Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DISSABTE, 19/04/2025 | 13:56 h

Descobrim el jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera! Prop d’un centenar d’assistents a la primera visita comentada

26/7/2019

L’èxit d’assistència a la primera visita comentada al jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera demostra l’interès que genera aquest espai vital per a comprendre la història d’Abrera, la comarca i el seu entorn natural. Prop de cent persones van arribar puntualment a les set de la tarda a l’esplanada que s’ubica entre el Mas de Sant Hilari i l’ermita per participar en la visita.

Els assistents es van dividir en quatre grups per a poder agilitzar la visita i fer-la, alhora, més completa, després d’una breu benvinguda de la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament, Arantxa Galofré, que va valorar molt positivament l’èxit de convocatòria i els treballs arqueològics que s’estan duent a terme al jaciment, i del tècnic del departament de Patrimoni, Gerard Bidegain, qui va ressaltar el fet que aquesta era la primera visita pública a Sant Hilari i la importància de gaudir de la presència de l’equip científic que coneix més el jaciment.

Els quatre experts de l’equip científic de Sant Hilari es van dividir en quatre sectors del jaciment per tal de poder exposar la complexitat del lloc i el seu enorme potencial. El Doctor Francesc Tuset, catedràtic de la UB i assessor científic del projecte de Sant Hilari, va explicar la zona de les termes romanes, un espai amb molts enigmes que caldrà investigar a les properes campanyes. La doctora Gisela Ripoll, catedràtica de la UB i també assessora del projecte, va incidir en l’ermita de Sant Hilari i les seves etapes constructives, encara incertes.

 

 Xavier Esteve, coordinador de la campanya d’excavacions de Tríade Serveis Culturals, va subratllar la necessitat de conservar aquest jaciment i de potenciar-ne la investigació, també amb la voluntat de delimitar les restes i difondre-les a la societat. Finalment Imma Mesas, arqueòloga directora de la campanya, va explicar com els nivells medievals se superposen i reaprofiten antigues estructures romanes associades a aquest gran complex termal. Gisela Ripoll va sol·licitar també protegir la zona com a Espai de Protecció Arqueològica (EPA), per tal que Sant Hilari gaudeixi d’una protecció oficial per part de la Generalitat de Catalunya, donada la seva rellevància, que ha estat contrastada per les darreres campanyes arqueològiques.


Els visitants, de totes les edats i també vinguts de fora la vila d’Abrera, van poder gaudir d’aquesta visita tan especial, guiada pels mateixos arqueòlegs i experts en la matèria, alhora que van poder veure en directe l’equip treballant in situ. De ben segur que aquesta serà la primera de moltes trobades entre el jaciment de Sant Hilari i els ciutadans que l’hauran de preservar, conèixer i llegar a les generacions futures.

 

Conveni amb la universitat

El 18 de juny, l'alcalde, Jesús Naharro, va signar un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament d'Abrera i la Secció de Prehistòria i Arqueologia del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) per tal de treballar en la recerca històrica i arqueològica del jaciment del complex arqueològic de Sant Hilari.

El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera ha estat objecte d'intervencions arqueològiques puntuals. Des de l'Ajuntament d'Abrera vam signar aquest conveni col·laboratiu per tal d'estudiar del conjunt arqueològic abrerenc i la realització un projecte de valoració integral. El conveni té una durada prevista fins al proper 31 de desembre de 2020 i es podrà prorrogar per acord d'ambdues parts fins a un màxim de dos anys.

Restes de l'època romana i medieval

Els treballs impulsats des de l'Ajuntament d'Abrera des de 2016 han posat en relleu la importància del jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera, amb restes arqueològiques de l'època romana i medieval. El novembre de 2018 es va dur una campanya d'excavació de quinze dies a Sant Hilari, a càrrec de Tríade Serveis Culturals. Aquesta campanya va servir per aprofundir en el coneixement de dos importants sectors del jaciment. Posteriorment es va efectuar una campanya de consolidació de restes i estructures arquitectòniques durant el mes de desembre a càrrec de l'empresa Gamarra & García, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest mes de juliol s’ha dut a terme una nova campanya d’excavació.

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, destaca que “l’Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona que es traci un estudi previ per desenvolupar la planificació de les necessitats i usos del conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari, que inclou el jaciment de la vil·la romana, les restes medievals que s'hi adossen, l'ermita de Sant Hilari i el Mas homònim. D’aquesta manera podem fer una previsió a mitjà i llarg termini dels usos, conservació i divulgació d’aquest paratge únic i importantíssim a nivell natural, arqueològic, històric i geològic”.

Des de l’Ajuntament d’Abrera agraïm l’interès de la ciutadania en el jaciment arqueològic de Sant Hilari!

 

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies