Jesús Naharro, va valorar molt positivament que “más de 350 vecinas se hayan sumado y hayan querido recorrer nuestras calles, reivindicando igualdad y los mismos derechos en una sociedad justa e igualitaria”.

La regidora d'Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Montse Navarro, va manifestar que “el temps ens ha donat una treva i hem pogut fer aquesta segona Marxa Nocturna de la Dona a Abrera, que vam ajornar l’any passat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Tenim una oportunitat nova de sortir al carrer i de continuar lluitant pels nostres drets amb el lema “Juntes farem nostra la nit. Gràcies  totes!”.

Més de 350 dones han participat en la segona Marxa Nocturna de la Dona a Abrera per caminar juntes per una societat igualitària


L’esdeveniment va tenir molt bona acollida entre les participants:

 • “Estem aquí per aprofitar el dia. Li ensenyaré a la meva filla que s’ha d’implicar a totes aquestes coses de la dona i perquè surti tot millor en el futur”.
 • “A mi m’agrada venir, a part de caminar perquè m’ho passo bé amb les meves amigues. I perquè això de la dona no em sembla bé que maltractin a les dones”.
 • “Jo estic aquí perquè les noies no es sentin un esglaó per sota dels homes”.
 • “Es importante para las mujer porque nos gusta caminar, porque así nos juntamos...”.
 • “Porque todas juntas podemos cambiar las coses. Si nos unimos cambiamos las cosas. Individualmente nunca vamos a conseguir nada. Ternemos que juntarnos, darnos la mano y empujar”.
 • “Perquè és un dia que està bé que ens podem reunir moltes dones i penso que és una activitat que l’hauria de fer molta més gent, no només dones”.
 • “Per passar una bona estona, amb totes. Crec que es una bona oportunitat per fer-nos veure. Estem molt unides les dones”.


DIVENDRES 18 DE MARÇ

 

A les 10.30 h a la Sala Municipal (ptge. Telefònica s/n) va tenir lloc el Teatre-fòrum “Escolta’m”, a càrrec de la companyia Imapact’T, adreçat a l’alumnat de Cicle Superior de l’Escola Francesc Platon i Sartí. Moltes gràcies a totes i tots per la participació!

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha comentat que “des de l’Ajuntament involucrem i fem partícip la comunitat educativa i en aquest cas a l’Escola Francesc Platón i Sartí, als cursos de 3r, 4t i 5è, que s’han adreçat avui a interactuar amb una obra en la qual es debatia i proposava aquest etern debat i aquesta lluita que s’ha de fer des de la base de la nostra societat, per lluitar contra els estereotips i el patriarcat. Avui hem fet un punt d’inflexió, hem omplert la nostra Sala Municipal, amb ua interacció entre l’obra de teatre i el públic, totes les nenes i nens han pogut participar, interactuar, opinar i generar debat".

La regidora d'Educació, Giulia Mirto, ha destacat que “mitjançant una obra teatral participativa, conduïda per una professional que els ha anat fent partícips i reflexionant sobre diverses situacions que es van donant en el dia a dia, han anat trobant ells i elles mateixos les solucions per poder ser més comunicatius i tenir més capacitat de decisió. Ha estat un format molt interessant i volem agrair una vegada més a l’escola per aquesta aposta i englobar-ho dins el projecte d’escola, amb totes les aules amb noms de dones que han aportat a la societat i la història i que han estat pioneres”. 

 

la tutora de 4art curs de l'Escola Francesc Platón i Sartí, Belén Levia, ha explicat que per a l'escola “és molt important perquè som molt conscients que tenim les futures generacions a les nostres mans, són temes molt importants a tractar i creiem que s’ha de fer des de l’arrel; per tant, tenir l’oportunitat de poder gaudir d’aquestes activitats i després poder treballar-les a l’escola, és molt important. Són cada cop més conscients d’aquesta problemàtica i aquestes activitats ajuden molt”. 


L'alumnat també ha valorat positivament l'activitat, com ens han explicat la Dana, la Laura i la Tània:

 • “Que els nois i les noies tenen la mateixa importància i els mateixos drets per igual i tots dos poden fer el que vulguin” 
 • "Avui hem après que tothom tenim els mateixos drets"
 • “Si alguna cosa no ens agrada, ho hem de dir sense por, hem de ser capaços de parlar les coses, sense cridar ” 
 • “L’hem donat consells, l’hem ajudat, hem canviat una mica la història i hem improvisat” 
 • Hem ajudat a la família i han vist que no tot són baralles, que també han de conviure i ajudar-se entre ells” 

Abrera, municipi feminista! Teatre-fòrum “Escolta’m”


A les 22.00 h a la Sala Municipal
(ptge. Telefònica s/n) vam gaudir amb el monòleg “Humor negra” a càrrec d’Asaari Bibang, amb molt bona acollida per part del públic assistent. Moltes gràcies a tothom!

Escolteu L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 17/03/22 amb la còmica Asaari Bibang fent clic aquí.

Abrera, municipi feminista! monòleg “Humor negra” a càrrec d’Asaari Bibang

Abrera, municipi feminista! monòleg “Humor negra” a càrrec d’Asaari Bibang

 

DIUMENGE 27 DE MARÇ

 • A les 14.04h, a Ràdio Abrera (107.9fm, www.radioabrera.cat i app) vam dedicar l’Espai Igualtat a repassar tot que el que ha tingut lloc a Abrera durant el mes de març amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Podeu escoltar el programa fent clic aquí.

Espai Igualtat a Ràdio Abrera

 

ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA JOSEP ROCA I BROS:

 • Dimecres 23 de març a les 17.30 h la Sala Municipal (ptge. Telefònica s/n), va acollir el conte infantil “... i va cosir unes ales” a càrrec de Petita Companyia, una activitat que vam organitzar des de la Biblioteca Josep Roca Bros adreçada a famílies amb infants a partir de 3 anys.

  Més de 40 persones van passar una bona estona amb les narracions, ens van acompanyar famílies amb nens i nenes de 5, 6, 7, 8, i 9 anys. Van gaudir moolt! L'estona de recomanacions va ser tot un èxit, ja que els nens i nenes es van llençar a fullejar els llibres i inclús es van animar a llegir fragments a sobre l'escenari.

Abrera, municipi feminista! Conte infantil “... i va cosir unes ales”

 • Entre el dimarts 1 de març i el dilluns 7 de març (ambdós dies inclosos), la Biblioteca Josep Roca i Bros farà un sorteig de llibres feministes al que es pot participar a través del seu perfil d’Instagram @bibliotecaabrera i, del dimarts 8 al dijous 31 de març (ambdós dies inclosos) es podrà consultar l'aparador cultural amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

 

MUR DE LA SORORITAT D'ABRERA:

 • També convidem totes les dones visitar i col·laborar al Mur de la sororitat d’Abrera. Mitjançant el programa de Padlet, s’ofereix un mur cooperatiu on trobar i compartir diversos recursos d’interès relacionats amb temes d’igualtat, d’empoderament i de reconeixement a les dones, amb l’objectiu de fer-lo créixer i sumar amb les aportacions de totes. Es poden compartir cançons, poemes, àudios, imatges i vinyetes, pàgines web… No t’ho pots perdre! Trobareu tota la informació del mur de la sororitat d'Abrera fent clic aquí.

 

 Signeu i adheriu-vos al manifest del 8 de març, Dia Internacional de les Dones! Des de l'Ajuntament agraïm la col·laboració de totes les persones i entitats que han participat en l'organització de totes les activitats i us convidem a participar-hi! Abrera, municipi feminista!

 

Finalment, convidem tothom a adherir-vos al manifest oficial del 8 de març a títol individual, com a entitat o institució per manifestar el vostre suport fent clic aquí.

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera agraïm la col·laboració de totes les persones i entitats que han participat en la organització d'aquestes iniciatives, i convidem a totes i tots a participar i compartir amb nosaltres les propostes que hem organitzat per commemorar enguany el Dia Internacional de les Dones.

Per la seva part, la classe de 5è C de l'Escola Franscesc Platón i Sartí del nostre municipi, han elaborat un manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones, a partir d'unes d'unes idees prèvies que han treballat a l'aula dins el projecte de la Setmana de la Dona. Els i les alumnes han volgut compartir amb totes i tots nosaltres aquest manifest que podeu sentir a la part inferior d'aquesta pàgina. Des de l'Ajuntament d'Abrera valorem molt positivamente aquesta iniciativa i els agraïm la seva col·laboració!

 

 

8M Abrera - Consulteu les activitats programades.jpg

 

Abrera, municipi feminista!

 

Abrera municipi feminista

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies