Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 24/06/2024 | 12:25 h

Abrera som cultura! Celebrem amb èxit de participació l'aniversari dels 40 (+1) Anys de Foc de la Colla de Diables Bram de Foc d'Abrera. Per molts anys!

9/5/2022

El dissabte 7 de maig passat hem celebrat juntament amb la colla de diables Bram de Foc d'Abrera una jornada festiva a la plaça de Pau Casals per celebrar els seus 40 (+1) Anys de foc a Abrera! Des de l'Ajuntament d'Abrera donem suport a la iniciativa, que es va presentar el dissabte 26 de març passat a la Sala de Plens del nostre consistori, i que ha comptat amb una elevada de participació per part de la ciutadania. L'efemèride s'hauria d'haver celebrat durant el passat any 2021, però es va haver d'ajornar a causa de la pandèmia de la Covid-19.

 

Per això, aquest 2022, celebrem els 40 (+1) Anys de foc a Abrera! Les properes activitats programades tindran lloc durant el mes de juny emmarcades dins la programació de la nostra Festa Major. Des de l'Ajuntament felicitem la nostra colla de diables Bram de Foc i convidem tothom a sumar-s'hi participar-hi!


 

Dissabte 7 de maig hem gaudit d'una jornada festiva a la plaça de Pau Casals amb la cultura popular com a protagonista, amb concerts, dinar de germanor, tallers de cultura popular per a tota la família, la presentació del Climentet i la Cercavila de Foc. Moltes gràcies a tothom!

La Diada festiva programada pel dissabte 7 de maig a la plaça de Pau Casals, ha comptat amb tot un seguit d'activitats organitzades per la Colla de Diables Bram de Foc amb la col·laboració i suport del nostre Ajuntament. Des de l'organització, el cap de colla de Bram de Foc, Andreu Presas, feia una valoració molt positiva: "Ha anat molt bé, el temps ens ha respectat, ha fet molt bon dia i la gent també ens ha respost molt bé. L’objectiu de la diada d’avui, a part de la celebració pròpia dels 40 anys, era obrir-nos una mica al poble, que la gent ens veiés fora del que és una actuació pròpiament i que es pogués acostar a parlar amb nosaltres, a provar de tirar d’una carretilla, tocar els timbals...”

 

El nostre alcalde, Jesús Naharro,  feia una valoració molt positiva: “És un dia molt important. Avui 7 de maig commemorem el 40+1 aniversari i és una posada en escena per a la ciutadania a la plaça Pau Casals, on oferim una sèrie de tallers, un dinar popular, hem descobert el Climentet i ha estat apadrinat per la Cabra Petita de Reus, hem fet activitats, balls... això és l’avantsala de la Festa Major”.

 

Com a membre de la colla de diables Bram de Foc, Naharro ha destacat; “Sóc un més d’aquest grup de persones implicades en la nostra cultura i patrimoni, i estem bolcats des de fa mesos perquè avui, en aquesta diada, donem el millor de nosaltres i que la gent s’hi adreci, ens conegui i s’animi a participar. Hem dissenyat molts tallers perquè la gent comenci a treballar en una massa, amb un diable, a interactuar en el món del foc, i hem comptat amb la col·laboració de la colla gegantera que ens ha acompanyat en el primer ball d’homenatge al Climentet. Estem gaudint molt i convido a la gent a què s’informi perquè és una tradició que ha de perviure. Necessitem molta gent i amb moltes ganes perquè això continuï endavant molts i molts anys”.

 

"És un dia molt important i estem gaudint molt. Convido a la gent a què s’informi perquè és una tradició que ha de perviure i necessitem molta gent i amb moltes ganes perquè això continuï endavant molts i molts anys!"

El regidor de Cultura, Fransciso Sánchez ha destacat: “Es un día importantísimo para la cultura de Abrera y para la cultura tradicional. Es fundamental no perder nuestras raíces e invitar a todo el mundo a que acuda. Agradecemos a todas las collas que nos han acompañado en esta celebración, y a los Gegants y Grallers de Abrera que siempre están manteniendo esta cultura popular y tradicional. También agradecemos a Bram de Foc su implicación en esta celebración, así como a los técnicos y técnicas del Ayuntamiento que han trabajado en la organización”. Sánchez també ha recordat que “la próxima cita es la fiesta mayor, que tenemos unas ganas tremendas, y que estamos preparando con muchas sorpresas y, nunca mejor dicho, ¡vamos a petarlo!

 

La jornada es va iniciar a les 12.00 h amb un concert vermut amb l'Escola Municipal de Música d'Abrera, i al migdia un centenar de persones van gaudir d'una paella popular.

 

Abrera som cultura! Celebrem l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera de la colla de diables Bram de Foc. Moltes felicitats!

 

Durant la tarda vam poder gaudir d'una sèrie de tallers familiars amb la cultura popular com a protagonista, al que tothom que s'hi va apropar va poder provar a tirar d'una carretilla, tocar els timbals, el ball de bastons o carregar els gegants d'Abrera i el capgrós del Porronet, a més de dibuixar els diables d'Abrera. Això és que explicaven alguns dels i de les infants que hi van participar juntament amb les seves famílies:

 • He provat el correfoc, m’han posat el vestit, les ulleres de protecció i ha estat súper xulo, mai ho havia provat. També m’han ensenyat a fer el ball dels bastons. Molt xulo. És com una immersió a la cultura catalana i jo mai ho havia fet, així que ho he gaudit moltíssim”. “
 • “He tocat el tambor i he empentat una carretilla”
 • “ Sobre todo hemos venido por el peque, con los tambores, los Gegants... ha sido muy entretenido.”
 • “He dibuixat un diable i ara estic pintant, i també he provat els bastons i els tambors”
 • “Molt bé, hem dinat arròs i hem passat molt bon dia i hem ballat amb els gegants”.
 •  “M’he posat amb els diables, al principi estava una mica espantat, i després he anat a provar els tambors i després m’he ficat al Porronet”.

 

Abrera som cultura! Celebrem l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera de la colla de diables Bram de Foc. Moltes felicitats!

 

L'acte institucional va tenir lloc a partir de les 19.00 h. El nostre alcalde, Jesús Naharro, el regidor de Cultura, Francisco Sánchez i la regidora adjunta de Cultura, Arantxa Galofré, van participar en aquest acte, i l'alcalde va fer entrega d'un obsequi commemoratiu i d'agraïment a la colla de diables Bram de Foc. Per la seva part, des de la colla també van lliurar un record a les colles participants i a l'Ajuntament d'Abrera, i van fer un acte de reconeixement als i antics i antigues membres i col·laboradors i col·laboradores que han fet possible aquests 41 anys de tradició de foc al nostre municipi.

 

El cap de colla, Andreu Presas apuntava que “no només és celebrar que hem arribat als 41 anys, sinó tot el procés, i el reconeixement a tota la gent que ha anat passant al llarg de la història i que, gràcies a ells, avui estem aquí perquè, si no, no tindríem diables.” I el nostre alcalde destacava aquest record que la colla de diables Bram de foc "ha tingut amb la gent que al llarg d’aquest 40 + 1 anys han participat i col·laborat per mantenir viva aquesta tradició. Va per ells, per tots i totes, aquest dia de record i aquesta gresca tan important la qual, sense la implicació de la colla, hagués estat impossible. Des de l'Ajuntament enviem un fort agraïment a la seva tasca i a la seva dedicació i vocació". 

 

Abrera som cultura! Celebrem l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera de la colla de diables Bram de Foc. Moltes felicitats!

 

Tot seguit, vam poder gaudir d'una petita ballada amb els gegants i els grallers d'Abrera i es va fer el descobriment del drac Climentet, que va ser la primera bèstia de la colla, que ha estat restaurat i que, a partir d'ara, acompanyarà la colla infantil de Bram de Foc. Des de la colla infantil han explicat que "hem estrenat el drac Climentet, que l’hem restaurat i, a partir d’ara, el durem a la colla infantil d’Abrera. El millor de formar part de la colla és la pinya que hem fet entre nosaltres i les amistats. Convidem tothom que vinguin a provar, i farem una pinya més gran i ens ho passarem súper bé”. 

 

La presentació del Climentet va comptar amb la participació de la colla de Geganters i Grallers d'Abrera. Des de la Colla de Geganters d’Abrera, el Jordi Sala destacava que “els diables i els gegants ha sortit una mica del mateix lloc, i nosaltres també estem celebrant 41 anys més o menys, per tant, tot va una mica junt i hem volgut col·laborar.  Cada vegada costa més trobar gent i també ho fem una mica per això, per veure si ve gent i s’anima a apuntar-se a la colla. I l’Oriol Marin, integrant dels Grallers d’Abrera, apuntava que “la cultura s’ha de mantenir i jo us convidaria a seguir fent actes com aquest, fent cercaviles, festes majors...  per captivar més gent amb ganes de festa i de passar-s’ho bé”.

 

Abrera som cultura! Celebrem l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera de la colla de diables Bram de Foc. Moltes felicitats!

 

Ja a la nit, una Cercavila de foc va recórrer diversos carrers del nostre municipi des de la plaça de la Creu fins a la plaça de Pau Casals, amb la participació del Ball de Diables de Reus, la Cabra Petita de Reus que ha estat la madrina del Climentet, i la Colla de Diables Bram de Foc. El punt final a la jornada el va posar el concert del grup "The Papa's and the Popo's".

 

Abrera som cultura! Celebrem l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera de la colla de diables Bram de Foc. Moltes felicitats!

 

 

Entenem de la importància d’aquesta efemèride i des de l’Ajuntament, en col·laboració amb la colla, hem posat dues pancartes al municipi que estaran tot l’any a les façanes del Centre Polivalent del Rebato i l'Hotel d'Entitats, retent homenatge a la història de la nostra cultura

Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera (3).jpeg

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha apuntat que com Ajuntament, tenim el deure de protegir les nostres tradicions i difondre-les a les noves generacions perquè, sense passat, no es té identitat". En aquest sentit, Naharro ha apuntat: “Entenem de la importància d’aquesta efemèride i des de l’Ajuntament, en col·laboració amb la colla, hem posat dues pancartes al municipi que estaran tot l’any retent homenatge a la història de la nostra cultura". Aquestes pancartes s'ubicaran, la primera a la façana oest de l'Hotel d'Entitats (pl. de les Escoles Velles), entre el carrer de Lluís Companys i el passeig de l’Església. Es tracta de la pancarta que va lluir dissabte a l'escenari de la plaça de Pau Casals.

 

La segona pancarta s'ha instal·lat a la façana sud del Centre Polivalent (pl. del Rebato, 1). L'objectiu és "que la gent que surti i entri al poble les visibilitzin i retre així homenatge als 40 (+1) anys de foc d'Abrera. Naharro també ha remarcat un dels projectes en els quals està treballant la colla per tal "d’obrir-se i consolidar la colla infantil, i per això els hem de seduir perquè continuïn amb això i ben segur que ho aconseguirem".

 

Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera.jpeg

 

La Sala de Plens del nostre ajuntament va acollir la presentació dels 40 (+1) Anys de foc a Abrera en un acte institucional celebrat el dissabte 26 de març

El nostre alcalde, Jesús Naharro, va presentar l'acte celebrat a la Sala de Plens, i va donar pas l'Andreu Presas i la Queralt Sáez, integrants de la Colla de Diables Bram de Foc d'Abrera. I també va intervenir a l'acte de presentació dels 40 (+1) Anys de foc a Abrera el regidor de Cultura, Francisco Sánchez.

 

L'Andreu Presas i la Queralt Sáez van fer l'explicació dels actes commemoratius organitzats per Bram de Foc per festejar el 40è aniversari de l'entitat i de les activitats de foc al nostre municipi. L'Andreu Presas va destacar que, des de la  Colla Diables Bram de Foc, "estem molt contents de poder celebrar aquest aniversari per fi, ja que a causa de la pandèmia, vam haver d’ajornar la celebració".

 

Per la seva part, la Queralt Sáez va explicar que parlem 40 (+1) anys de foc a Abrera, i no de 40 anys de la Colla de Diables Bram de Foc perquè "l’any 1981, des de l’esplai, es va construir el drac Climent perquè hi havia les ganes d’impulsar una bèstia de foc i també els gegants per poder sortir per Festa Major i Carnaval, i poder portar actes de foc al poble. Els diables que acompanyaven el Climent es deien "Climentets" i d’aquí el nom amb el qual ara es rebatejarà el nostre drac com a Climentet. A finals dels 80 van deixar de sortir i va ser cap a l'any 1989 es va crear la Colla de Diables Bram de Foc que ja no  ha parat la seva activitat".

 • Trobareu tota la informació sobre la presentació dels actes del 40 (+1) anys de foc a Abrera fent clic aquí.

 

La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari

 

 

 

 Al juny hi haurà una taula rodona i una exposició, la nostra Festa Major de 2022 comptarà amb una nova activitat de cultura popular el diumenge 3 de juliol al matí, i la Colla de Diables Bram de Foc també comptarà amb una carpa durant la Fira de Sant Jordi el dissabte 23 d'abril a la tarda

 

A més, s’ha programat una taula rodona sobre la història de Bram de Foc a la Casa de Cultura que tindrà lloc el divendres 17 de juny coincidint amb la inauguració de l'exposició commemorativa de l'entitat que es podrà visitar durant la Festa Major fins al diumenge 3 de juliol.

 

I des de la Colla de Diables Bram de Foc, juntament amb la Colla de Geganters d'Abrera, han treballat per organitzar una nova activitat de cultura popular el diumenge 3 de juliol al matí, dins la programació de la nostra festa grossa. Andreu Presas ha destacat que "organitzem una cercavila a la qual participarem els diables, el Climentet, els geganters i també vindran la colla bastonera del Montserratí, els castellers d’Esparreguera i un ball convidat de fora d’Abrera". Segons Presas, aquest nou acte "es fa amb l’afany de dotar el diumenge de Festa Major d’un acte de cultura popular i tradicional, ja que fa uns anys, els diables només fèiem divendres, els geganters dissabte també amb la colla infantil, però el diumenge quedava més buit i per això hem afegit un nou acte.” 

 

El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha assegurat que "desde el Ayuntamiento vamos un poco más allá recogiendo la propuesta de la Colla de Geganters y Bram de Foc y organizamos un día más de cultura popular y tradicional durante nuestra Fiesta Mayor y os invitamos a que nos acompañéis el sábado 7 de mayo en la plaza de Pau Casals durante todo el día, para celebrar este 40 cumpleaños: ¡muchas felicidades!".

 

A més, la Colla de Diables Bram de Foc va comptar amb una carpa a la Fira de Sant Jordi que va tenir lloc durant la tarda del dissabte 23 d'abril a la Casa de Cultura d'Abrera.

 

Gaudim de la diada de Sant Jordi d'Abrera, al Mercat Municipal i a la Casa de Cultura. Gràcies Abrera!

 

Podeu escoltar els parlaments de la presentació del 40 (+1) Anys de foc a Abrera a la part inferior d'aquesta pàgina i a L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 28/03/22 fent clic aquí.

 

40 (+1) anys de tradició del foc al nostre municipi

A finals dels anys setanta, l’Esplai Abrera realitzava activitats adreçades als nens i nenes del municipi. Les activitats se celebraven a la parròquia de Sant Pere, els dissabtes. Un dels objectius de les activitats programades era promoure la cultura popular tradicional catalana. En aquest context, un grup sorgit de l’Esplai va començar a participar en la cercavila de la Festa Major.

L’any 1980, monitors/res i pares i mares van construir la primera parella de gegants, creant la primera colla gegantera d’Abrera. Avalats per l’èxit, es constituïren els grallers -que acompanyaven els gegants- i els diables.

El foc, un dels quatre elements cosmogònics de les tradicions antigues, va recuperar el protagonisme amb la Colla de Diables Bram de Foc. Forques, correfocs, carretilles... El foc va prémer el carrer i, durant les festes majors, embadalia grans i petits amb la seva  magnificència i simbolisme.

 

Abrera som cultura! Des de l'Ajuntament d'Abrera agraïm la tasca de Bram de Foc durant aquests 40 (+1) anys d’història! Tenim el deure de protegir les nostres tradicions i difondre-les a les noves generacions. Encoratgem Bram de Foc a continuar treballant pel foment i la  protecció de la cultura popular tradicional i l’associacionisme cultural! Moltes felicitats!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies