Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DISSABTE, 15/05/2021 | 23:43 h

NOTÍCIES

  • Tercera Edat

Abrera comptarà amb una Associació de Familiars d’Alzheimer

5/9/2018

El proper dijous 20 de setembre, la plaça del Doctor Trueta del nostre municipi acollirà la presentació d’una nova entitat, l’Associació de Familiars d’Alzheimer d’Abrera. L’acte, que començarà a les 18 hores, comptarà amb l’assistència del nostre alcalde, Jesús Naharro, i la realització d’un petit concert.

Malaltia neurodegenerativa
En els últims anys, a causa del progressiu envelliment de la població, les demències han esdevingut una patologia cada cop més freqüent entre la població. L'alzhèimer és una malaltia neurodegenerativa que constitueix al voltant del 60-70% de tots els casos de demència, per a un total de 30 milions de pacients a tot el planeta, i per a la qual encara no hi ha cap tractament capaç de frenar la seva progressió, menys encara de curar-la.

La malaltia d’Alzheimer és la demència més freqüent. Afecta a la memòria, les habilitats i el llenguatge; el seu diagnòstic és difícil i es fa per exclusió. Es presenta a partir dels 40 anys, incrementant-se, la incidència de la malaltia a partir dels 65 anys.

En aquests moments es pot parlar d'un índex d'afectació del 10% de la població d'edat de més de 65 anys, i d'un índex del 50% en persones de més de 85 anys. Aquests percentatges d'incidència col·loquen als malalts d’alzheimer en un dels primers llocs de la llista de la problemàtica sanitària contemporània.

Impacte en les famílies
Els problemes associats a la malaltia d’Alzheimer no són només per al malalt: el diagnòstic i l'evolució d'aquesta provoca un fort impacte en la família, que sovint no vol, no sap o no pot acceptar la realitat. Apareixen sovint problemes psicològics i relacionals entre els membres de la família del malalt, que necessiten exterioritzar les seves emocions i pensaments entre ells o entre els amics.

Una persona sola, o en el nucli reduït de la família més immediata, no pot suportar, ni física ni mentalment, la pressió que la malaltia d’Alzheimer exerceix i menys encara si aquesta dura molts anys. Tampoc no pot atendre ni donar atenció integral al malalt en solitari, i menys encara si es barregen altres problemes associats de caràcter econòmic, laboral, social i legal.

Tota família amb un membre afectat d’alzhèimer necessita l'ajuda d’una entitat com l’Associació de Familiars d’Alzheimer d’Abrera, entitat que aprofitarà l’experiència, capacitat i recursos de l’AFA Baix LLobregat per oferir als nostres veïns i veïnes afectats per aquesta malaltia tot el suport que els cal.

També ajudarà les famílies el sentit de pertinença a un grup, la companyonia i les sinergies que sorgeixin entre els membres d’aquesta delegació, que podran tenir un espai de trobada en el que comentar les seves inquietuds,  organitzar-se per realitzar tallers preventius, grups de suport emocional o xerrades sobre aspectes menys coneguts de la malaltia, i programar activitats diverses o de caire més lúdics per desconnectar de la problemàtica en un entorn on ser familiar de malalt d’alzheimer no serà un estigma sinó un nexe comú que enfortirà les relacions i la capacitat d’afrontar aquesta terrible malaltia amb les màximes garanties.

Podeu contactar amb l’Associació de Familiars d’Alzheimer d’Abrera a l’adreça de correu electrònic:
d.abrera@afabaix.org

Des de l’Ajuntament d’Abrera donem suport a aquesta nova entitat i us animem a assistir a la seva presentació el proper dijous 20 de setembre a la plaça del Doctor Trueta a les 18 hores!


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies