Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 03/12/2023 | 08:37 h
 • Avui dilluns 26 d’abril commemorem el Dia per la visibilitat lèsbica
 • Avui dilluns 26 d’abril commemorem el Dia per la visibilitat lèsbica

Avui dilluns 26 d’abril commemorem el Dia per la visibilitat lèsbica

26/4/2021

El 26 d'abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica. Les dones lesbianes estan exposades a una doble discriminació: la primera, per la seva condició de dona i la segona, per la seva condició de lesbiana. Visibilitzar-se com a lesbiana o bisexual encara, avui dia, ve acompanyat de prejudicis, rebuig i fins i tot agressions físiques i/o psicològiques. Per això és molt important no sols lluitar pels drets fonamentals, sinó a més visibilitzar i normalitzar una elecció vital creant referents i normalitzant actituds quotidianes, models de relacions i família diversos. Per commemorar aquesta data, des del servei d’Igualtat de l’Ajuntament d’Abrera aportem una sèrie de propostes sobre temàtica lesbiana, per a visibilitzar i reivindicar com a referents a dones lesbianes i poder donar també eines per trencar amb l’heteronormativitat.

L’any 2008, tres anys després de l’aprovació del matrimoni igualitari, es va establir el 26 d’abril com el dia de la Visibilitat Lèsbica per iniciativa de Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals (FELGTB). La commemoració del Dia de la Visibilitat Lèsbica en el món encara és incipient, però va tenir especial acolliment a Sud-amèrica. A l’Argentina, per exemple, és un dia per a recordar l’assassinat de Natalia Gaitán a mans del pare de la seva núvia, i també per a reclamar diferents injustícies molt pròpies del moviment lèsbic.


Des dels moviments feministes s’han reivindicat molt els drets de les lesbianes i encara és molt necessari perquè una de les lluites encara pendents consisteix a reconèixer a les dones com a persones amb els seus propis desitjos sexuals, després d’haver estat negats, prohibits, reprimits i invisibilitzats al llarg de la història. Sobre aquest tema, a les dones mai se les ha percebut com a subjectes “pensants” ni amb desitjos propis, sinó com a subjectes desitjats per i pels homes.

D’altra banda, cal apuntar també que en l'àmbit laboral encara es poden donar moltes violències subtils per raó d’orientació sexual. El fet que moltes dones lesbianes hagin de fer silenci, no poder-se sentir lliures de parlar de la seva parella o les seves relacions per l’efecte que pot comportar en centres de treball encara molt conservadors o companys i companyes amb prejudicis, és també una mostra més de l’impacte que pot tenir aquest fet en les seves vides, patint-ne les seves conseqüències directament. Tot i que ara està prohibit que puguin ser acomiadades per motius d’orientació sexual, segueixen vivint certs actes de lesbofòbia subtils com assumir l’heterosexualitat immediata, així com realitzar preguntes i comentaris incòmodes.


Alhora, dins del mateix col·lectiu LGTBI, els homes gais tenen més notorietat pública, mentre que les dones lesbianes són vagament esmentades en les lluites i manifestacions i és per això que són necessaris els esforços per a una visibilitat lèsbica més present en l’espai públic, així com eines per a donar resposta a la lesbofòbia. És necessari doncs, que la visibilitat lésbica sigui transversal i contínua tot l’any, per totes les dificultats que comporta la doble càrrega social de ser dona i lesbiana alhora.

 

En aquesta línia, ahir diumenge 25 d'abril, a l'Espai Igualtat de Ràdio Abrera un dels temes que vam tractar a la Secció LGTBI va ser el Dia de la Visibilitat Lésbica. Recordem que des del Servei Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+ duem a terme una col·laboració mensual amb la nostra emissora municipal, on cada darrer diumenge del mes, a partir de les 12 del migdia parlem de dones, feminismes, equitat i del col·lectiu LGTBI amb la Secció Violeta i la Secció LGTBIQ+.

Trobareu tota la informació sobre l'Espai Igualtat fent clic aquí, i podeu tornar a sentir els podcast dels programes a la programació "A la carta" de Ràdio Abrera fent clic aquí.


Recomanacions sobre temàtica lesbiana

La tècnica municipal, Esther Reales, ha destacat que “és necessari que la visibilitat lèsbica sigui transversal i continua, tot l’any. Per tota aquesta càrrega social que comporta ser dona i lesbiana a l’hora.  Per aquest motiu, des del servei d’Igualtat de l’Ajuntament d’Abrera, volem aportar una sèrie de propostes culturals sobre temàtica lesbiana, per visibilitzar i reivindicar, com a referents, a  dones lesbianes. I poder donar, també eines per  trencar amb l’heteronormalitat, oferint major informació i sensibilització sobre les discriminacions i violències que pateixen, per tal de poder posar consciència i coneixement.  

 

Literatura

 • Poesía para niñas bien, Txus Garcia (Editorial Bellaterra, 2018); 
 • Entre nosotras. Una antología, Audre Lorde (Visor Libros, 2020); Permagel, Eva Baltasar (Club Editor, 2018); 
 • La passió segons Renée Vivien, Maria Mercè-Marçal (Editorial LaButxaca, 1994).

 

Sèries de televisió

 •  Killing Eve
 • Orange is the new Black
 • Gentleman Jack
 • The L Word
 • The L Word Generation Q

 

Pel·licules de televisió

 • Elisa i Marcela
 • La vida de Adèle
 • La Belle Saison
 • 80 egunean
 • Carmen i Lola

 

Una campanya

 • La plataforma Lesworking, va llançar la campanya de xarxes socials #YoLesbiana a més del canal YoLesbiana en la plataforma d'aprenentatge Vivlium, on dones mèdiques, advocades, entrenadores de futbol, periodistes, guionistes, empresàries, policies, emprenedores i moltes altres, fins a un total de 26 dones, es van reunir per a relatar les seves experiències i llançar les seves propostes. Podeu veure el canal YoLesbiana fent clic aquí.

 

Un documental

Lesbofòbia. Un documental y deu respostes. De Creación Positiva.

Un vídeo per sensibilitzar les violències masclistes cap a les lesbianes, així com per analitzar els problemes de fons i trobar respostes i estratègies per acabar amb la lesbofòbia en intersecció amb altres violències. Veieu el vídeo fent clic aquí.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies