Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 05/02/2023 | 00:09 h
 • XX Aniversari Associació Salut Mental Baix Nord
 • XX Aniversari Associació Salut Mental Baix Nord 1
 • XX Aniversari Associació Salut Mental Baix Nord.3

  + 1

 • XX Aniversari Associació Salut Mental Baix Nord .2

Felicitem l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord pel seu 20è aniversari. Per molts anys!

14/5/2020

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord es va crear a l’any 2000 a Martorell de la mà d’un grup de familiars de persones afectades per algun tipus de malaltia mental amb l’objectiu d’acollir i recolzar a d’altres familiars de la comarca, entre elles, famílies abrerenques. Des de l’Ajuntament d’Abrera felicitem el llarg recorregut que ha fet l'entitat al llarg d'aquests vint anys i agraïm la col·laboració que ha tingut en el nostre municipi.

Des d'Abrera seguirem apostant per a sumar esforços tot treballant-hi en xarxa per tal d'oferir atenció de qualitat a aquest col·lectiu.  La situació actual provocada per la Covid-19 no ha permès a l'entitat celebrar aquesta data tant especial com s'havia pensat però esperen poder fer-ho més endavant.

 

La finalitat de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord és informar, assessorar i donar suport a tothom qui ho requereixi en aspectes referents a la Salut Mental.  Durant aquests vint anys, des de l’entitat s'ha treballat per obrir-la a la comunitat, fer-la accessible i propera a qualsevol persona que estigués patint degut a un problema de salut mental, i posar en marxa serveis tant importants al territori com el Club Social Punt de Trobada o els grups de famílies.

 

L’àrea d’intervenció de l'entitat són els municipis del zona del Baix Llobregat Nord, entre ells Abrera, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires i Sant Andreu de la Barca, i també els municipis de Gelida, Masquefa o Pallejà. Durant l’any 2019 l'Associació per la Salut Mental del Baix Nord va atendre a 205 persones, en els 7 serveis que gestionem, destinats a persones amb un diagnòstic de salut mental i als familiars, i es van impulsar més de 20 projectes adreçats a la comunitat:

 • Punt d’informació i assessorament en salut mental.
 • Suport a les famílies.
 • Espai “Amb experiència pròpia”.
 • Servei d’atenció psicològica.
 • Acompanyament comunitari.
 • Grup d’Ajuda Mútua (GAM).
 • Habitatge d’inclusió.
 • Club Social “Punt de Torbada”.

 

Actuacions i col·laboracions a Abrera

 

Pel Club Social "Punt de Trobada" l'any passat van passar un total de 7 persones d’Abrera que van poder experimentar de primera mà un servei d’inclusió comunitària dirigit a persones que, a causa de patir un problema de salut mental, tenen dificultats de relació i d’integració o bé presenten dificultats per vincular-se a activitats més normalitzades.

 

El treball en xarxa entre l’associació i els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Abrera ha estat imprescindible per reforçar totes les accions d’atenció a les persones afectades per una problemàtica de salut mental i les seves famílies. En aquest sentit, l'entitat ha participat en campanyes de sensibilització a la població que hem realitzat al nostre municipi, com ara la Setmana de la Salut Mental on van organitzar un taller d’educació emocional i un col·loqui en format taula rodona amb experiències en primera persona amb gran èxit de convocatòria.

 

Alhora, han participat activament en el Pla de Salut d’Abrera, en la commemoració del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional, i estem treballant conjuntament per oferir un Punt d’Informació al nostre municipi per oferir un model d’atenció comunitari, de proximitat i de treball en xarxa.

 

 

Acompanyament i suport entorn la salut mental

 

El segell d'identitat de l'Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord és acompanyar i donar suport a qualsevol persona que pugui patir a causa d'un problema de salut mental.

 

Per això han creat aliances amb altres entitats i agents de la comunitat per lluitar contra l’estigma i demostrar que les persones amb una problemàtica de salut mental també poden aportar a la comunitat com qualsevol altre. Des de l'entitat apunten, però que "malgrat tota la feina feta, encara ens queda molt per seguir avançant i creixent com a entitat".

 

 

20 anys d'història

A l’any 2000 un grup de familiars de persones amb un diagnòstic de salut mental que es reunien al Centre de Dia de Germanes Hospitalàries de Martorell, van decidir crear l’associació per donar-se suport mutu i lluitar pels drets dels seus familiars.  La entitat va néixer sota el nom d'Associació de Familiars de Malalts Mentals del Baix Llobregat Nord, de mans de la presidenta fundadora, Isabel Sánchez.

 

Ella i la resta de la junta van dedicar molts esforços i dedicació en fer créixer l’entitat i posar en marxa serveis importants al territori com el Club Social Punt de Trobada o els grups de famílies.  A l’any 2015 els socis i sòcies van decidir canviar el nom per l'actual, Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, buscant transmetre una visió més positiva de la salut mental i menys estigmatitzant.

 

Des de l'entitat apunten que "la realitat no ha canviat gaire pels problemes de salut mental en aquests 20 anys, però en aquell moment les malalties mentals eren unes totals desconegudes i les persones diagnosticades patien l’estigma d’una societat que els portava a ells i a les seves famílies a un fort aïllament social".

 

Els tractaments eren principalment farmacològics i l’atenció estava centrada en reduir els símptomes, sense tenir en compte la voluntat de les persones ni els seus projectes personals. 20 anys després, apunten, "comencem a veure un canvi en el model d’atenció, un model que ha de fomentar la recuperació d’un projecte vital més enllà del diagnòstic de salut mental" i asseguren que "seguirem treballant i lluitant per aconseguir aquest canvi de model, donant veu a les persones afectades i als seus familiars".

 

Per a més informació sobre l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord i tots ls seveis que ofereixen podeu consultar el seu web www.salutmentalblln.org.

 

Des de l'Ajuntament d’Abrera felicitem el llarg recorregut d'aquesta entitat  i agraïm la col·laboració que ha tingut en el nostre municipi. Per molts anys!

 

 

Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

També directament al teu mòbil o tauleta a les aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies