Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 14/07/2024 | 21:07 h

El dissabte 3 de desembre organitzem una nova visita comentada en el marc de la darrera jornada de portes obertes de l'any al Castell de Voltrera d'Abrera i el Balcó de Montserrat. Veniu a conèixer el nostre patrimoni!

29/11/2022

A Abrera cuidem el nostre patrimoni! Des de l'Ajuntament d'Abrera continuen amb la nova etapa encetada en el Castell de Voltrera d'Abrera (pl. del Castell de Voltrera s/n), que ja és accessible per a la ciutadania, després de la finalització dels treballs per a la consolidació estructural del castell i de la capella de Sant Pere, situades al barri de Can Vilalba. A més, ens hem sumat al projecte dels 7 balcons de Montserrat del Consorci de Turisme del Baix Llobregat amb el nou Balcó de Montserrat, que ens ha permès tenir un balcó a l’esplanada del Castell.


Així, cada primer dissabte de mes, organitzem jornades de portes obertes per tal que tothom qui ho desitgi pugui conèixer i gaudir aquest element patrimonial, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La darrera cita d'enguanya serà el proper dissabte 3 de desembre, en horari d'11 h a 18 h. A més, també comptarem amb la darrera visita comentada a les 11.30 h. Inscriviu-vos a l'enllaç que trobareu a continuació!


Aquesta nova infraestructura ens ajuda a revalorar l’espai, a crear punts d’interès per als nostres veïns i atreure nous visitants. Les jornades de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat es duen a terme el primer dissabte de cada mes en l’horari d’onze del matí a sis de la tarda. Tothom té accés lliure a la zona del Castell de Voltrera i allà pot seguir un recorregut històric a través d’uns plafons informatius que hem previst per fer la visita.

Les jornades de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat es duen a terme el primer dissabte de cada mes en l’horari d’onze del matí a sis de la tarda.

A més, a través del balcó instal·lat a l’esplanada, poden gaudir d’unes vistes privilegiades de la muntanya màgica de Montserrat. Recordem que aquest es complementa amb una barana/mirador amb elements direccionals que serveixen per identificar els principals punts d’interès de la zona.

Puntualment, hi ha alguns dissabtes de l’any en curs que es realitza una visita guiada/comentada en horari de matí, d'11.30 h a 12.30 h.  Per assistir-hi a la visita comentada d'aquest dissabte 3 de desembre només cal inscripció prèvia a fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Fins al moment, enguany ja hem realitzat  jornades de portes obertes els dissabtes 14 de maig, 4 de juny, 2 de juliol, en aquest cas, dins els actes de la nostra Festa Major, i també el diumenge 24 de juliol de 2022, per la Festa Major del barri de Can Vilalba, el 6 d'agost, el dissabte 3 de setembre, el dissabte 1 d'octubre i el dissabte 5 de novembre de 2022.


Obrim a la ciutadania el Castell de Voltrera d'Abrera i el Balcó de Montserrat


Veniu a descobrir el nostre patrimoni!

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, anima a tota ciutadania abrerenca a assistir a les jornades de portes obertes i visites guiades: "Convido a totes les veïnes i veïns d’Abrera a visitar aquest magnífic conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere, a fer una caminada acompanyada d’elements patrimonials, històrics. Com us hem explicat moltes vegades està situat en un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia i a banda de descobrir i conèixer la nostra història gaudiran unes vistes magnífiques de la zona nord del Baix Llobregat".

 

En aquest sentit, Arantxa Galofré ha destacat que "el nostre patrimoni cultural també inclou tots els llocs, objectes i costums que tenen un significat cultural que és important per a nosaltres. Comprendre el nostre patrimoni cultural ens ajuda a entendre una part important de qui som i quina és la nostra posició al món i a la vida en general. També ens fa comprendre millor el potencial de recursos amb què comptem i on volem arribar o en què podem arribar a convertir-nos. Per tot això, val la pena conèixer i comprendre bé el nostre patrimoni cultural i posar tots els esforços que siguin necessaris per conservar-lo. El patrimoni cultural que és reconegut i respectat per tots és un referent per a una societat estable, que és conscient d'on ve i on pot arribar, i que protegeix l'entorn al seu voltant".

  • Per a més informació també podeu escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del dimarts 10 de maig de 2022 amb la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Inauguració i jornada de portes obertes 

El divendres 4 de març a la tarda, el nostre alcalde, Jesús Naharro, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, van inaugurar els treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou balcó de Montserrat d'Abrera, acompanyats per representants de l'Estat, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el nostre Ajuntament i consistoris veïns.

 

Inaugurem els treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera amb la ministra de Tranports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i altres representants de diverses institucions

 

I el dissabte 5 de març, més de 500 persones van visitar el castell i el nou mirador en la jornada de portes obertes al Castell de Voltrera d’Abrera, que vam organitzar per tal de donar a conèixer a la ciutadania aquest emblemàtic element del patrimoni abrerenc, declarat Bé Cultural d’Interés Nacional.

  • Trobareu tota la informació de la jornada de portes obertes fent clic aquí.

Més de 500 persones han gaudit de la jornada de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou mirador de Montserrat d'Abrera 

Més de 500 persones han gaudit de la jornada de portes obertes del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou mirador de Montserrat d'Abrera

 

A Abrera cuidem el nostre patrimoni! Hem dut a terme la primera campanya d'excavacions, la primera de manera reglada, en aquest jaciment arqueològic, a càrrec d'estudiants del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona

Des de l'Ajuntament d'Abrera hem dut a terme els treballs per a la consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants. L'actuació de consolidació i restauració ha comptat amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.

 

Amb aquesta actuació fixem un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general. A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.

 

Comença la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d’Abrera

 

Dilluns, 20 de juny, la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, van iniciar la primera campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Voltrera d’Abrera, en virtut del conveni signat entre la UB i l’Ajuntament d’Abrera el 2021 per a l’estudi científic d’aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. La campanya d’excavacions, que és la primera que es fa de manera reglada en aquest jaciment arqueològic, es durà a terme fins al dissabte 2 de juliol amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i sota la direcció científica i arqueològica de Maria Soler Sala i Walter Alegría Tejedor.

 

Aquests treballs tenen com a objectiu concloure l’excavació de l’església romànica i de les sitges del seu interior, que va quedar inacabada durant el procés de control arqueològic vinculat a les obres de consolidació. Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques d’excavació manual i en extensió. Més enllà d’això, es realitzarà una primera actuació de sondeig sobre les estructures del castell medieval. Es documentarà amb detall els murs que resten dempeus, i a través de diverses cales, es farà una primera aproximació a la part més antiga del castell

 

  • Trobareu més informació sobre la primera campanya d'excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d'Abrera fent clic aquí, i sobre el desenvolupament de les obres de consolidació al Castell Voltrera d'Abrera al Servei de Patrimoni fent clic aquí

  

Nova etapa d'estudi científic amb la Universitat de Barcelona

També des de l'Ajuntament d'Abrera hem signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a l’estudi del castell de Voltrera d'Abrera (BCIN). El conveni s'ha establert amb l’Institut de Recerques en Cultures Medievals de la UB, amb la coordinació de les doctores Maria Soler i Marta Sancho, especialistes en història medieval.  Agraïm especialment la col·laboració i bona voluntat de la convilatana Maria Soler, qui va ser la primera dona alcaldessa del nostre municipi, amb la qual encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.

 

Castell de Voltrera d'Abrera, epicentre del barri de Can Vilalba

El conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere estan situats al barri abrerenc de Can Vilalba. S'hi pot accedir a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.  

 

D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.

 

Des del Castell de Voltrera d'Abrera tenim comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d’Esparreguera, ambdós a l’altra banda del riu.

 

Història del Castell de Voltrera d'Abrera

El Castell de Voltrera d'Abrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.

 

En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.

 

El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amat, senyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.

 

L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.

 

 

A Abrera, difonem el  nostre patrimoni!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies