Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 19/04/2024 | 07:54 h

Presentem amb molta expectació el projecte “Abrera, l’Abans”

5/7/2018

La sala de la Casa de Cultura va acollir el dimecres 4 de juliol la presentació del projecte de memòria històrica "Abrera, l'abans". La sala era plena a vessar de veïns i veïnes que volien veure la presentació. L'acte, que s'havia programat al petit auditori del primer pis es va haver de traslladar a baix a causa de la gran afluència de públic.

Les primeres dues fileres les ocupaven els participants en el projecte, una vintena d'abrerencs i abrerenques amb moltes ganes de veure en què es materialitzarien les hores d'entrevistes enregistrades per l’Ajuntament durant el 2017.

 

Tresor d’Abrera

L'acte el va obrir l'alcalde Jesús Naharro, agraint "la generositat de molts dels presents a la sala per ajudar a recopilar hores d'entrevistes que toquen infinitat de temes. Històries personals tendres, divertides, sorprenents i úniques. S'ha assolit, doncs, la creació d'un arxiu sonor i de vídeo inèdit i ben ple de contingut que es converteix en un dels nous tresors d'Abrera".

 

Tot seguit, Gerard Bidegain, tècnic d'Acció Cultural i Patrimoni del nostre Ajuntament va exposar breument el projecte, recordant que "són molt pocs els qui recorden encara aquell petit poble de quatre cases i dos carrers, arrelat al Camí Ral, on uns porrons donaven la benvinguda als viatgers i pelegrins que anaven cap a Montserrat. Per aquest motiu hem cregut necessari l'enregistrament de tots els testimonis que encara queden vius d'aquella època, uns testimonis tant valuosíssims com fràgils i caducs."

 

Testimonis del passat

La memòria oral és l'especialitat dins la ciència històrica que utilitza com a font principal per a la reconstrucció del passat els testimonis orals. El projecte de registre de la memòria oral abrerenca porta el títol d'"Abrera, l'abans" emmarcant l'objecte d'estudi: la vida quotidiana de l'Abrera preimmigració. El projecte, però, es veurà completat amb fases posteriors, on es treballarà també la memòria de tots aquells abrerencs vinguts durant els anys 50 i 60 del segle passat, sense els quals Abrera no seria com és ara i sense el testimoni dels quals la història de la vila quedaria, evidentment, coixa.

 

Resum emotiu
El vídeo projectat és un emotiu resum de què van ser les hores d'entrevistes, endreçat per temàtiques: què es menjava, com eren els transports, l’escola, els comerços, la vida al camp, l’oci, les tradicions, la religió, el tractament de la mort, etc. on  apareixien tots els entrevistats, algun dels quals nascuts a inicis dels anys 20 del segle passat. Tot el material generat servirà no només per a historiadors o estudiosos, sinó també per a fer projectes de divulgació al públic en general mitjançant diferents exposicions, intervencions radiofòniques i projectes didàctics com un còmic que el guionista Roger Roca i la il·lustradora Cristina Bueno elaboraran partint de tot aquest material.

 

Abrera, un lloc únic

L'acte el va cloure la regidora d'Acció Cultural i Patrimoni, Maria José Orobitg i Dellà, que va valorar molt positivament l'interès que havia generat la iniciativa entre la població i la importància d'un projecte com aquest per a fer valdre la vida de totes aquelles persones que fan d'Abrera un lloc únic. El departament va lliurar a cadascun dels participants un obsequi consistent en una foto que se'ls va fer el dia de l'entrevista, moment en el qual se'ls va anomenar individualment i van poder rebre el calorós aplaudiment de la sala.


L'alcalde Jesús Naharro va voler, abans de finalitzar l'acte, lloar i agrair públicament l'enorme tasca cultural, historiogràfica, patrimonial i de divulgació feta per la regidora Maria José Orobitg, que aquest estiu deixa el seu càrrec al capdavant de la regidoria.


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies