Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 11/04/2021 | 04:41 h

NOTÍCIES

  • rat penats
  • P1070479
  • P1070478

Comptatge de ratpenats d'aigua al riu Llobregat

1/8/2019

El divendres 5 de juliol passat, varis voluntaris de les associacions ADENC de Sabadell i ANDA d'Abrera van realitzar per tercer any consecutiu el comptatge de ratpenats d'aigua al riu Llobregat, a l'alçada d'Abrera. Aquest recompte de ratpenats d'aigua (principalment de l'espècie Myotis daubentonii) el realitzen voluntaris dins el projecte "QuiroRius", coordinat pel Museu de Granollers.

El projecte QuiroRius es va iniciar l'any 2008 i la seva metodologia és força senzilla: una nit cada any, entre juny i agost, cal comptar els ratpenats que travessen el feix de llum d'una llanterna en 4 punts d'un quilòmetre de riu. Les dades es carreguen a la web que centralitza els resultats i els investigadors de l'Àrea de Recerca en Ratpenats del Museu de Granollers els utilitzen per analitzar l'evolució de les poblacions d'aquests mamífers i relacionar-les amb l'estat ecològic dels ambients fluvials i el seu entorn. Fa poc, es va publicar un primer treball on es demostrava que als rius amb uns boscos de ribera ben conservats, l'activitat dels ratpenats d'aigua s'incrementava considerablement. Val a dir que tots els ratpenats de Catalunya són insectívors i resulta imprescindible conservar-ne les poblacions per mantenir l'equilibri amb les dels insectes.
 
Fins el passat divendres 5 de juliol, els ratpenats d'aigua detectats més al sud del riu Llobregat s'havien observat a Monistrol de Montserrat on l'ADENC ha establert un punt de recompte del projecte QuiroRius. Després de dos estius seguits (2017 i 2018) sense detectar el ratpenat d'aigua a Abrera, enguany es va poder veure un exemplar volant arran d'aigua riu avall. Aquesta dada resulta molt esperançadora i anima a continuar el projecte de recuperació del bosc de ribera que està portant a terme l'associació abrerenca ANDA des de fa anys amb la colaboració de KAO Corporació, i Pescadors d'Abrera i altres.  L'entitat espera poder-ne comptar molts més en el futur.

  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies