Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 14/06/2024 | 03:01 h

Un any més, duem a terme la campanya de manteniment de les franges perimetrals de seguretat contra incendis forestals i zones verdes del nostre municipi

Els treballs els estem executant en els barris i en el nucli urbà d’Abrera

23/5/2022

Des de l'Ajuntament d'Abrera hem començat l'estassada i manteniment de les franges perimetrals contra incendis forestals del nostre municipi, així com els treballs de manteniment de zones verdes dels barris d'Abrera. L'objectiu d'aquests treballs és millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi als barris i al nucli urbà del nostre municipi.


Per ajudar a protegir el gran patrimoni natural del nostre municipi, cada any, des de Protecció civil de l’Ajuntament d’Abrera realitzem tasques d’estassada i manteniment de les franges perimetrals contra incendis forestals en els barris del nostre municipi, així com els treballs de manteniment de zones verdes.

 

El nostre departament de Protecció Civil d'Abrera treballa conjuntament amb els agents rurals, ADF i voluntaris, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, per vigilar, controlar i minimitzar el risc forestal, garantint que les actuacions preventives en els barris i el nucli urbà del nostre municipi compleixin la legislació vigent relativa a les mesures de prevenció d’incendis forestals

 

L'objectiu d'aquests treballs és millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi als barris i al nucli urbà del nostre municipi.

 

Es tracta de fer treballs d’aclarida perimetrals, a una distància mínima de 25 m d’amplada. El manteniment a realitzar té com a objectiu aclarir els arbres i els matolls, i es divideix en dues accions principals: aclarida de l’arbrat i podar, deixant que la fracció cabuda coberta, no superi el 35% de la superfície com a màxim i podant-lo fins a un terç de la seva alçada fins a un màxim de 5 metres. I de l'altra, aclarir els matolls, prioritzant les espècies de poca inflamabilitat.

 

La realització d'aquests treballs de manteniment de les franges perimetrals i zones verdes pel 2022, segueix el següent calendari sempre que les condicions climatològiques ho permetin:

 • Setmana del dilluns 16 al diumenge 22 de maig: franges de Les Carpes.
 • Setmana del dilluns 23 al diumenge 29 de maig: franges de Les Carpes i Can Vilalba.
 • Setmana del dilluns 30 de maig al diumenge 5 de juny: franges de Can Vilalba i Sant Miquel.
 • Setmana del dilluns 6 al diumenge 12 de juny: franges de Can Vilalba.
 • Setmana del dilluns 13 al diumenge 19 de juny: franges de Ca n’Amat i nucli urbà
 • Setmana del dilluns 20 al divendres 23 de juny: repassos i acabats de totes les zones.

 

Millorem la seguretat

L’objectiu general és dur a terme les actuacions necessàries a les franges perimetrals de baixa combustibilitat dels barris per a millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi. Els objectius específics són:

 • Reduir el risc de propagació d’un incendi forestal a l’interior dels barris.
 • Reduir el risc de propagació d’un incendi forestal urbà cap a l’exterior del barri.
 • Facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre del barri.
 • Facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució del tractament de vegetació en la franja perimetral i el seu posterior manteniment.

Mesures d’autoprotecció en incendis forestals per a edificacions, urbanitzacions i nuclis de població

 • En habitatges aïllats i edificacions, creeu una franja de protecció de com a mínim 25 m al voltant de les edificacions, amb la vegetació aclarida. Desbrosseu el sotabosc i aclariu la densitat dels arbres (6 m entre ells). Allunyeu de les edificacions tot el que pugui cremar (llenya, restes vegetació, etc.).
 • En els nuclis de població i urbanitzacions, mantingueu una franja de protecció de com a mínim 25 m al voltant de la urbanització, amb la vegetació aclarida. Les parcel·les interiors també han d’estar amb el sotabosc desbrossat i la densitat dels arbres reduïda (6 m entre ells).

Podeu consultar totes les mesures d'autoprotecció en incendis forestals per a edificacions, urbanitzacions i nuclis de població al final d'aquesta pàgina o fent clic aquí.

 

Parcel·les netes

Recordem a tots els propietaris i propietàries de parcel·les que han de complir amb l’obligació de mantenir el seu terreny lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb la massa forestal aclarida, i neta de vegetació seca i morta durant l’època de màxim risc d’incendi, així com de qualsevol classe de residus vegetal o d’una altra mena que pugui afavorir la propagació del foc.

 

Prohibit fer foc al bosc

Recordem que des del 15 de març fins al 15 d’octubre està prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn, ja que estem en temporada alta de risc d’incendis forestals. La prohibició inclou tant finques forestals que estiguin poblades d’espècies arbòries com les que no, així com en una franja de 500 metres al seu voltant.

 

També recordem a tots els propietaris de parcel·les que han de complir amb l’obligació de mantenir el seu terreny lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb la massa forestal aclarida, i neta de vegetació seca i morta durant l’època de màxim risc d’incendi, així com de qualsevol classe de residus vegetal o d’una altra mena que pugui afavorir la propagació del foc.

 

Cuidem els nostres espais forestals perquè siguin segurs i accessibles als nostres veïns i veïnes.

 

Més informació a la pàgina de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil
Correu electrònic: lazooj@abrera.cat
Telèfon: 93 770 03 25

Escolteu L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera d'aquest dilluns 23 de maig amb la regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Guadalupe Marcos, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 •  Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T