Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 25/02/2024 | 07:29 h
 • Temporada de bolets: si no n’esteu segurs, no els agafeu ni us els mengeu!

Temporada de bolets: si no n’esteu segurs, no els agafeu ni us els mengeu!

18/10/2021

La majoria de bolets apareixen a la tardor, després de les primeres pluges i acompanyant la baixada de temperatures del final de l’estiu. Ara que n’és el temps, anar als boscos a collir-ne es converteix en una activitat divertida i molt popular al nostre país, ja que molts bolets són comestibles i s’utilitzen tradicionalment a la cuina catalana.


A la tardor, temporada de bolets! Malgrat que hi ha moltes espècies comestibles, alguns són molt tòxics i poden produir greus trastorns digestius o, fins i tot, la mort. En alguns casos, els bolets verinosos són molt semblants als comestibles, és per això que només s’han de collir els bolets que s’identifiquin sense cap mena de dubtes. A més, els bolets s’han de collir sense perjudicar l’entorn natural, ja que són els òrgans reproductors dels fongs, els quals duen a terme una funció essencial de reciclatge al bosc: la descomposició de la fullaraca.

 

Des del punt de vista nutricional, tenen un baix contingut calòric i el seu component principal és aigua en un 90%, també aporten fibra, diversitat de minerals i algunes vitamines del grup B. Els bolets també són rics en purines que el nostre cos transforma en àcid úric quan els mengem i, per tant, no són recomanables per a persones amb problemes renals o amb gota.

 

A Catalunya hi ha identificades unes 1500 espècies diferents de bolets de les quals n’hi ha unes 300 de més comunes. Els comestibles de bona qualitat més coneguts són unes 20 espècies: la múrgola, l’orella de gat, les tòfones, la llengua de bou, el rossinyol, el camagroc, la trompeta de la mort, el peu de rata, la llenega, el carlet, la gírgola, el cama-sec, el fredolic, el moixernó, el xampinyó, l’apagallums, l’ou de reig, el pinetell, el rovelló, el cep, el mataparent, el molleric, el rossinyol i alguns més.

 

 

A Catalunya hi ha identificades unes 1500 espècies diferents de bolets de les quals n’hi ha unes 300 de més comunes

 

La farinera borda (Amanita phalloides) és el bolet més perillós dels nostres boscos i per això és el bolet que tot boletaire ha de saber reconèixer per tal d’evitar possibles intoxicacions. Té, com totes les amanites, l’anell al voltant del peu i una volva que embolcalla la base, però pot ser confós amb espècies comestibles si la volva queda tapada i no resulta visible, si presenta un color més esgrogueït o gairebé blanc, si manca l’anell del voltant del peu... Les toxines que conté són 20 vegades més tòxiques que el cianur, de manera que un sol bolet pot causar la mort d’una persona de 80kg de pes.

 

A més de la farinera borda també hi ha altres espècies mortals i d’altres que produeixen trastorns digestius lleus o greus: el peu de rata bord, la bola de neu pudent, el fals carlet, el reig bord, etc. 

 

Com actuar en cas de sospita d'intoxicació?

 

Davant dels primers símptomes, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

 

Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten símptomes d’intoxicació cal que també rebin assistència mèdica, ja que és probable que també hagin ingerit bolets tòxics, tot i que en menor quantitat.

 

Davant dels primers símptomes d'intoxicació, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat

 

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en comentar els principals bolets tòxics.

 

Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

 

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï.

 

 

Seguretat alimentària, venda minorista a consumidor final

La venda minorista de bolets al consumidor final, sigui en botiga o en parada de mercat no sedentari, ha de realitzar-se d’acord amb el Reglament CE 852/2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, i amb el Reial Decret 30/2009, pel que s’estableixen les condicions sanitàries per a la comercialització de bolets per a ús alimentari. Els requisits bàsics de seguretat alimentària són els següents:

 • Els bolets han d’estar identificats correctament, trobar-se en bones condicions de conservació, lliures de cucs i nets.
 • En el cas de que els bolets siguin recol·lectats en el medi natural només es podran comercialitzar les espècies que figuren a la part A de l’annex del RD 30/2009, no podran presentar-se com a barreges de diferents espècies, hauran de ser peces senceres i no es podran rentar.
 • En el cas que els bolets siguin cultivats seran els de la llista B de l’annex, així com els de la llista A obtinguts del cultiu.
 • No podran comercialitzar-se els bolets de la llista D de l’annex.
 • Els comerciants que comprin els bolets per a la seva comercialització, hauran de disposar dels documents d’acompanyament comercial corresponents.
 • El transport, emmagatzematge, exposició i venda es realitzarà de tal manera que no afecti a la innocuïtat dels bolets.

 

Podeu consultar la Guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector de bolets i tòfones basada en el sistema d'APPCC, publicada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), fent clic aquí o al final d'aquesta pàgina. 

 

Entre les espècies variades de bolets que creixen als boscos catalans, n'hi ha de comestibles i de tòxiques. Al web de la Generalitat de Catalunya podem consultar un llistat amb els bolets comestibles més freqüents a Catalunya (cliqueu aquí) o a la part posterior d'aquesta pàgina, així com les recomanacions sanitàries, fent clic aquí o al final d'aquesta notícia.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies