Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 19/04/2019 | 14:55 h

NOTÍCIES

  • Mesures de protecció per gaudir del sol de forma saludable

Mesures de protecció per gaudir del sol de forma saludable

10/5/2017

Des de la Regidoria de Medi Ambient i Sanitat de l’Ajuntament d’Abrera realitzem cada mes a la Casa de Cultura una xerrada relacionada amb la promoció de la salut. El 26 d’abril, el Doctor Alejandro Ballestero, cap del Servei de Dermatologia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, va parlar del càncer de pell.

El doctor Ballestero ens va explicar la importància de la protecció. S’ha demostrat que l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell, tant del melanoma com del no melanoma. Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

 

Recomanacions
L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha difós unes recomanacions per gaudir del sol de forma saludable:
Minimitzeu el temps d’exposició solar.

Eviteu les hores de màxima intensitat, especialment de les 12:00h a les 16:00h.

Cobrir-se amb samarretes i roba, gorra o barrets d’ala ampla, per protegir  també coll i orelles.

Dur ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral que protegeixin front les radiacions UVA i UVB sobretot en les hores de màxima intensitat solar.

Utilitzar crema de factor de protecció elevat (superior a 20) adequat al tipus de pell. Aplicar-la en quantitat suficient, una estona abans de l’exposició i periòdicament després de banyar-se o si se sua molt. També, recordar d’utilitzar barres labials amb protecció solar.

Buscar l’ombra per resguardar-se de la intensitat solar.

L’aigua i la sorra reflecteixen i augmenten la intensitat solar, per tant cal augmentar les mesures de protecció. El mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu

Beure aigua per evitar la deshidratació i evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

 

També cal tenir en compte:

No patir calor no vol dir que s’eviti la cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats i l’efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja. De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades.

L’aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.

L’exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.

La radiació UV generalment és menor durant els mesos d’hivern, però el reflex de la neu pot duplicar l’exposició total, especialment a les altituds elevades.

Cal ser especialment previngut a principis de la primavera quan les temperatures són baixes però els raigs de sol són més forts del que es pot esperar.

Pel que fa als nens, particularment sensibles a l’exposició solar, requereixen una protecció especial.

Les fonts de radiació ultraviolada artificial (làmpades i llits) també són perjudicials per a la salut, i no haurien de ser utilitzades per menors de 18 anys.

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25