Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 02/10/2023 | 18:24 h
 • Iniciem el programa 'Auditories i intervenció als habitatfes en situació de pobresa energètica'

Acord per solucionar el deute acumulat amb la companyia elèctrica Endesa

Fa gairebé dos anys, els Ajuntaments ens vam coordinar per donar una resposta unitària

9/4/2021

Després d'una llarga i complexa negociació, s'ha arribat a un acord per condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables i regular la pobresa energètica. Així, Endesa es farà càrrec de la totalitat del deute generat entre els anys 2015 i 2018. En relació al deute dels anys 2019-2020, la companyia subministradora n'assumirà el 50% i les administracions públiques participants en la negociació, l'altre 50%.

La regidora d'Acció Social, Giulia Mirto, ha destacat que "celebrem que després de la feina feta per l’Ajuntament durant el 2019 i 2020, quan ens vam veure sorpresos per aquesta situació; i després de vàries negociacions i del treball coordinat entre ajuntaments amb el suport de la  Diputació de Barcelona i altres administracions i associacions; s’hagi acordat la solució adient perquè les famílies en situació de vulnerabilitat no es vegin afectades, que sempre és la nostra prioritat". 

 

Ara farà gairebé dos anys, l'agost de 2019, els Ajuntaments vam rebre una carta de la subministradora elèctrica Endesa on se'ns demanava fer front al 50% de la despesa acumulada des del 2015, pels ciutadans i ciutadanes vulnerables del nostre municipi per tal que no rebessin un tall de subministrament.

 

El nostre alcalde, Jesús Naharro, la regidora d’Acció Social, Giulia Mirto, i la coordinadora d’Àrea del Servei a les Persones de l’Ajuntament, Sílvia Ros, van assistir el dimecres 4 de setembre de 2019 a la reunió de consistoris convocada per la Diputació de Barcelona per donar una resposta unitària a Endesa, que reclamava el 50% del cost del deute acumulat a les famílies en situació de vulnerabilitat. La reunió va comptar amb la presència de prop de 150 governs locals i entitats com l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, entre d’altres.

 

De la sessió van sortir diversos compromisos:

 • Donar una resposta institucional unitària a Endesa amb una carta conjunta
 • Crear una  taula tècnica i jurídica per a elaborar una proposta de conveni que concretés la forma de gestionar aquest deute
 • Negociar amb Endesa, en base a la llei 24/2015, amb la finalitat de garantir que no es produirien talls a les famílies vulnerables, d'acord amb el principi de precaució, posant en el centre a les persones

 

Durant tot aquest temps s'ha treballat des d'una taula interinstitucional liderada per la Generalitat de Catalunya i amb la participació de les quatre Diputacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector Social i l'Associació Contra la Pobresa Energètica, on la Diputació de Barcelona ha pres part en totes les negociacions.

 

La complexa negociació ha acabat amb un acord entre les parts per solucionar el deute existent de les persones en risc d'exclusió residencial amb informe de vulnerabilitat protegides per la Llei 24/2015. Endesa assumeix el 100% del deute acumulat de les famílies vulnerables entre els anys 2015 i 2018 i el 50% dels anys 2019 i 2020, mentre que la Generalitat i les administracions locals finançaran l’altre 50% dels dos darrers anys.

 

L'acord es va formalitzar el dilluns 29 de març amb la signatura d'un conveni entre la Generalitat de Catalunya i Endesa i un Protocol de Col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i les administracions públiques locals que han format part de la taula interinstitucional.

 

Quant a la província de Barcelona, el 50% no cobert per la companyia serà assumit de la següent manera: la meitat a càrrec de la Generalitat de Catalunya i l'altra meitat a càrrec de la Diputació de Barcelona, amb l'excepció de la ciutat de Barcelona (on serà l'Ajuntament qui l'assumirà) i dels municipis integrats a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (que serà qui n'assumirà aquesta part). 

 

A Abrera, treballem pel benestar de les persones!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies