Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 19/07/2024 | 21:32 h
 • tall aigua aixeta
 • Fase d'excepcionalitat per sequera hidrològica. Maig 2024
 • Mesures per a l'estalvi d'aigua a les cases

  + 2

 • Mesures per fer front la sequera - estat d'excepcionalitat - piscines
 • Des de l’Ajuntament d’Abrera treballem en la millora de la xarxa d’aigua potable, amb la inversió de més de mig milió d’euros els darrers anys

Nou Ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera hidrològica davant la declaració d'excepcionalitat

El dimarts 6 de febrer passat va entrar en vigor la nova ordenança per a l'estalvi d'aigua d'Abrera

16/5/2024

L'alcalde, Jesús Naharro, ha signat un nou ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua en el municipi per fer front la sequera, davant el canvi de la fase d'emergència a la fase d'excepcionalitat per sequera hidrològica. Des de l'Ajuntament d'Abrera es demana als veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i es recorda que per tenir aigua en els  domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta!


Consulteu el Ban d'Alcaldia amb motiu de l'entrada en estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica

 

Consulteu seguidament el nou Ban d'Alcaldiafent clic aquí. Llegiu el Ban

 

El 8 de maig passat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va declarar la sortida de l’estat d'emergència i l'entrada en estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica, en diferents zones del territori de Catalunya. El municipi d’Abrera es troba dins de la unitat d’explotació 13 de l’embassament Ter Llobregat la qual també ha estat declarada en estat d’excepcionalitat al considerar-se que existeix una sequera pluviomètrica extrema.

 

Aquesta situació d’excepcionalitat comporta que s’hagin adoptat  un conjunt de restriccions, de compliment obligatori, per la ciutadania, les empreses i l’Administració, les quals es detallen a continuació. Reproduïm seguidament el Ban Municipal:

Restriccions vigents per l'estalvi d'aigua SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA DE BOCA

 • Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques i comercials).

Reg de jardins i zones verdes SEQUERA EXCEPCIONALITAT - REG

 • Per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
 • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes.

Reg esportiu SEQUERA EXCEPCIONALITAT - REG

 • El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica quan es comprovi, mitjançant avaluació hidrogeològica, que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
 • S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent si cal el tancament de dutxes.
 • El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.

 

Piscines públiques, privades i comunitàries (inclou les d’establiments turístics) SEQUERA EXCEPCIONALITAT - PISCINES

 • No es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar.
 • No es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
 • Es permet el reompliment parcial o primerompliment (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic (article 2.2 del Reial Decret 742/2013) i també les piscines d’ús privat tipus 3A (article 2.3.a del Reial Decret 742/2013),que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars, les d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, agroturisme o similars. També inclou piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial.
 • Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús privat de tipus 3B, definides a l'article 2.3.b del Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, que estiguin destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen alteracions de la conducta.
 • En centres educatius, és permès l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
 • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

 

Mesures per fer front la sequera - estat d'excepcionalitat - piscines

 

Neteja de carrers i mobiliari urbà SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA

 • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
 • Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

 

Granges

 • L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.

Fonts ornamentals SEQUERA EXCEPCIONALITAT - FONTS

 • Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.

Neteja de vehicles SEQUERA EXCEPCIONALITAT - RENTAT COTXES

 • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
 • Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.
 • S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible

 

Eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire SEQUERA EXCEPCIONALITAT - POLS

 • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

 

Dit l’anterior cal comunicar que l’Ajuntament està treballant en l’ordenança d’estalvi d’aigua que entrarà en vigor el proper dimarts 6 de febrer.

 

Consells per a l'estalvi d'aigua

 • Tingueu cura a l’utilitzar les dutxes a casa i al gimnàs. Cada minut gasta entre 8 i 15 litres d’aigua.
 • Tanqueu les aixetes mentre us renteu les mans o les dents. A l’escola i a la feina també.
 • Si no disposeu de vàter amb doble càrrega poseu una ampolla de plàstic dins la cisterna. El vàter és un gran consumidor d’aigua.
 • Recolliu l’aigua que surt freda mentre espereu l’aigua calenta a la dutxa.
 • Cobriu les piscines per evitar l’evaporació i l’entrada de matèria orgànica.
 • Feu servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa.
 • Preneu qualsevol altra mesura possible per estalviar aigua.

 

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera demanem als nostres veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i recordem que per tenir aigua en els nostres domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta!

 Fase d'excepcionalitat per sequera hidrològica. Maig 2024

 
Nova ordenança d'aigua

El dimarts 6 de febrer de 2024 va entrar en vigor la nova ordenança d'aigua, que el Ple de l'Ajuntament de d'Abrera va aprovar en la sessió del 28 de setembre de 2023. L'ordenança inclou mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera. També inclou mesures per a l'estalvi d'aigua en la construcció de tota mena d'edificacions: mecanismes per a la regulació de la pressió de l'aigua, reutilització d'aigua sobrant de piscines, reutilització d'aigües grises i altres mecanismes per a l'estalvi del consum d'aigua.

 

L'ordenança inclou també sancions per a la ciutadania que incompleixi les mesures per a l'estalvi d'aigua a causa de la sequera hidrològica. Inclou sancions lleus des de 100 € fins a molt greus, de 3.000 €.

 

 

 

 

LOGO AIGUES D'ABRERAA Abrera s'estalvia aigua! Abrera + Sostenible!

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

FALDÓ NOTÍCIES 2023


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies