Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 23/06/2024 | 13:49 h
 • El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat
 • El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat
 • El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat

  + 1

 • L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024

El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat

13/2/2024

El nostre Ajuntament ha acollit avui, dimarts 13 de febrer, una reunió dels responsables de l'Associació del Parc Rural del Montserrat amb la Diputació de Barcelona (DIBA) per crear sinergies, donar suport a la pagesia i potenciar els parcs agraris. A la sessió de treball han assistit el president del parc rural i alcalde d'Ullastrell, Jaume Puig; el nostre alcalde i secretari de l'associació del parc rural, Jesús Naharro; el tresorer del parc i regidor de Patrimoni i Turisme d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota; així com el president de l’Àrea d’Espais Naturals i Prevenció Forestal de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, acompanyat d'una tècnica de la DIBA.


L'associació del Parc Rural del Montserrat té per objectiu promoure els productes de la terra sota la marca “Montserrat”, i protegir i recuperar el sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, i fer difusió del patrimoni i protegir el territori. En la reunió celebrada avui a Abrera s'ha treballat en la dinamització del parc rural, tal com han explicat Jesús Naharro i Xesco Gomar:

 

El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat

 

Jesús Naharro, alcalde d'Abrera i secretari de la Junta Directiva de l'Associació del Parc Rural del Montserrat

"Ens hem reunit amb l’objectiu de continuar dinamitzant aquest parc rural tan necessari i com és ara aquest suport cap a la pagesia. Des de l’Ajuntament d’Abrera, des del municipi d’Abrera, amb una visió territorial, tenim clar que hem de reforçar els lligams que tenim amb el territori, amb la seva agricultura, amb la seva ramaderia, era, és a dir, amb els productes de la terra. Per disposar d’ells, però que tinguin una coherència i que puguin ser accessibles per a totes i totes".

"La reunió amb la Diputació ha estat molt profitosa i vull fer un agraïment al Xesco Gomar per poder establir unes prioritats de treball que aniran ben encaminades a potenciar el producte de proximitat, en explicar molt bé què és el Parc Rural del Montserrat, que la gent conegui que hi ha parc agrari a la província de Barcelona i evidentment, fer-ho accessible per a tots i totes".

Xesco Gomar, president de l’Àrea d’Espais Naturals i Prevenció Forestal de la Diputació de Barcelona

"La valoració d'aquesta reunió és molt positiva perquè és un moment en què el conjunt de municipis que formem part de la Diputació de Barcelona, i sobretot el govern de la Diputació, ha de replantejar-se, en el bon sentit, quina és l’acció que farem durant els propers 4 anys als parcs agraris. Aquests dies tots veiem com la pagesia està al carrer reivindicant un munt d’accions necessàries per part de les administracions públiques. És veritat que la Diputació té les competències que té, la relació ha sigut molt positiva, però això no vol dir que hagi d’acabar aquí. Hem de continuar rebent totes aquestes demandes i mostrar al conjunt dels parcs agraris, també al parc rural del Montserrat, quin és el nostre projecte i com podem atendre aquestes demandes que, concretament amb el parc rural del Montserrat tenim".

 

"Durant aquests mesos hem d’anar veient com els nostres equips, des del punt de vista dels parcs agraris de la Diputació com del Parc Rural del Montserrat, ens posem d’acord en quines són les accions a dur a terme en tot el mandat. És un moment d’anàlisi, de veure què és el que farem, per arrencar i posar-nos a fer-ho, perquè els compromisos que agafem amb el territori, en aquest cas amb els 18 municipis que formen part del Parc Rural del Montserrat, vegin que les coses no queden en paper mullat, compromisos o frases de ‘tot ho farem’, hem d’anar a la concreció".

"Veure què és el se’ns demana i el que el món agrari de la província necessita, crear sinergies que és un element en el qual la Diputació podem millorar o fer més coses. I, en aquest sentit, molt agraït per l’acollida i els comentaris de la reunió, i ens emportem feina, que és el més important, analitzar aquestes demandes i donar resposta".

 

El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat

 

Després de la reunió, el president de l’Àrea d’Espais Naturals i Prevenció Forestal de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament d'Abrera.

El Parc Rural del Montserrat treballa amb la Diputació de Barcelona per potenciar els productes de proximitat

 

Gestió i dinamització de l'espai rural

L’Associació del Parc Rural del Montserrat posa el focus en gestionar i dinamitzar l’espai rural i facilitar el desenvolupament de l’activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramader i forestal. El Parc Rural del Montserrat és un projecte destinat a la protecció i recuperació de sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, la promoció dels productes de la terra amb la marca “Montserrat”, la difusió del patrimoni natural i la protecció del territori en front activitats especulatives i la pressió urbanitzadora. Es tracta d'una eina que pretén posar en valor tot el sòl rústic com a entorn que conté al seu si, la majoria de valors ambientals, paisatgístics i turístics a més dels propis valors culturals i productius, amb l’agricultura de secà, l’olivera i la vinya com a elements centrals.

Altres objectius prioritaris de l’Associació del Parc Rural del Montserrat són donar valor a activitats complementàries al voltant de l’artesania alimentària, de l’agroturisme, de la restauració, de l’activitat cultural i del lleure; així com contribuir a un model de desenvolupament que respongui als criteris de l’economia verda i circular.  

 

Abrera, municipi fundador

 

Abrera és un dels municipis fundadors del Parc Rural del Montserrat, una iniciativa de les viles de l’entorn d’aquest emblemàtic massís muntanyós, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. És un projecte que va néixer l’any 2019 amb l’objectiu de millorar la gestió del territori més proper al massís de Montserrat.

És el primer parc rural d’Europa creat amb la finalitat de mantenir viva l'essència del territori i evitar la despoblació dels nuclis petits, potenciar els productes del territori, incrementar el paisatge agrari i facilitar el relleu generacional dels i les professionals dels àmbits agrícola, ramader i forestal.

 

 L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024

Foto de la darrera assemblea anual del Parc Rural del Montserrat, a Hostalets de Pierola el dimecres 24 de gener passat.

 

Abrera és un dels municipis fundadors del Parc Rural del Montserrat, una iniciativa de les viles de l’entorn d’aquest emblemàtic massís muntanyós, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Camps de cultiu a la zona de Sant Ermengol, Abrera.

Cultius a la zona de Sant Ermengol d'Abrera

 

Per una agricultura sostenible i integrada al territori

La finalitat dels municipis congregats en l’Associació del Parc Rural del Montserrat és preservar i potenciar l’agricultura tradicional en aquest entorn, de forma que se’n conservin els valors paisatgístics, ecològics i culturals. Aquesta associació porta a terme diverses tasques relacionades amb l’agricultura i està organitzant un banc de terres de cultiu que pretén oferir oportunitats als joves pagesos. Es tracta, doncs, de posar en valor la importància de l’agricultura sostenible i integrada al territori, de manera que es formi una identitat pròpia dins l’àmbit de les comarques que integren el Parc.

 

El parc destaca la singularitat d’un territori i la voluntat de l’administració pública de gestionar-lo específicament, protegint-lo, desenvolupant-lo i dinamitzant-lo amb el suport de la pagesia i d’altres agents socials. Els criteris geogràfics que defineixen l’àmbit territorial del Parc Rural del Montserrat s’identifiquen amb claredat des de la geografia física: conforma una àrea de transició a cavall de la depressió central i la serralada prelitoral, de la qual forma part. Aquest espai eminentment muntanyós inclou un conjunt de relleus geològics i topogràfics d’extrema singularitat.

 

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 FALDÓ NOTÍCIES 2023


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies