Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIJOUS, 23/05/2024 | 13:57 h

Festa Major 2021: inaugurem la restauració del pou de glaç d’en Margarit i visitem l’escultura Caramell en l'esdeveniment 'Món de gel, happening 2021'

30/6/2021

Dins les activitats de Festa Major, el dissabte 26 de juny al matí vam gaudir de la inauguració de la restauració del pou de glaç d’en Margarit, al torrent Gran d’Abrera, i d’una visita comentada a l’escultura Caramell, amb la participació de l'autor Víctor Mata, música en directe i l'espectacle "Manipulació blanca", a càrrec de la companyia teatral Frobvia. Una trentena de veïns i veïnes van participar en l'activitat. Moltes gràcies a totes i tots!


 El nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, van valorar molt positivament l'esdeveniment participatiu 'Món de gel, happening 2021'. Els i les assistents van portats petits glaçons de gel des de l'escultura Caramell al pou de glaç.

 

Jesús Naharro ha afirmat que "des de l'equip de govern és una prioritat molt gran la d'estudiar, preservar i explicar el nostre patrimoni cultural. Amb dates de Festa Major, quin millor moment per tal de poder inaugurar el nostre Pou de Glaç, que l'hem declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) igual que el conjunt medieval històric que tenim a Sant Hilari i les Trinxeres de la Guerra Civil del barri de Sant Miquel. Per nosaltres protegir, explicar i treballar el nostre patrimoni és una de les directrius més importants que hi tenim perquè al final preservar la nostra història ens permet explicar i entendre el nostre present i el nostre futur". 

 

Per la seva part, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha explicat que "avui hem fet l'acte d'inauguració del projecte de preservació que hem fet en el Pou de Glaç d'en Margarit i estem molt contents perquè ha vingut molta gent i s'ho han passat bé, hem comptat amb música i teatre in situ, i envoltats entre la natura hem pogut gaudir d'aquesta preservació, que té la voluntat de reconstruir el Pou de Glaç, reconstruint les parets i la coberta perquè no s'arreli la vegetació i no entri l'aigua i així poder preservar-lo i poder presentar-lo a les generacions futures. Espero que la ciutadania d'Abrera pugui gaudir d'aquest element i la natura que ens envolta i que ho gaudiu totes i tots".

 

L'artista encarregat de la construcció de l'escultura Caramell, Víctor Mata, també ha fet una valoració positiva d'aquest acte d'inauguració del Pou de Glaç: "l'escultura està conceptualitzada amb el Pou de Glaç, feta amb pedra seca i es va fer pensant en el pou, és tributària amb el monument. Pel que fa al pou, vam començar aquest any, l'hem restaurat la major part amb pedra seca en un 80% i un 20% amb morter de calç on no era possible aplicar la pedra seca. Pel que fa a la coberta hi vam aplicar un aïllant i terra a sobre perquè es mantingui aquesta terra a dalt, amb la vegetació que hi pugui arrelar-se".

 

Finalment els i les assistents a l'acte d'inauguració del pou de glaç, també han fet una valoració positiva de les tasques fetes en aquest monument patrimonial:

 • "M'ha agradat molt, està molt ben muntat en un acte en la natura. Hem descobert aquest espai fa relativament poc temps i recomano a tothom que s'hi acosti i conegui aquest pou. L'activitat ha estat molt maca, amb les peces de música i d'interpretació, amb molta sensibilitat".
 • Molt bé! Ha estat una manera molt maca d'introduïr-nos dins la natura i la història i hem gaudit molt, tant els grans com els petits!
 • M'ha agradat molt! Ha estat molt bé, l'explicació que ens han donat ha estat molt interessant, la música i el conjunt, molt maco.
 • M'ha agradat moltíssim! Ens han donat molt bones explicacions, jo no el coneixia i és un tresor que tenim aquí a Abrera.
 •  Parece increíble el esfuerzo que tenían que hacer antes para una simple bebida fresca, cuando te lo cuentan es impresionante.
 •  M'ha sorprès molt tot el patrimoni que tenim a Abrera i que a vegades no som conscients i el fet d'haver estat aquí escoltant la història amb la música i tot plegat, ha estat molt idíl·lic, molt bé! 

 

Tasques de restauració per assegurar la preservació

Durant els mesos d’abril i maig de 2021, des del Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera hem dut a terme tasques de restauració del pou de glaç d’en Margarit (torrent Gran) per tal d’assegurar-ne la preservació. L’estat de degradació del seu exterior, així com la seva condició de bé patrimonial exposat a les inclemències meteorològiques, feia necessària una actuació de caràcter urgent per garantir-ne la integritat.

 

El projecte de restauració del pou de glaç, executat per Dos Punts Documentació i Cultura sl., ha previst les tasques amb tècniques de construcció tradicionals efectuades per mestres en la construcció de pedra seca i experts professionals en restauració d’elements d’aquesta tipologia. La intervenció ha permès restaurar i/o reconstruir les parets que envolten el pou amb la tècnica de pedra en sec i/o amb consolidant de calç.

Les tasques han possibilitat arranjar els paraments exteriors la coberta i els dos marges que hi conflueixen, impedint l’arrelament de vegetació entre les pedres, la pèrdua de pedres de les parets i la filtració d’aigua pel sostre. La voluntat, a banda de garantir la seva preservació, és també la de rescatar físicament i visual de l’oblit una construcció per emmagatzemar gel, que s’havia utilitzat secularment des del segle XVIII fins al segle XIX per abastir de gel el mercat local.

 

Senyalització històrica

Les imminents tasques al monument preveuen també fer-ne una senyalització històrica integrada a la xarxa de plafons que hi ha arreu del municipi, així com programar un acte cultural públic de divulgació de la història del lloc. Des de la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica es proposarà al Ple Municipal de maig de 2021 que el pou de glaç d’en Margarit sigui declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), tal com es va fer amb el conjunt monumental i històric de Sant Hilari i amb les trinxeres republicanes de la Guerra Civil en el Ple de novembre de 2020.

 

 

A Abrera gaudim del nostre patrimoni!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

 

 


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies