Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 05/12/2023 | 14:23 h
 • Continuem amb les jornades informatives sobre la vespa asiàtica o Vespa velutina al nostre municipi
 • Continuem amb les jornades informatives sobre la vespa asiàtica o Vespa velutina al nostre municipi
 • Continuem amb les jornades informatives sobre la vespa asiàtica o Vespa velutina al nostre municipi

  + 4

 • Organitzem una sessió informativa sobre la vespa asiàtica al recinte de la Piscina Municipal d'Estiu
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Cartell detecció vespa asiàtica

Continuem amb les jornades informatives sobre la vespa asiàtica o Vespa velutina al nostre municipi

Aquestes xerrades són una eina important pel control d'aquesta espècie invasora

5/8/2021

Des de les regidories de Medi Ambient i Salut Pública i Benestar de l'Ajuntament d'Abrera, en col·laboració amb els tècnics de l'empresa 'Velutina Solutions', hem organitzat una nova sessió informativa a la zona de pícnic de la Piscina Municipal d'Estiu d'Abrera, per parlar sobre la vespa asiàtica (Vespa velutina).


Abrera, amb el medi ambient! Continuem amb les sessions informatives sobre aquest insecte, adreçades a totes i tots els veïns i veïnes d'Abrera. La darrera sessió ha tingut lloc a la zona de pícnic de la Piscina Municipal d'Estiu del nostre municipi (ps. de l'Església, 18) el dimecres 4 d'agost passat a les 18 h.
 
Una vintena de persones van assistir a la xerrada, que va anar a càrrec dels tècnics de l'empresa 'Velutina Solutions' i on es van tractar temes com el cicle biològic de l'insecte, identificació de nius i individus, hàbitats potencials, instruccions sobre què cal fer en cas d'atac i el procés de trampeig de les reines. 
 
L'aforament a la xerrada va ser limitat i es van seguir en tot moment les mesures preventives davant la Covid-19, com l'ús obligatori de la mascareta i de gel hidroalcohòlic, a banda de mantenir les distàncies de seguretat entre les persones. 
 

Campanya de trampeig de la Vespa velutina

La Vespa velutina o vespa asiàtica, és una espècie invasora que ja es troba present a tot Catalunya, i és per aquest motiu que realitzem campanyes de trampeig.
Des de l'Ajuntament d'Abrera vam engegar al mes de març passat la campanya de trampeig de vespa asiàtica, amb la instal·lació inicial de 13 trampes, que posteriorment es van completar amb la instal·lació de 5 trampes més. Actualment en total hi ha al nostre municipi 18 trampes repartides per tot el territori.
 
No es recomana la instal·lació indiscriminada de trampes amb líquid atraient perquè no són prou selectives. És millor posar-ne només en els casos de detecció prop d’explotacions apícoles. En qualsevol cas, és important donar compte a l’ajuntament de la instal·lació de trampes i seguir un protocol de recompte de captures.

En el cas que alguna persona detecti nius de vespa asiàtica, es demana que ho comuniqui per telèfon al T. 937 700 325 o enviant un email a salutpublica@abrera.cat, adjuntant una fotografia del niu i la seva ubicació.  

 
 

Per què és important l'extermini de la vespa asiàtica?

Són dos els motius principals pels quals cal intentar controlar i exterminar aquesta espècie:

 • La vespa asiàtica és una espècie invasora, depredadora de l’abella de la mel (Apis mellifera), insecte pol·linitzador clau per preservar la biodiversitat.
 • És molt territorial, una espècie agressiva amb qui intenta acostar-se als seus nius. Un niu secundari pot arribar a mesurar uns 100 cm d'alt per 80 d'ample.

 

 

Què s'ha de fer en cas de picada de vespa asiàtica?

Les picades són molt doloroses per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després d'uns dies. Cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte.

 

Podeu consultar les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya clicant aquí.  

 

En el cas que sigui vespa asiàtica, hem de trucar al 061 si tenim més d’una picada o s’han produït dins la boca o som al·lèrgics o no sabem si ho som.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 •  Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

Canals Comunicació Ajuntament faldó


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies