Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 21/01/2022 | 19:30 h

NOTÍCIES

 • Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

  + 8

 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • El Rebato, 1960
 • El Rebato

A finals del mes de setembre... Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!

31/7/2019

El divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre... Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera! Des de l’Ajuntament organitzem la segona edició de la fira, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques. Recuperarem la memòria dels Porrons... I molt més! Busquem material gràfic, documental i oral de l'època. Ajuda'ns!

Vas conèixer la Magdalena de l’Hostal? Recordes quins menús servien als Tres i Quatre Porrons o quina decoració tenien? Doncs no dubtis en posar-te en contacte amb l’Ajuntament. Cerquem material gràfic, documental i oral dels anys 50, 60 i 70 del nostre municipi i fem una crida al veïnat per aportar fotografies, porrons, vestits o inclús anècdotes de l’època. Tot el material serà benvingut!

 

Podeu portar les fotos o el material que tingueu a la recepció de l'Ajuntament d'Abrera (plaça de la Constitució) de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i els dimecres a la tarda de 16.30 h a 19 h, durant el mes d'agost. A partir del mes de setembre també ens trobareu el dimarts a la tarda de 16.30 h a 19 h. També ens podeu trucar al telèfon 93 770 03 25 i preguntar pel departament de Comunicació o enviar un email a l'adreça comunicacio@ajuntamentabrera.cat.

 

Podeu veure el video promocional de la Segona Fira dels Porrons d'Abrera fent clic aquí i al final d'aquesta pàgina.

 

Porrons... I molt més!

A la segona edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera destacarem l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró

 

El divendres 27 de setembre, al carrer Rebato, recuperarem el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També podrem veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, podrem gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.

 

I el cap de setmana, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble. Aviat anunciarem el llistat d'expositors del nostre municipi que hi participaran.

 

El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebatooferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

Amb la segona edició de la fira gastronòmica, recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…

 

No us perdeu la Segona Edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies