Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 24/06/2024 | 12:43 h

La Sala Municipal acull l'activitat educativa "Canvi de Marxa" per sensibilitzar sobre la prevenció dels accidents de trànsit a alumnat de l'Institut Voltrera d'Abrera

15/3/2022

Un total de 200 alumnes de quart d'ESO i primer de Batxillerat de l'Institut Voltrera d'Abrera han assistit, aquest dilluns 14 de març, a la Sala Municipal (ps. de Telefònica, s/n) a veure l'activitat educativa "Canvi de marxa", que té com a objectiu conscienciar als i les joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes dels accidents de trànsit i sobre les conseqüències que se'n deriven, amb la finalitat de fomentar conductes responsables i d’autoprotecció.

Des de l'Ajuntament d'Abrera hem organitzat aquesta activitat, que també ha comptat amb l'assistència de representants del nostre Ajuntament, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Bombers, Direcció General de Trànsit, Fundació Mutual dels Conductors, Institut Voltrera, AMPA de les escoles i l'institut d'Abrera, associacions de veïns i veïnes del municipi, Creu Roja del Baix Llobregat Nord i Protecció Civil d'Abrera. Moltes gràcies a tothom!


L'activitat educativa “Canvi de marxa”, impulsada per la Fundació Mutual de Conductors, consisteix en la representació teatral d’una trucada telefònica entre dues germanes, en què una d’elles presencia un accident de trànsit mentre s’està dirigint en cotxe a la discoteca. Durant el relat, s’intercalen vídeos informatius i testimonis reals d’un policia, una bombera i un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L'agent, de la nostra Policia Local, va explicar l'actuació que es va dur a terme a un accident de trànsit. Així mateix, també es recullen els testimonis reals d’una persona que ha patit un sinistre i d’un familiar d’una víctima, en el que mostren les conseqüències que tenen els accidents pels mateixos afectats i per les persones més pròximes.

 

L'activitat s'enmarca dins el projecte de mobilitat segura als centres educatius. Properament, els mesos d'abril i maig, durem a terme les sessions de mobilitat segura a les escoles del nostre municipi, que aniran a càrrec d’una agent de la nostra Policia Local amb formació en aquesta especialitat.

 

Durant el relat de "Canvi de Marxa" s’intercalen vídeos informatius i testimonis reals que mostren les conseqüències dels accidents de trànsit pels afectats i persones pròximes.

La Sala Municipal acull l'activitat educativa

 

 

En aquest cas, Javier Romero, víctima d'accident de trànsit, ha explicat, en declaracions a Ràdio Abrera, la seva vivència personal sobre l’accident de trànsit que va patir fa un temps i que “el tema de reincorporar-me a la societat va ser a través de l’Institut Goodman, se’m va oferir l’oportunitat de col·laborar en aquests actes amb el meu testimoni i quan ho vaig provar vaig veure que funcionava, per l’impacte que reben els nanos, i jo em sentia bé també perquè així puc ajudar d’alguna manera, que el que m’ha passat, ajudi als altres també”.

 

El patró responsable d'activitats de la Mutual de Conductors, Josep Maria Ambròs, ha afirmat que “aquest tipus d’actes estem duent-los a terme des de 2014 arreu de Catalunya, i és un èxit total i a més, es tracta de conscienciar als i a les joves, perquè és una edat molt perillosa, estan a punt de tenir el carnet de conduir i sabem tots com funciona la sinistralitat i ja ho hem pogut veure amb la resposta  del jovent en sortir de la representació a Abrera”.

 

Agraïments i valoracions positives

Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i la Regidoria d’Educació hem organitzat l'activitat educativa "Canvi de marxa". El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha agraït l'assistència a l'alumnat i equip docent de l'Institut Voltrera del nostre municipi, així com als i les representants de les diferents institucions i entitats.

 

L’alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, ha fet una valoració molt positiva de l’activitat perquè “ha sido realmente impactante, donde hemos abordado un tema muy delicado y que parece que siempre le ocurre a los demás, que son los accidentes de tráfico y las víctimas que deja que son las directas y las indirectas también. Des de una caracterización hecha por dos actores que nos han hecho una escena simulada de lo que puede ocurrir y sobre todo la participación de los cuerpos de seguridad como nuestra Policía Local, Mossos d’Esquadra, Bomberos y servicios de Emergencias Médicas; acompañados de los testimonios directos de personas que han sufrido en primera persona un accidente y han quedado postrados en una silla de ruedas, o también los familiares de víctimas que ya no están entre nosotros, nos han dado un mensaje donde al final apelamos a la responsabilidad para conducir”.

 

La Sala Municipal acull l'activitat educativa

 

Juntament amb l'alcalde, Jesús Naharro, han assistit a l'activitat la segona Tinent d’Alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Guadalupe Marcos, la tercera Tinent d'Alcalde i regidora de Serveis Econòmics, Maite Novell, la regidora d'Educació, Giulia Mirto, la Coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Sílvia Ros, i tècnics i tècniques municipals d'Educació, Seguretat, Comunicació, Protocol i Ràdio Abrera. 

 

La regidora d'Educació a l'Ajuntament d'Abrera, Giulia Mirto, ha volgut agrair la feina feta per dur a terme aquesta activitat, ja que “la Mutual de Conductors ha fet aquest format on intervenen diferents professionals i famílies que duen a terme la seva feina quan hi ha un accident de trànsit; també molt agraïts amb la nostra Policia Local que fa aquesta feina de sensibilització i prevenció amb les nostres escoles. Agrair també sempre a les AMPA del nostre municipi, que sempre que els hi proposem activitats que fomentin el creixement personal i pedagògic dels seus fills i filles, estan disposades a col·laborar amb nosaltres i també a les Associacions de veïns i veïnes del municipi que veuen aquestes accions de sensibilització que fem i que reverteixen en els nostres barris i nucli urbà d’Abrera”.

 

La regidora d’Educació ha afirmat que aquestes tasques de sensibilització “les duem a terme des de l’Ajuntament d’Abrera perquè la nostra joventut ens importa, el nostre alumnat ens importa, i perquè és a través d’aquestes accions que podem oferir des de l’administració la seva seguretat i la seva percepció i que creixin en entorns segurs i sumant com a ciutadans i ciutadanes de ple dret”.

 

Per la seva part, la regidora de Seguretat Ciutadana a l'Ajuntament d'Abrera, Guadalupe Marcos, ha explicat que “hem estat treballant durant tot l’any pel tema de la seguretat, però avui ha estat una experiència molt colpidora, que espero que als i a les alumnes els hi hagi agradat la forma de fer veure al jovent quina és l’actitud irresponsable que moltes vegades podem tenir amb la seguretat viària. M’ha sorprès moltíssim al començament de l’actuació i com han sortit al final, jo crec que sí que els hi ha arribat. Les experiències que ens han transmès són dures, són reals, i esperem que hagin captat aquesta sensibilitat perquè l’apliquin en el seu dia a dia”.

 

Per part de la nostra Policia Local han assistit a l'activitat "Canvi de Marxa" l'inspector Juan Antonio González, el sergent sotscap, un sergent, un caporal, la responsable de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania de la Policia Local, i una agent per la mobilitat segura.

 

Impressions de l'alumnat de l'Institut Voltrera d'Abrera

L'alumnat de l'Institut Voltrera ha seguit molt atentament l'obra de teatre i ha valorat el relat colpidor dels testimonis reals de persones vinculades amb accidents de trànsit:

 • “Jo pensava que era una obra de teatre, però m’ha semblat molt original la forma de transmetre el missatge”
 • Es muy importante que nos conciencien a los jóvenes de lo que puede pasar al volante
 • Està molt bé que ens ensenyin aquestes situacions perquè no som conscients del que pot passar fóra i ens ajuda a veure la realitat
 • “Molt bé, perquè d’això no som conscients i moltes vegades no pensem el que pot haver-hi darrere d’un accident i ens han fet reflexionar sobre aquests casos, que són molt greus”.

Podeu escoltar totes les valoracions de l'activitat "Canvi de Marxa" a L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 15/03/22 fent clic aquí i a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

La Sala Municipal acull l'activitat educativa

 

Activitat coordinada

De Mossos d'Esquadra, ens han acompanyat l'inspector cap de l'ABP Mossos Esquadra a Martorell, el sotsinspector Sotscap de l'ABP de Mossos d’Esquadra a Martorell, el Sotsinspector Cap ART RPMS, el coordinador d’Educació per a la Mobilitat Segura, i els mossos i mosses monitors/res d’Educació per a la Mobilitat Segura.

 

L'Inspector de la Policia Local d'Abrera, Juan Antonio González, ha afirmat que “estem molt contents i de fet la Policia Local ja fa temps que treballa a sensibilitzar sobretot als col·lectius que són més vulnerables. Tenim diferents projectes, un és aquest per sensibilitzar la gent més jove, i tot el que sigui fer activitats que ajudin a sensibilitzar-los dels perills i riscos, benvinguts siguin. I en això treballem i continuarem treballant”.

 

L'Inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra de Martorell ha explicat que és una activitat cabdal “és molt lloable que després de participar-hi i assistir avui a Abrera, és molt colpidora i molt formativa. Molt necessària a fer en qualsevol municipi de Catalunya”.

 

El cap de l'Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos d'Esquadra, ha comentat que “són molt importants aquestes accions que fem i les altres, com donar classes a les escoles i instituts, per intentar conscienciar i sensibilitzar-los, perquè fins que no comencin a aprendre per si  mateixos necessiten informació de base per evitar que es trobin en situacions complicades que ningú desitjaria trobar-se”.

 

L'Agent per la mobilitat segura de la Policia Local d'Abrera, ha considerat que el treball continua perquè “ara anem als coles, a primària, fem educació per a la mobilitat segura i ara la farem pels de 4t, perquè comencin a agafar consciència de com anar en cotxe, respectar els senyals, saber anar pel carrer, ...  Aquesta activitat ha estat molt profitosa perquè està dirigida pels i per les joves, crec que han sortit pensant en el que a qui ha passat, ja que són casos reals”.

 

AMPA dels centres educatius abrerencs i AAVV, implicades en la iniciativa

Per part de les AMPA dels centres educatius, la valoració de dur a terme aquest tipus d'iniciatives també és molt positiva, a la vegada que enriquidora pel jovent i pels mateixos centres. 

 

La Presidenta de l'AMPA de l'Institut Voltrera d'Abrera, Jenny Rodríguez, ha comentat als micròfons de Ràdio Abrera que aquesta, ha estat “una experiencia importante para los niños, pero a mí me ha tocado vivir una situación similar y lo he pasado mal escuchando los testimonios. No somos conscientes de que en un segundo nos cambia la vida por una tontería, por un descuido lo perdemos todo en un momento. La juventud tiene que ser más consciente con este tema y tomárselo más en serio”.

 

L'AMPA de l'Escola Josefina Ibáñez també va ser-hi present en la representació. Melánia Ruiz n'és la Presidenta i explica que “el Canvi de Marxa ens ha semblat increïble, amb uns testimonis molt forts, que creiem que fins que no t’ho expliquen en primera persona no ho arribes a comprendre tant, i ha estat una jornada estupenda perquè suposo que els hem tocat una miqueta la fibra i esperem que quan siguin més grans entenguin tot el que ens han explicat. I esperem que ho facin cada any, perquè cada generació ha d’escoltar testimonis com aquests”.

 

Finalment, la Presidenta de l'AMPA de l'Escola Francesc Platón i Sartí, Susana Gómez, ha fet una valoració positiva del Canvi de Marxa, tot i que “en un primer moment estaven una mica inquiets, es reien una mica de tot, i després esperem que hagin servit de molt, amb els testimonis i imatges reals que han estat forts i que els tinguin en compte i que els hagin conscienciat”.

 

D'altra banda, les Associacions de Veïnes i veïns d'Abrera, també han donat suport a la iniciativa. Alfonso Calero, President de l'AAVV de La Florida ha afirmat que “me parece una muy buena iniciativa en la edad que tienen los jóvenes ahora, que están a  punto de sacarse el carné de conducir, todo lo que se les ha propuesto y explicado les hará tomar consciencia para cuando tengan el vehículo ir con el cuidado que se tienen que tener”.

 

La representant de l'AAVV de Santa Maria de Vilalba, Conchi Morado, ha explicat que “el jovent al principi estaven una mica accelerats, però ja han pres consciència i suposo que ara quan marxin cap a casa, encara aprendran més; per tant, ha estat molt positiu. Al jovent, aquest tipus d’iniciatives, els hi fa falta”.

 

Podeu escoltar totes les declaracions a la part final d'aquesta pàgina

 

 

Conscienciem als i les joves sobre els perills a la carretera. No abaixem la guàrdia!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies