Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 27/10/2020 | 07:25 h

NOTÍCIES

  • RCP per a infants
  • RCP per a infants

Des del CAP d’Abrera i Esparreguera impulsen un projecte innovador per ensenyar reanimació cardiopulmonar a infants de 5 anys

5/7/2018

El RCParvulari és un programa per incrementar les taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria Un equip de professionals sanitaris especialitzats dels Centres d’Atenció Primària (CAP) Abrera i Esparreguera, amb la col•laboració d’altres centres de la comarca, han format a nens i nenes de 5 anys en reanimació cardiopulmonar (RCP).

Es tracta d’un projecte de recerca en el que hi participaran 44 escoles i 1700 alumnes d’Abrera i El Bruc, Collbató, Esparreguera, Martorell, Gelida, Masquefa, Sant Esteve Sesrovires, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Sant Llorenç d´Hortons, Castellví de Rosanes i La Beguda.

 

La novetat d’aquesta intervenció rau principalment en els materials emprats, que són dissenyats i elaborats pel Grup RCParvulari, amb l’assessorament de professors d’educació infantil, pediatres, metges, infermeres, instructors de Suport Vital Bàsic (SVB) i Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA).

 

Un altre element diferenciador que introdueix aquest projecte és avaluar passats entre 3 i 6 mesos, si els alumnes integren i retenen la informació teòrica en RCP. Els primers resultats obtinguts en el treball de camp confirmen la hipòtesi que els alumnes d’educació infantil de 5-6 anys es mostren molt ben predisposats a rebre formació sobre RCP, aprenen i adquireixen els coneixements i alhora actuen com efecte multiplicador entre els seus familiars i amics.

 

Aquesta és una iniciativa de gran impacte, ja que a Catalunya 5 persones pateixen cada dia una mort sobtada o aturada cardíaca i més d’un 50% es donen en un entorn familiar. Es tracta de morts que es podrien evitar si la població estigués formada en reanimació cardiopulmonar.

 

Personal de medicina, infermeria, pediatria del CAP i professionals d’instrucció en Suport Vital Bàsic entre d’altres es desplacen a les escoles de primària per impartir la formació en horari escolar, introduint de forma amena els coneixements teòrics i pràctics per realitzar la primera anella de la cadena de supervivència.

 

Seguidament comença la part pràctica amb la projecció del vídeo d'una cançó i amb una activitat de roll play. Aquesta iniciativa és també una estratègia per incrementar taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria en el medi extra hospitalari, malgrat que aquest objectiu es podrà avaluar en uns 10-15 anys.

 

Fins ara ja s’han donat casos a la comarca que davant d’una emergència real, infants de 5 anys han salvat la vida d’un nadó i un adult.

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25