Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 24/07/2024 | 03:09 h
 • Embassament de Sau, al Ter, (Catalunya Ràdio-Gerard López)
 • tall aigua aixeta
 • Pantà de Darnius-Boadella (ACN-Marina López)

  + 1

 • Mesures per a l'estalvi d'aigua a les cases

Ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera

4/4/2023

L'alcalde, Jesús Naharro, ha signat un ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua en el municipi per fer front la sequera, davant la declaració de l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica. A Catalunya fa molts mesos que no plou suficient i els pantans es troben pràcticament buits. Des de l'Ajuntament d'Abrera es demana als veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i es recorda que per tenir aigua en els  domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta!


Consulteu seguidament el Ban d'Alcaldia, que també podeu llegir en format PDF:

 

 

El passat 6 de març de 2023, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va declarar l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica, en diferents zones del territori de Catalunya, afectant a un total de 6 milions d’habitants, amb un total de 15 comarques i 224 municipis.

El municipi d’Abrera es troba dins de la unitat d’explotació 13 de l’embassament Ter Llobregat la qual també ha estat declarada en estat d’excepcionalitat al considerar-se que existeix una sequera pluviomètrica extrema.

Aquesta situació d’excepcionalitat comporta que s’hagin adoptat per part de l’ACA un conjunt de restriccions, de compliment obligatori, per la ciutadania, les empreses i l’Administració, les quals es detallen a continuació:

 

Restriccions vigents per l'estalvi d'aigua SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA DE BOCA

 • Els volums lliurats per a l'abastament de la població no poden superar una dotació màxima equivalent de 230 litres per habitant i dia, incloent-hi les fraccions servides des dels recursos propis municipals. 

 

Reg de jardins i zones verdes SEQUERA EXCEPCIONALITAT - REG

 • Resta prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d'arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg de gota a gota o amb regadora.
 • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³/ha/mes i complint amb la resta de limitacions que dicti l'ens local.
 • La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

Eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire SEQUERA EXCEPCIONALITAT - POLS

 • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

Ompliment de piscines SEQUERA EXCEPCIONALITAT - PISCINES

 • La utilització d'aigua per a l'ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
  • El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per a garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
  • En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants.

 • Aquestes limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

 

Neteja de carrers, paviments, façanes i similars SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA

 • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé si hi ha un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. S'exclou de la prohibició la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

 

Ús d'aigua en granges SEQUERA EXCEPCIONALITAT - GRANJES

 • L'ús en granges d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per a aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o d'altres d'una eficàcia equivalent.

 

Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua SEQUERA EXCEPCIONALITAT - FONTS

 • Resta prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua. Com a excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible per a mantenir-la. En qualsevol cas, s'ha d'estudiar i, si és viable, s'ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a un entorn que n'asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.

Neteja de vehicles SEQUERA EXCEPCIONALITAT - RENTAT COTXES

 • La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents:
  • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.
 • Fora dels establiments comercials, es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda.
 • També es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d'aquesta categoria s'inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. En qualsevol cas, la neteja s'ha de fer amb la mínima utilització d'aigua possible.

 

Així mateix s’han de reduir els següents usos de l’aigua: usos agrícoles, amb una reducció del 40%; els ramaders, del 30%; els industrials, del 15%, i els recreatius, del 50%.

 

L'incompliment del pla de sequera podria ser considerat, entre d’altres, com una infracció greu amb sancions que van des del 10.000,01 fins els 50.000,00 euros de multa (article 57.3.g del Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre). 

L'incompliment del pla de sequera podria ser considerat, entre d’altres, com una infracció greu amb sancions que van des del 10.000,01 fins els 50.000,00 euros de multa (article 57.3.g del Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre).

Subministrament d'aigua

Consells per a l'estalvi d'aigua

A casa:

 • Tingueu cura a l'utilitzar les dutxes. Cada minut gasta entre 8 i 15 litres d’aigua
 • Tanqueu les aixetes mentre us renteu les mans o les dents!
 • Si no disposeu de vàter amb doble càrrega poseu una ampolla de plàstic dins la cisterna
 • Recolliu l’aigua que surt freda mentre espereu l’aigua calenta a la dutxa

Mesures per a l'estalvi d'aigua a les cases

 

A Catalunya fa molts mesos que no plou i els pantans es troben pràcticament buits.
Des de l'Ajuntament d'Abrera demanem als nostres veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i recordem que per tenir aigua en els nostres domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta!

 

 

Pantà de Darnius-Boadella (ACN-Marina López)

 

 

 

Abrera+SostenibleLOGO AIGUES D'ABRERAA Abrera s'estalvia aigua! Abrera + Sostenible!

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 Canals Comunicació Ajuntament faldó


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies