Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 23/10/2020 | 10:30 h

NOTÍCIES

Ara és el moment de fer els tractaments per a la processionària del pi!

21/11/2016

Des de l’Ajuntament d’Abrera portem a terme, als parcs i jardins municipals, cada any un tractament biològic per tal d’evitar les molèsties i controlar la plaga de la processionària del pi. Aquest ha demostrat la seva eficàcia com a insecticida i que és completament innocu per a les persones i els animals.

El tractament el realitzarà l'empresa Moix els propers dies 1 i 2 de desembre, en jornada nocturna, de 22 hores a 6 hores. Aquest tractament està basat en els insecticides microbians del Bacillus thuringiensis, que és una bactèria que quan és ingerida per les erugues ataca el seu sistema intestinal, evitant que aquestes continuïn amb la seva alimentació i desenvolupament. Aquest tractament segueix la política de control biològic i respecte amb els ecosistemes, persones i vegetació del municipi, que s’aplica amb la resta de plagues.

 

Què és la processionària?

La processionària del pi és la plaga més important dels pins mediterranis. El seu nom ve pel fet què es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó.
 

Quins són els danys que provoca?

Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. El dany més important ho fan des del final de l'hivern fins a meitat de primavera, quan les erugues són més grans i voraços.
 
La defoliació poques vegades produeix la mort dels pins, però els afebleix en gran mesura, facilitant l'atac posterior d'altres plagues. Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.
 
En animals domèstics, per exemple, animals curiosos com els cadells de gos (els gats són més prudents), les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, ja que contenen pèls urticants. En aquests casos pot aparèixer inflamació als llavis, boca i cap en general, i cal consultar amb el veterinari.
 
La pitjor època és gener i febrer, quan les bosses estan als arbres, i els cucs baixen de l'arbre a terra i s'enterren per fer el capoll. 

Com combatre-la?

Hi ha varis mètodes per controlar aquesta plaga:
Tractament aeri amb insecticides naturals sense persistència ni toxicitat (Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, el qual és un insecticida biològic fabricat a base de toxines i espores de l’esmentada bactèria)
Insecticides Inhibidors del creixement.
Tractament amb insecticides químics convencionals (com cipermetrinas i Clorpirifos).
Instal·lació de paranys de feromones (trampes hormonals per a capturar els mascles).
Tallar i cremar les bosses.
Trencar les bosses.
Establiment de barreres físiques.
Fomentar i protegir les aus insectívores.
 

Què han de fer els veïns?

Els pins de titularitat privada han de ser tractats pels seus propietaris, preferentment amb mètodes biològics. Cal tenir en compte que tant a l'hora de fer els tractaments com de manipular les bosses per tal d'eliminar-les, és molt important que aquestes accions es facin per part de personal experimentat i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25