Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 23/06/2024 | 19:02 h
  • Ens adherim a les Jornades Europees d'Arqueologia que se celebren aquest cap de setmana

Nova visita comentada al Castell de Voltrera d'Abrera i el Balcó de Montserrat, aquest dissabte 16 de setembre a les 19.00 h, en el marc d'una nova jornada de portes obertes

13/9/2023

Des de l'Ajuntament d'Abrera es continua amb la nova etapa encetada en el Castell de Voltrera d'Abrera (pl. del Castell de Voltrera s/n), que ja és accessible per a la ciutadania, després de la finalització dels treballs per a la consolidació estructural del castell i de la capella de Sant Pere, situades al barri de Can Vilalba. A més, també forma part del projecte dels 7 balcons de Montserrat del Consorci de Turisme del Baix Llobregat amb el nou Balcó de Montserrat, que ha permès tenir un balcó a l’esplanada del Castell.


Enguany, cada dissabte s'organitzen jornades de portes obertes per tal que tothom qui ho desitgi pugui conèixer i gaudir aquest element patrimonial, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. I, puntualment, hi ha alguns dissabtes de l’any en que es realitza una visita guiada comentada. La propera tindrà lloc aquest dissabte 16 de setembre a les 19.00 h. Inscriviu-vos a través d'aquest web!

 


Aquesta infraestructura ajuda a revalorar l’espai, a crear punts d’interès per als nostres veïns i atreure nous visitants. Les jornades de portes obertes i les visites guiades al Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat, van tenir una gran acollida i participació per part de veïnes i veïns del nostre municipi així com dels municipis veïns al llarg de tot l'any 2023. En total hi van assistir unes 1200 persones, 150 persones de mitjana per dia de visita, de maig a desembre del passast any.  Aquesta dada és aproximada ja que com l'activitat és d'entrada lliure i sense inscripció, és més difícil de calcular.

 
El proper any 2023, també podrem gaudir cada primer dissabte de mes, de les visites i jornades de portes obertes al Castell de Voltrera i al Balcó de Montserrat!
 

Enguany hem ampliat els dies de portes obertes al Castell de Voltrera i el Balcó de Montserrat, al barri de Can Vilalba, que es poden visitar cada dissabte!

Per continuar amb aquest èxit de participació, enguany s'han ampliat els dies de portes obertes i s'ha passat d'un dissabte al mes, a cada dissabte! Tothom té accés lliure a la zona del Castell de Voltrera i allà pot seguir un recorregut històric a través d’uns plafons informatius previstos per fer la visita.

A més, a través del balcó instal·lat a l’esplanada, es pot gaudir d’unes vistes privilegiades de la muntanya màgica de Montserrat. Aquest es complementa amb una barana/mirador amb elements direccionals que serveixen per identificar els principals punts d’interès de la zona.

 

El proper any 2023, també podrem gaudir cada primer dissabte de mes, de les visites i jornades de portes obertes al Castell de Voltrera i al Balcó de Montserrat!

 

Puntualment, hi ha alguns dissabtes de l’any en que es realitzarà una visita guiada/comentada. És el cas d'aquest dissabte, 16 de setembre a les 19.00h. (veure calendari específic fent clic aquí).

 

Calendari de portes obertes i visites guiades al Castell de Voltrera i Balcó de Montserrat pel 2023

 

 

Ara fa un any es va dur a terme la primera campanya d'excavacions, la primera de manera reglada, en aquest jaciment arqueològic, a càrrec d'estudiants del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona

Des de l'Ajuntament d'Abrera s'han dut a terme els treballs per a la consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants. L'actuació de consolidació i restauració ha comptat amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.

 

Amb aquesta actuació es fixa un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general. A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) s'ha encetat una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del municipi.

Comença la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d’Abrera

 

Dilluns, 20 de juny de 2022, la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, van iniciar la primera campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Voltrera d’Abrera, en virtut del conveni signat entre la UB i l’Ajuntament d’Abrera el 2021 per a l’estudi científic d’aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. La campanya d’excavacions, que és la primera que es fa de manera reglada en aquest jaciment arqueològic, es durà a terme fins al dissabte 2 de juliol de 2022 amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i sota la direcció científica i arqueològica de Maria Soler Sala i Walter Alegría Tejedor.

 

Aquests treballs tenen com a objectiu concloure l’excavació de l’església romànica i de les sitges del seu interior, que va quedar inacabada durant el procés de control arqueològic vinculat a les obres de consolidació. Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques d’excavació manual i en extensió. Més enllà d’això, es realitzarà una primera actuació de sondeig sobre les estructures del castell medieval. Es documentarà amb detall els murs que resten dempeus, i a través de diverses cales, es farà una primera aproximació a la part més antiga del castell.  

  • Trobareu més informació sobre la primera campanya d'excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d'Abrera fent clic aquí, i sobre el desenvolupament de les obres de consolidació al Castell Voltrera d'Abrera al Servei de Patrimoni fent clic aquí

  

Nova etapa d'estudi científic amb la Universitat de Barcelona

També des de l'Ajuntament d'Abrera s'ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a l’estudi del castell de Voltrera d'Abrera (BCIN). El conveni s'ha establert amb l’Institut de Recerques en Cultures Medievals de la UB, amb la coordinació de les doctores Maria Soler i Marta Sancho, especialistes en història medieval.  

 

Castell de Voltrera d'Abrera, epicentre del barri de Can Vilalba

El conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere estan situats al barri abrerenc de Can Vilalba. S'hi pot accedir a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.  

 

D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.

 

Des del Castell de Voltrera d'Abrera es pot establir comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d’Esparreguera, ambdós a l’altra banda del riu.

 

Història del Castell de Voltrera d'Abrera

El Castell de Voltrera d'Abrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.

 

En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.

 

El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amat, senyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.

 

L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.

 

  

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web www.abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i "X" @AbreraInforma
  • Youtube "Ajuntament d'Abrera"
  • Ràdio Abrera (107.9 FM i www.radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

FALDÓ NOTÍCIES 2023


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies