Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DISSABTE, 04/07/2020 | 12:24 h

NOTÍCIES

  • Mosquit tigre

La prevenció, el millor mètode de control del mosquit tigre

19/5/2017

Ja deixem darrera el fred i arriben les condicions òptimes pel desenvolupament del mosquit. Des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera realitzem diverses accions per tal d’evitar la seva expansió pel municipi.

Els tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament i el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat van realitzar tres inspeccions al municipi durant el mes de març per tal de fer una diagnosi sobre mosquits a Abrera.

 

Es van visitar indrets diferents, tant urbans com rurals i es va concretar que principalment són dues espècies de culícids les que causen problemes de mosquits al municipi: el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit comú (Culex pipiens).

 

Indrets sensibles

Hi ha localitzats varis indrets de sensibilització especial. El primer són les escoles, llars d'infants i Instituts. Aquí es vol donar un seguit de pautes preventives, abans de les vacances, per evitar la proliferació d'aquest mosquit durant els mesos d'estiu i esdevingui un problema greu al setembre.

 

El segon indret és la deixalleria municipal que, per la seva casuística, està plena d'objectes que fàcilment poden acumular petites quantitats d'aigua i generar problemes.

 

El tercer indret són els cementiris municipals on es treballa en la informació als usuaris que els gerros i vasos amb flors són un focus de mosquit tigre i que han de prendre mesures.

 

Un quart indret són els horts, els que estan sota control municipal disposen d’aigua canalitzada, però alguns són irregulars, amb la seva problemàtica específica com la presència de bidons, galledes i d’altres objectes destinats a emmagatzemar aigua de pluja.

 

Prevenció i control

Des de l’arribada del mosquit tigre a Abrera, des de l’Ajuntament hem realitzat actuacions per tal d’evitar la seva expansió pel municipi. Una de les primeres actuacions va ser l’aprovació de l’ordenança per a la prevenció i control dels mosquits al 2007, on es regularitza la pressa de mesures cautelars i sancions en cas d’incompliment. Altres actuacions dutes a terme són:

 

Informació preventiva a la pàgina web de l’ajuntament durant els mesos més problemàtics.

Repartiment de tríptics informatius als domicilis particulars i col·locació de cartells als llocs de gran afluència de gent (CAP, centre cívics, casal d’avis, etc).

Planificació de tractaments larvicides periòdics a embornals des de maig fins a l’octubre.

Xerrades informatives des de Ràdio Abrera.

Xerrades informatives dirigides a col·lectius implicats i/o afectats, com ara jardiners, hortolans i associacions de veïns entre d’altres.

Instal·lació de 8 caixes niu per a ratpenats, especialment dissenyades per acollir colònies del gènere del gènere Pipistrelu, per tal de controlar la població de mosquits de manera natural. S’han instal·lat dues caixes al Torrent Gran, a prop del safareig del carrer de la Font, dues caixes a l’entorn del parc de Sant Hilari, dues caixes més a Ca n'Amat, a prop del torrent de Can Noguera, i dues més a l’entorn del parc del Casal Social de les Carpes de Vilalba.

 

La prevenció, important

El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. Per això és necessari:

 

Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc. I si són prescindibles, retirar aquests elements.

 

Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.

 

Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.

 

Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.

 

Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit tigre.

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25