Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 16/08/2017 | 21:40 h

Educació > PROGRAMES I PROJECTES EDUCATIUS

 • Projecte educatiu Abrera

Reforçar les capacitats individuals i contribuir a l'èxit educatiu

 

Treballem conjuntament amb els centres, les famílies i la comunitat per reforçar les capacitats individuals i contribuir a l'èxit educatiu.

 

 • Projecte Educatiu d'Abrera (PeA)


És un projecte que busca el compromís ciutadà amb l´educació. Una educació entesa com un procés permanent d'aprenentatge, al llarg de tota la vida, i que per tant  va més enllà de l´escola. És un instrument que ajuda a definir el model de ciutat que es vol i els valors que el sustenten, a concretar-ne accions i a establir les complicitats necessàries entre administració i ciutadania per tirar-lo endavant. 

 

L’Ajuntament d’Abrera ha impulsat el PeA amb la voluntat de desenvolupar la dimensió participativa de l’educació. El PeA és una iniciativa que pretén repensar l'educació al municipi des del punt de vista de la ciutadania, avançant cap a una Vila Educadora. Í és un procés participatiu per fer avançar la vila cap a una concepció de l’educació a partir d’un treball en xarxa integrat i d’un projecte educatiu compartit.

 

Cronologia de les accions principals:

Prèviament al 31.03.2016: Es van fer diferents presentacions del projecte (equip de govern, regidors de la resta de partits, equips directius i professorat dels centres educatius públics i privats, entitats…).

31.03.2016: Aprovació pel Ple municipal de l’inici del procés de disseny del Projecte educatiu d’Abrera

13.09.2016: Creació del grup motor (grup de tècnics municipals) i 1a reunió

06.10.2016: 2a reunió del grup motor

22.11.2016: 3a reunió del grup motor

26.11.2016: Jornada de presentació del PeA a la ciutadania. Jornada participativa on una trentena de veïns i veïnes van poder Dir la seva! expressant inquietuds, idees i propostes sobre l’educació a la nostra vila. Els assistents van participar en diferents tallers amb moltes aportacions i propostes (àmbit escolar, àmbit fora escola, formació d’adults i transició escola-treball, la vila educa). 

30.11.2016: Creació del grup impulsor (grup de 20 ciutadans) i 1a reunió.

01.02.2017: 4a reunió del grup motor

14.02.2017: 2a reunió del grup impulsor

05.03.2017: Stand del PeA a la Fira d'oportunitats

05.04.2017: 3a reunió del grup impulsor

19.04.2017: Taller participatiu amb directors centres educatius

19.04.2017: 5a reunió del grup motor

19.04.2017: Tallers participatius amb entitats

03.05.2017 i 04.05.2017: Tallers participatius amb grups polítics

04.05.2017: Enregistrament vídeo

04.05.2017: 4a reunió del grup impulsor

 

Grup impulsor PeA a l´stand

 

Fins ara:

S’ha fet tot el procés de diagnosi de la realitat socioeducativa del municipi analitzada des de diferents perspectives (dades sociodemogràfiques, dades escolars, recursos educatius i visions de la ciutadania). Les visions de la ciutadania s’han recollit mitjançant tallers participatius i qüestionaris en què tothom ha pogut dir-hi la seva (infants, entitats, directors de centres educatius, polítics…). També s’han format dos grups: el grup impulsor (ciutadans implicats) i el grup motor (tècnics municipals) que han anat treballant el projecte.

 

En aquest moment:

Ara, fem una nova jornada: el I Fòrum educatiu d’Abrera.

En el fòrum, primerament, el grup impulsor presentarà les línies de treball acordades i després, en petits grups, els participants prioritzaran les línies que voldrien treballar per a cada àmbit del PeA el curs 2017-18 (àmbit escolar/àmbit fora escola/àmbit formació adults/àmbit vila educadora). Després, els participants es posaran en grups a fer propostes de projectes que incloguin la participació i els representaran gràficament. Finalment, es presentarà molt breument cada projecte i tots els participants podran votar dos d’entre tots els projectes. Com a resultat del fòrum, es tindrà la priorització de projectes feta pels ciutadans que, posteriorment, valorarà l’Ajuntament d’Abrera (polítics i tècnics) per acordar quin o quins projectes es treballaran el proper curs.

 

Vídeo per difondre el I Fòrum educatiu d'Abrera:

PROJECTE EDUCATIU D’ABRERA!

Un projecte participatiu per a millorar l’educació avançant cap a una vila educadora

 

Et presentem:

1 vídeo de 3 minuts

amb 22 frases sobre educació

amb 55 persones que són referents educatius a Abrera

Fes-lo córrer entre els teus contactes!

 

I vine al I Fòrum educatiu d’Abrera!

Dissabte 20 de maig, a les 10 h, a la Casa de Cultura

 

Enllaç al vídeo:

http://www.ajuntamentabrera.cat/site1/video/ae3a0c9d63336860ae0b3728b34e818a

 

 

 

Documents d'interès:

Cartell Fòrum educatiu Abrera.pdf

 

 • Projecte de suport a les competències digitals


És un projecte per a la millora educativa a través de l'ús eficient de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació).

La seva finalitat és implementar un projecte d'innovació dels centres educatius a partir de la capacitació i l'acompanyament dels equips directius o persones amb responsabilitat pedagògica del centres perquè puguin liderar projectes que millorin els processos d'ensenyament, aprenentatge, comunicació i vinculació amb la comunitat educativa o altres aspectes de millora educativa que es detectin com a necessitat.

 

El projecte posa a l'abast dels centres recursos pedagògics innovadors per a l'ús de les TIC, promou la transferència pedagògica dels coneixements generats al projecte a la resta de l'equip docent del centre, així com facilita l'intercanvi d'experiències i la relació entre els centres educatius participants.

Aquest projecte es va presentar, el 8 de novembre, als equips directius de les tres escoles i de l'institut. La presentació va anar a càrrec de la tècnica d'educació municipal, tècnics de la Diputació de Barcelona i formadors de la Fundació Jesuïtes Educació.

 

 Presentació del projecte 08.11.2016

 

Posteriorment, s'han realitzat les sessions pròpiament formatives per als participants: membres de l'equip directiu, coordinadors TAC (tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement)... La formació tindrà una durada total de 30 hores (22 presencials i 8 no presencials) organitzades per acompanyar el procés de disseny i desenvolupament del projecte de cada centre.

 

L'1 de desembre va tenir lloc la primera sessió formativa amb 12 participants dels centres educatius.

 

Primera sessió formativa 01.12.2016

 

 • Abrera Educa

 

És un programa transversal que es proposa des de diferents regidories: Acció Social, Cultura, Ensenyament, Joventut i Salut i Consum. Un programa educatiu pensat, sobretot, per donar resposta als reptes que planteja la infància i l’adolescència en una societat canviant i diversa.

Algunes de les activitats són:


Aprenguem a desenfadar-nos (Regulació emocional)


Aprenguem a desenfadar-nos.pdf

 

El meu Ajuntament


El meu Ajuntament.pdf

 

Espai NAP-BUF (espai dels nadons i dels pares)

 

El mes de gener es va iniciar la 2a edició de l'Espai Nap-Buf:

 

Cartell Nap-Buf 2a edició.pdf

 

 • Biblioteques escolars

 

La biblioteca escolar és un element fonamental en l´educació. Impulsarem el seu funcionament i l'apertura en horari no lectiu (extraescolar).

 

 • Educaentorn

 

És un aplicatiu informàtic per donar suport a la gestió de l´oferta educativa local. L'entenem com una estratègia de mobilització de recursos de l'entorn, de posar-los en valor i treballar la seva vessant i potencialitat educativa. En aquest moment, estem en un punt inicial del projecte.

 

 • Projecte de diversificació curricular Connecta't!


És un projecte adreçat a l’alumnat de segon cicle de l’ESO (15 o més anys), de l’Institut Voltrera, que presenta dificultats per adquirir les competències pròpies de l’etapa educativa. L’objectiu del projecte és millorar el rendiment acadèmic, la motivació i l’interès amb la finalitat d’obtenir el títol de graduat en ESO.

El projecte es pot dur a terme gràcies a la cooperació entre diferents agents locals (educatius, econòmics i socials). Per poder facilitar als alumnes, les pràctiques laborals a realitzar en serveis municipals i empreses del municipi, l’Ajuntament d’Abrera signa un conveni de col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ja fa 5 anys que el projecte es va posar en marxa.

 

Aquest curs 2016-2017 són 9 els joves participants:

1 a l’Ajuntament (Departament d’Esports)

3 a l’Escola Bressol Municipal Món Petit

1 a l'Escola Josefina Ibáñez

1 a l'Escola Francesc Platón i Sartí

2 a la Residència Canigó Serveis Geriàtrics

1 al Centre veterinari Abrera

 

Algunes de les tasques que poden fer són: acompanyament d’infants o de persones grans, atenció al públic, manteniment, tasques administratives, suport a cuina i menjador… Els alumnes complementen el seu horari escolar amb la realització d’activitats formatives en aquests espais, on hi van tres hores diàries de dimarts a divendres durant el curs escolar.

 

 • Projecte de suport a les competències lingüístiques

 

És un projecte de suport a les competències lingüístiques impulsat per l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, anomenat Lletra a lletra fem municipi, que pretén millorar l’èxit educatiu.

 

Aquest curs 2016-2017 el projecte porta per títol "Llibres amb mans de dona" i posa la mirada en les següents autores: Mercè Rodoreda, Maria Barbal, Joana Raspall i Lola Anglada. I som 10 els municipis que ens hi hem adherit: Abrera, Argentona, Begues, Castellbisbal, Piera, Sabadell, Tordera, St. Vicenç de Montalt, Vallirana i Vilassar de Mar.


Els centres educatius d'Abrera que participen en el projecte són: Escola Ernest Lluch (alumnes de 5è), Aula d´Adults i Servei local de Català. La Biblioteca Josep Roca i Bros col•labora en el projecte cedint bibliografia als alumnes.

 

Les diferents accions que promouen i acompanyen el procés d’aprenentatge de les diferents dimensions de la competència lingüística (comunicació oral, comprensió lectora, expressió escrita, literària i plurilingüe i intercultural) són:

- El treball a les aules en què els alumnes treballen només amb els seus mestres o amb els seus mestres, un pedagog i una actriu.
- Una visita guiada a la Biblioteca de Catalunya (1 de març els alumnes adults i abril els alumnes de 5è).
- L'acte de cloenda que està previst que es faci el mes de maig, a l´auditori del Centre polivalent. En aquest acte, els alumnes presentaran el treball realitzat a les aules.

 

El passat 1 de març, va tenir lloc a Barcelona una trobada de tots els tècnics i docents dels 10 municipis participants. En aquesta trobada es va posar en comú la feina realitzada a cada municipi.

 

Trobada docents i tècnics LLetra a lletra   Visita Nacional Catalunya (exterior)   Visita Biblioteca Nacional Catalunya (interior)
 

 

 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

SERVEIS > Educació > Programes i projectes educatius
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25