Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 10/11/2024 | 16:06 h

Comença la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d’Abrera

23/6/2022

Aquest dilluns, 20 de juny, la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, ha iniciat la primera campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Voltrera d’Abrera, en virtut del conveni signat entre la UB i l’Ajuntament d’Abrera el 2021 per a l’estudi científic d’aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


La campanya d’excavacions, que és la primera que es fa de manera reglada en aquest jaciment arqueològic, es durà a terme fins al dissabte 2 de juliol amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i sota la direcció científica i arqueològica de Maria Soler Sala i Walter Alegría Tejedor.

 

Aquests treballs tenen com a objectiu concloure l’excavació de l’església romànica i de les sitges del seu interior, que va quedar inacabada durant el procés de control arqueològic vinculat a les obres de consolidació. Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques d’excavació manual i en extensió. Més enllà d’això, es realitzarà una primera actuació de sondeig sobre les estructures del castell medieval. Es documentarà amb detall els murs que resten dempeus, i a través de diverses cales, es farà una primera aproximació a la part més antiga del castell.

 

La campanya d’excavacions, és la primera que es fa de manera reglada en aquest jaciment arqueològic, i es durà a terme fins al dissabte 2 de juliol amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona

 

Comença la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d’Abrera

Comença la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d’Abrera

Antecedents

El Castell de Voltrera no ha estat mai objecte d’excavacions arqueològiques sistemàtiques, de manera que les seves estructures soterrades són encara desconegudes. Durant els anys setanta i vuitanta del segle passat, va ser objecte d’actuacions d’excavació no controlades per part de l’anomenada Secció d’Investigacions Subterrànies (SIS), avui Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, que van localitzar una important col·lecció d’objectes ceràmics que recentment ha estat cedida a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Aquestes actuacions van realitzar-se sobretot al fossar nord i sud del castell, però van afectar també l’espai interior del castell medieval.

 

L’Ajuntament d’Abrera va promoure un projecte de recuperació, consolidació i adequació del conjunt del castell de Voltrera i la capella romànica de Sant Pere per tal de fer-ho visitable per la ciutadania. Per aquest motiu el projecte contemplà el seguiment dels treballs de desbrossat l’any 2018 i el control del rebaix a l’interior de l’església durant les tasques de consolidació, a principis del 2021. 

 

En els darrers anys, amb l’objectiu d’aturar la degradació de les estructures i evitar que esdevinguessin un perill per a la població, des de l’Ajuntament d’Abrera hem endegat un procés de consolidació arquitectònica. El projecte fou elaborat des de la Diputació de Barcelona per l’arquitecte Joan Antoni Pérez Farriols, amb l’objectiu d’estabilitzar les estructures muraries del castell i obrir al públic el conjunt del monument. Les obres van concloure a final de l’any 2021 i han estat en part finançades a través de l’1,5% Cultural.

 

Durant les obres de consolidació l'arqueòleg Ot Ordeig Andreu, de l'empresa InSitu, va fer el control arqueològic dels treballs i va dirigir una primera intervenció al sector de la capella. La intervenció arqueològica a la capella de Sant Pere del castell de Voltrera va permetre documentar un paviment de rajols d’època moderna, així com diverses fases que inclouen un nivell de sitges datades d’època medieval i un retall a la roca que hauria servit per facilitar el pas.

 

Aquest dissabte, 5 de març, gaudiu amb nosaltres de la jornada de portes obertes al Castell de Voltrera d’Abrera i al nou balcó de Montserrat d'Abrera, al barri de Can Vilalba!

 

Amb la finalitat d’aturar la degradació de les estructures i evitar que esdevinguessin perilloses, des de l’Ajuntament d’Abrera hem endegat un procés de consolidació arquitectònica per estabilitzar les estructures muraries del castell i obrir al públic el conjunt del monument. Les obres han estat finançades, en part, a través de l’1,5% Cultural

 

Dites actuacions es van desenvolupar sobretot en l’àmbit de l’antiga capella castral romànica, els murs de la qual van ser bisellats i reforçats amb tirants longitudinals d’acer per tal d’assegurar-ne l’estabilitat. L’obra va afectar també el mur oest del castell, que ha estat recalçat. Els treballs es van realitzar sota control arqueològic i van permetre excavar parcialment la capella romànica del castell, on ara s’intervindrà.

 

Visitem amb l'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Voltrera els espais patrimonials de les Trinxeres de la Guerra Civil del Bosc de Sant Miquel i el Castell de Voltrera 

 

Jornades de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat

Aquesta nova infraestructura ens ajuda a revalorar l’espai, a crear punts d’interès per als nostres veïns i atreure nous visitants. Les jornades de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat es duran a terme el primer dissabte de cada mes en l’horari d’onze del matí a sis de la tarda. Tothom tindrà accés lliure a la zona del Castell de Voltrera i allà podrà seguir un recorregut històric a través d’uns plafons informatius que hem previst per fer la visita.

 

A més, a través del balcó instal·lat a l’esplanada, podran gaudir d’unes vistes privilegiades de la muntanya màgica de Montserrat. Recordem que aquest es complementa amb una barana/mirador amb elements direccionals que serveixen per identificar els principals punts d’interès de la zona.

Puntualment, hi haurà alguns dissabtes de l’any en curs que es realitzarà una visita guiada/comentada en horari de matí, d'11.30 h a 12.30 h, només caldrà inscripció prèvia a través d'aquesta pàgina web. Preneu nota:

 

  • Podeu fer la vostra inscripció per les visites guiades al Castell de Voltrera d'Abrera fent clic aquí
    • Dies amb visites guiades: diumenge 24 de juliol, dissabte 3 de setembre i dissabte 3 de desembre.

 

Les jornades de portes obertes es duran a terme els següents dies:

  • Dissabte 2 de juliol de 2022
  • Diumenge 24 de juliol de 2022, per la Festa Major del barri de Can Vilalba
  • Dissabte 6 d'agost de 2022
  • Dissabte 3 de setembre de 2022
  • Dissabte 1 d'octubre de 2022
  • Dissabte 5 de novembre de 2022
  • Dissabte 3 de desembre de 2022

 

Les jornades de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat es duran a terme el primer dissabte de cada mes en l’horari d’onze del matí a sis de la tarda

Obrim a la ciutadania el Castell de Voltrera d'Abrera i el Balcó de Montserrat


Veniu a descobrir el nostre patrimoni!

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, anima a tota ciutadania abrerenca a assistir a les jornades de portes obertes i visites guiades: "Convido a totes les veïnes i veïns d’Abrera a visitar aquest magnífic conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere, a fer una caminada acompanyada d’elements patrimonials, històrics. Com us hem explicat moltes vegades està situat en un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia i a banda de descobrir i conèixer la nostra història gaudiran unes vistes magnífiques de la zona nord del Baix Llobregat".

 

En aquest sentit, Arantxa Galofré ha destacat que "el nostre patrimoni cultural també inclou tots els llocs, objectes i costums que tenen un significat cultural que és important per a nosaltres. Comprendre el nostre patrimoni cultural ens ajuda a entendre una part important de qui som i quina és la nostra posició al món i a la vida en general. També ens fa comprendre millor el potencial de recursos amb què comptem i on volem arribar o en què podem arribar a convertir-nos. Per tot això, val la pena conèixer i comprendre bé el nostre patrimoni cultural i posar tots els esforços que siguin necessaris per conservar-lo. El patrimoni cultural que és reconegut i respectat per tots és un referent per a una societat estable, que és conscient d'on ve i on pot arribar, i que protegeix l'entorn al seu voltant".

 

  • Per a més informació també podeu escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del dimarts 10 de maig amb la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Inauguració i jornada de portes obertes 

El divendres 4 de març a la tarda, el nostre alcalde, Jesús Naharro, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, van inaugurar els treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou balcó de Montserrat d'Abrera, acompanyats per representants de l'Estat, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el nostre Ajuntament i consistoris veïns.

 

Inaugurem els treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera amb la ministra de Tranports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i altres representants de diverses institucions

 

I el dissabte 5 de març, més de 500 persones van visitar el castell i el nou mirador en la jornada de portes obertes al Castell de Voltrera d’Abrera, que vam organitzar per tal de donar a conèixer a la ciutadania aquest emblemàtic element del patrimoni abrerenc, declarat Bé Cultural d’Interés Nacional.

  • Trobareu tota la informació de la jornada de portes obertes fent clic aquí.

 

Més de 500 persones han gaudit de la jornada de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou mirador de Montserrat d'Abrera 

Més de 500 persones han gaudit de la jornada de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou mirador de Montserrat d'Abrera

 

A Abrera cuidem el nostre patrimoni!

Des de l'Ajuntament d'Abrera hem dut a terme els treballs per a la consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants. L'actuació de consolidació i restauració ha comptat amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.

Amb aquesta actuació fixem un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general. A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.

 

  • Trobareu més informació sobre el desenvolupament de les obres de consolidació al Castell Voltrera d'Abrera al Servei de Patrimoni fent clic aquí

 

A Abrera, difonem i cuidem el nostre patrimoni!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T