Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 24/07/2024 | 02:01 h

Abrera, seu del projecte "100tífiques" per commemorar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

12/2/2020

El dimarts 11 de febrer és el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i Abrera ha estat una de les seus del projecte “100tífiques”, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute for Science and Technology. A la Biblioteca Josep Roca i Bros es realitzarà aquesta tarda el taller infantil "La ciència és femenina".

El dimarts 11 de febrer passat es van oferir més de 150 xerrades divulgatives simultànies per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats, mobilitzant més de 15.000 alumnes de sisè de primària i 1r d’ESO, amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i del nostre Ajuntament. Així, una d’aquestes xerrades es va fer a Abrera, concretament a la Sala Municipal a partir de les 11.30 h, a càrrec de l’enginyera informàtica Pilar Mengual. La mateixa ponent va explicar en declaracions als companys de Ràdio Abrera que aquest tipus d'iniciatives "están muy bien porque es una manera de explicarle a la juventud y a ver si cuando ellos trabajen de aquí a unos años la sociedad ha cambiado un poquito y no sea exactamente igual que hoy y podamos demostrar esta igualdad entre sexos, que ya ha mejorado, pero que mejore aún más".

 

L’activitat s’ha coordinat amb en Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat Nord. El Joan Sedeño és membre del centre i ha explicat que "és una activitat que implica directament a l'alumnat i per descomptat al professorat, ja fa anys que està en marxa tot i que aquest any s'ha fet al febrer i no al novembre com fins ara i a banda de l'objectiu principal que ha tingut habitualment d'intentar promoure les vocacions científiques entre el jovent doncs aquest any al traslladar-lo a la data del Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència doncs es vol promocionar i difondre específicament entre les nenes i les joves". 

 

L'acte va comptar amb l’assistència de l'alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Voltrera d’Abrera i l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut Creu de Saba d’Olesa de Montserrat. Les mateixes alumnes van fer una valoració positiva de l'activitat:

- "A mi m'ha semblat molt bé, em sembla una bona idea perquè tots i totes som iguals i hauríem de pensar tots el mateix"

- "Perquè les noies i els nois som tots iguals i m'ha semblat molt bé!"

- "M'ha semblat molt bé, molt interessant perquè tinguem tots la mateixa igualtat de gènere i que m'ha agradat saber també el treball que fa aquesta noia".

- "Crec que hauríem de fer el treball que més ens agradi sense preocupar-nos per la desigualtat dels homes i les dones i que no importi el gènere; amb ganes de treballar!"

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera la regidora d'Educació, Giulia Mirto, va explicar als micròfons de Ràdio Abrera que com a consistori és "molt important haver estat seu, ens han ofert des del programa 100tífiques haver pogut ser seu, per nosaltres és molt important, apostem des de l'"Abrera municipi 100% feminista" com des de la regidoria d'Educació de fer aquests projectes transversals que puguin arribar a tota la ciutadania i més concretament en aquest cas a la ciutadania escolar". 

 

L'alcalde, Jesús Naharro, és "molt important, suport clar i directe respecte a aquesta sessió que avui hem dut a terme a la nostra Sala Municipal, els i les alumnes han pogut gaudir d'una xerrada molt interessant en la qual una enginyera industrial en l'especialitat elèctrica ha explicat el seu currículum, les seves superacions en el món professional i en la qual hem convidat que avui el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència puguin superar els reptes que la vida professional els hi posarà per davant. L'Ajuntament en ple ha de posar-se al servei de la igualtat i la transversalitat perquè aquesta sigui efectiva en diferents àmbits". 

 

Els objectius de “100tífiques” són:

  • Fomentar l’impuls de vocacions científiques i/o emprenedores entre les nenes.
  • Potenciar la connexió i interacció de científiques i ciutadanes, tot vertebrant accions bidireccionals.
  • Impulsar vincles i dinàmiques col·laboratives entre científiques del sistema públic i del privat, així com amb altes directives d’empresa i prescriptores de les polítiques públiques.

 

Taller infantil “La ciència és femenina”

A banda de la conferència “100tífiques”, des de la Biblioteca Josep Roca i Bros (Federico Garcia Lorca, 17) s’ha programat un taller infantil per a nenes i nens a partir de 8 anys que porta per títol “La ciència és femenina”. Es farà dimecres, a dos quarts de sis de la tarda i serà un taller per descobrir dones científiques i experimentar reproduint alguns dels seus descobriments o invents.

 

Per a més informació i inscripcions cal adreçar-se a la biblioteca. 

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies