Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 18/11/2019 | 16:55 h

NOTÍCIES

  • Previsió meteorològica

S’activa l’alerta per fred intens i es manté la prealerta per ventades

17/1/2017

Avui s’activa en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu tres dies o més de fred rigorós, que afectarà tot el territori i que en molts casos farà que les mínimes baixin de zero graus.

La baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.

 

Consells per onada de fred

Tingueu cura dels familiars i veïns majors de 75 anys que visquin sols o estiguin en una situació de vulnerabilitat.

Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.

Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

 

Vigileu amb els aparells de calefacció 
Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:

Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.

Reviseu l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.

Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.

Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.

No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

 

En cas d'urgència

Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra. 

Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

 

A l'exterior

Eviteu els canvis sobtats de temperatura.

En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.

Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

 

Davant les previsions de vent, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat fa les següents recomanacions:

 

Si us trobeu a casa

Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals.
Eviteu deixar objectes no estàtics a les façanes i terrasses, com testos o altres objectes, per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

 

Si sou a l’exterior
 No pugeu a llocs alts exposats al vent, com bastides i altres construccions externes.

 

Si heu de viatjar

Abans de desplaçar-vos consulteu les prediccions meteorològiques i l’estat de les carreteres. Si hi ha predicció de vents forts eviteu els desplaçaments per carretera.

Si és imprescindible desplaçar-vos: tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via, cal alentir la marxa i ser prudent en els avançaments.

Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

 

Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil de l’Ajuntament d’Abrera us demanem que extremeu les mesures de protecció davant el fred i el risc de ventades.

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25