Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 28/05/2023 | 12:24 h
  • Una nova plaga introduïda ataca els arbres fruiters, ornamentals i conreus hortícoles
  • Una nova plaga introduïda ataca els arbres fruiters, ornamentals i conreus hortícoles

Una nova plaga introduïda ataca els arbres fruiters, ornamentals i conreus hortícoles

3/11/2020

Des de l'Ajuntament d'Abrera fem difusió d'una nova plaga que ataca els arbres fruiters, ornamentals i conreus hortícoles. El bernat marbrejat, Halyomorpha halys, és un insecte hemípter originàri d'Àsia (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). Es va introduir accidentalment als EUA a finals dels anys 90, i a Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l’any 2007. Gradualment, es va anar trobant a d’altres països europeus. La primera cita a la península Ibèrica ha estat al campus de la Universitat de Girona l’any 2016.

És una plaga molt polífaga que, a Europa, se l’ha trobat en 95 gèneres de plantes. Pot fer molt dany en algunes plantes com ara els arbres fruiters, ornamentals, cultius hortícoles i en conreus extensius. Als EUA s'han registrat greus pèrdues econòmiques en pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja, i a Itàlia especialment en fruiters, blat de moro i soja. Per estar segur que es tracta d'aquest bernat, el millor és treure una foto del dors i una altra del ventre i penjar-les a l'espai web Natusfera, fent clic aquí, afegint-hi les dades que es demanen, perquè puguem identificar i validar que es tracta d'aquesta espècie.

 

És important reportar-lo per a poder saber amb més precisió la seva distribució al nostre territori. Tenen dues particularitats en el seu comportament: la primera i més important és que es dispersen per mitjà de l’ésser humà donat que els agrada amagar-se en els vehicles de motor (cotxes, camions, tractors, etc.). Això fa que puguin colonitzar nous llocs ràpidament. La segona particularitat és que hiverna dintre de cases, magatzems, barraques o d’altres construccions fetes per l’home, produeix molèsties a causa del gran nombre d’insectes que poden arribar a entrar en les cases; si bé no transmeten malalties, ni pessiguen, ni ataquen a les persones. La millor manera per eliminar els individus que es troben a casa és utilitzar un aspirador, després submergir-los en un pot amb aigua i sabó, i deixar-los un dia sencer submergits per tal d'assegurar que moren. No s’han de treure del contenidor o bossa de l’aspirador perquè són molt ràpids i s’escapen. No aplicar insecticides perquè són poc eficaços.

 

Més informació sobre aquesta plaga fent clic aquí i fent clic aquí.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

 

 

 

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies