Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 25/02/2024 | 06:13 h
 • LA JOGUINA IDEAL 01
 • LA JOGUINA IDEAL 02
 • LA JOGUINA IDEAL 03

  + 3

 • LA JOGUINA IDEAL 04
 • LA JOGUINA IDEAL 05
 • MATERNEM 2022 - Joguines que donen joc 14 desembre

Aquest Nadal, joguines sense gènere! Un any més per aquestes dates engeguem la campanya per la compra de joguines no sexistes

4/1/2023

Sota el títol “Joguines sense gènere”, des del servei d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Abrera, juntament amb la Regidoria d'Infància, tornem a presentar una animació gràfica per qüestionar els estereotips sexistes que recauen en les joguines i la càrrega simbòlica dels jocs tradicionalment designats en funció del gènere.

 

En aquest vídeo il·lustrat presentem a la Marta i a l'Àlex, dos infants que es pregunten i comparteixen els seus desitjos per aquest Nadal. En ell s’expliquen de forma divertida les seves eleccions, que surten de la norma sexista d’atribució de joguines i rols per gènere, mostrant-nos també altres oportunitats de joc que una mateixa joguina pot oferir. 


Podeu visualitzar l'animació gràfica "La joguina ideal" al nostre canal de Youtube fent clic aquí i a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Amb aquest projecte volem trencar amb els estereotips sexistes que condicionen a les nenes i als nens a uns determinats jocs, ja que tothom ha de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa per igual. El joc pot ser una eina privilegiada per avançar en la superació dels estereotips sexistes presents encara a la societat, ja que és el canal vehicular des del qual els infants aprenen i es desenvolupen de forma integral.

 

Les joguines per si mateixes no són sexistes. Volem trencar amb els estereotips sexistes que condicionen a les nenes i als nens a uns determinats jocs i que el joc sigui una eina privilegiada per avançar en la superació dels estereotips sexistes presents encara a la nostra societat.

 

Les joguines per si mateixes no són sexistes. Ho són els missatges que poden transmetre’s en regalar-se o en la interacció amb l’infant durant el joc. A través del llenguatge també podem transmetre valors sexistes. La reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament dels infants. És per això, que cal que les persones que acompanyem infants i els agents implicats, promovem l’educació en els valors de la igualtat de gènere per facilitar que nenes i nens puguin desenvolupar tot el seu potencial en qualsevol àmbit de la vida, respectant les diferències i sense discriminar per raó de gènere.

 

Depenent de quines joguines escullin i com juguin amb elles, podem propiciar un desenvolupament integral, però si es desenvolupen valors i actituds diferents per a nens que  per a nenes, afavorirem un desenvolupament parcial i incomplet.

 

Preneu nota de les recomanacions per comprar joguines amb criteri i de valor afegir per a la nostra infància, tot vetllant pel seu ple desenvolupament integral

A continuació us expliquem com és la joguina ideal:

 • La que no fa diferencia entre nenes i nens.
 • La que estimula la curiositat, la imaginació i la creativitat i sigui divertida per l’infant.
 • La que permet aprendre i promou el desenvolupament de les seves capacitats i habilitats personals.
 • La que afavoreix la cooperació en lloc de la rivalitat.
 • La que té en compte l’edat i la maduresa de l’infant.

 

Recomanacions generals per a la tria de joguines:

 • Evitar els jocs i les joguines violentes o sexistes.
 • Compartir espais de joc amb la canalla als que podem posar en qüestió estereotips de gènere i oferir models i possibilitats de joc diverses.
 • Evitar oferir catàlegs de joguines i botigues no respectuoses amb la igualtat de gènere.
 • Analitzar conjuntament els anuncis de joguines, el que ens permetrà acompanyar en la consciència crítica i poder triar les joguines en funció dels seus interessos per sobre de la pressió social o l’impacte publicitari.
 • Evitar l’excés de joguines, afavorint la bona selecció i qualitat d’aquestes.
 • Entre els seus regals sempre hi hauria d’haver algun conte o llibre. Molts d’ells treballen el valor de la igualtat i a través d’ells podem oferir models i referents que trenquin estereotips, fora de la normativitat.
 • Assegureu-vos que la joguina té la marca CE: és garantia que complex les normes de seguretat comunitàries.
 • Valor l’impacte ambiental: les joguines fetes amb materials renovables solen tenir un impacte menor durant el procés de fabricació i una vida útil major.

 

Des de l’Ajuntament d’Abrera celebrem l'entrada en vigor del nou codi d'autoregulació de la publicitat infantil de joguines.

 

Des de l’Ajuntament d’Abrera celebrem que el dijous 1 de desembre passat entrés en vigor el nou codi d'autoregulació de la publicitat infantil de joguines. El govern espanyol i els sectors publicitari i joguinaire han arribat a un acord per acabar amb els anuncis discriminatoris o vexatoris cap a les nenes. L'objectiu és que, a partir d'ara, els espots de joguines siguin més igualitaris, verídics i constructius, aspectes fonamentals -diu l'acord- per a la "protecció i desenvolupament de la infància".

 

El nou codi d'autoregulació, que substitueix el del 2005, està format per 64 normes deontològiques que s'hauran de respectar en les campanyes i missatges publicitaris dirigits a menors de 15 anys, amb especial atenció a la franja de 0 a 7 anys, per la seva vulnerabilitat més gran. Amb aquest nou marc, els anuncis de joguines no podran associar les nenes amb una imatge sexualitzada, ni hi podrà haver rols de gènere. I és que el codi deontològic sobre la publicitat no sexista de joguines adoptat pel Ministeri de Consum amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ) persegueix promoure i fomentar una "imatge plural, igualitària i lliure d'estereotips dels menors".

 

La publicitat de nova producció haurà d'evitar, doncs, la caracterització de les nenes amb connotacions sexuals i que s'associï les nenes amb activitats relacionades amb les cures, les tasques domèstiques o la bellesa, i els nens, amb l'acció, l'activitat física o la tecnologia. A més, tampoc es presentaran les joguines amb la indicació expressa o tàcita que són per a un o l'altre sexe, ni es faran associacions de colors, com el rosa per a les nenes i el blau per als nens. També s'haurà d'utilitzar un llenguatge inclusiu i presentar models positius a seguir per estimular un consum "saludable, responsable i sostenible". Podeu ampliar la informació fent clic aquí.

 

 

Xerrada: Joguines que donen joc

Aquest dimecres 14 de desembre, dins el cicle de xerrades del programa” Maternem a Abrera”, s’ha organitzat la xerrada Joguines que donen joc, a càrrec de Sílvia Marin. És oberta i gratuïta i està pensada per a totes les famílies interessades en conèixer el que el joc i les joguines permeten a nivell de desenvolupament infantil en cada una de els seves etapes.

Generalment, per desconeixement, frenem moltes expressions de joc dels nostres fills/es. sense ser conscients del valor i el sentit que té allò que estan fent. Conèixer els esquemes d'acció ajuda a veure el joc en infinitat d’expressions i a entendre el sentit que té pels nostres fills/es. Triar joguines, sobretot quan ve l'època on tradicionalment es regalen, a vegades ens és difícil. Què necessita la meva criatura? Quines joguines li seran d’interès per la seva edat? Quina tipologia de joguines oferir?

 

Aquesta xerrada ajuda a donar valor al joc, i aporta reflexions sobre com acompanyar als nostres fills/es permetent-los ser els/les protagonistes.

MATERNEM 2022 - Joguines que donen joc 14 desembre.jpg

 

Aquest Nadal, joguines sense gènere!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies