Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 19/02/2020 | 10:58 h

NOTÍCIES

  • Pren la Paraula. Taller Escola Música
  • Concert Jazz
  • Pren La Paraula. Lectura Poemes

‘Pren la paraula!´ Descobrim la música de les paraules a la Casa de Cultura

9/5/2016

Concerts, tallers, recitals, espectacles, tertúlies... La Casa de Cultura va acollir els dies 6,7 i 8 de maig diverses activitats durant el dia i la nit amb la poesia com a protagonista.

Amb el nom “Pren la paraula!” des del Departament d’Acció Cultural i Patrimoni vam convidar a la ciutadania a descobrir, escoltar, veure i provar la música de les paraules.

 

Travessar el ‘mirall’
El públic assistent va poder entrar en una altra dimensió, on van estar envoltats de poetes i poetesses. Els visitants van participar en diferents propostes, com crear un poema a partir d’objectes, paraules a l’atzar, llegir de dia i de nit, participar en una tertúlia, experimentar el ritme de versos, compartir el poema preferit... Inclús han rebut un carnet de poeta i han descobert la videopoesia.

 

"Pren la paraula va programar-se amb el desig de promoure un gènere tan proper a l’ànima com és la poesia fent-lo coincidir amb un esdeveniment anual ja consolidat a Barcelona, la Setmana de la Poesia. El vam promoure també amb el desig que els veïns en fossin part activa i comparteixin versos", va explicar la regidora d´Acció Cultural i Patrimoni, Maria José Orobitg.

 

"El resultat d’aquests tres dies intensos ha estat satisfactori i encoratjador. Satisfactori per la implicació dels centres educatius i de veïns que han gaudit i participat dels esdeveniments que els hi proposàvem. La majoria d’enquestes l’han valorat entre 9 i 10 de forma majoritària. Han vingut veïns d’altres poblacions, com Esparreguera i Sant Esteve de Sesrovires. Però més que les enquestes, el que ens satisfà és haver pogut veure els rostres dels infants, especialment, bocabadats en entrar, després d’haver travessat el mirall i creuat el bosc de les paraules, a l’espai que els hi havíem organitzat; en sentir la màgia de la improvisació dissabte matí, en una “poesia session”, al taller de musicar el poema de Frank Bonilla, alumne de l’institut, per part dels assistents sota la batuta de l’Escola de música, dels comentaris i felicitacions de professors i famílies, de l’encanteri i ho dic de forma textual- de l’espectacle Embrossat on els assistents no gosàvem aixecar-nos dels seient tot i haver finalitzat l’espectacle minuts abans", va afegir la regidora.

 

Espais poètics per centres educatius
Durant el matí de divendres 6 de maig van tenir lloc diferents Espais Poètics per a Centres Educatius a càrrec de Jaume Centelles, autor del llibre La biblioteca: el cor de l’escola, premi Rosa Sensat. Mestre expert en el treball de la biblioteca escolar com a motor d’aprenentatge en el gust a la lectura i coneixement i en poesia.

A la tarda, l´espectacle de clown per a tots els públics Môesia va presentar un món ple d’humor i jocs on el color de les paraules va prendre forma a partir de poemes de Montserrat Abelló, Feliu Formosa, Francesc Garriga, Joan Margarit i Marius Sampere, entre d’altres.

 

La música de les paraules
Al matí de dissabte va tenir lloc el taller La música de les paraules, a càrrec de l’Escola Música de Música. Es va posa música a un poema de Frank Bonilla, alumne de l’institut Voltrera d’Abrera, guanyador dels Jocs Florals del centre celebrats per Sant Jordi.

 

Els nens i nenes a partir de cinc anys van participar a un taller de creació d’objectes a càrrec de la Fundació Joan Brossa. L’objectiu era crear personatges amb elements mínims, en un plat. A les dotze del migdia va engegar la Tertúlia “Escriure poesia ara: per què? A càrrec del poeta local José Luis García Herrera.

 

Després, les activitats van continuar amb un taller de creació de titelles brossianes a partir d’objectes quotidians. Aquest va ser un taller de creació de titelles a partir de l’imaginari de Brossa. En aquest cas els participants van crear figures a partir de l’associació d’objectes quotidians.

 

Dit per 2
Al llarg del matí, de les 11 a les 14 hores, hi va haver un recital de poemes a 2 veus participatiu. Nens i adults van poder compartir en parella els seus poemos preferits.

 

A la tarda, la companyia Addaura Dansa va presentar l´espectacle Embrossa’t, que va presentar poesia visual a través de la dansa, màgia, objectes, projeccions, titelles i ombres. Seguidament es va fer un taller d´experimentació poètica a través de la xarxa social Twitter.

 

A la nit va tenir lloc el concert Poesia en jazz, a càrrec del grup Divadams, que va presentar una selecció de poetes catalans com Montserrat Abelló, Rosa Leveroni, Josefa Contijoch, Marta Pessarodona, Olga Xirinacs, Dolors Miquel, Maria Mercè Marçal, Enric Casasses, Joan Margarit, Salvador Espriu o Joan Salvat Papasseit entre d’altres, aplicant-hi el llenguatge del jazz. Divadams són tres dones amb una llarga trajectòria professional que es van trobar el 2007 per formar un grup vocal. Treballen amb les seves dues grans passions: els jazz i la poesia.

 

Recital de poesia
Diumenge al matí va tenir lloc el recital de poesia Picaplat, a càrrec de la companyia Tantàgora. Aquest va ser un recital de poesia, cançonetes, cantarelles i dites, cantarellejades, amb l’ajut d’una taula i altres objectes que a poc a poc s’omplen de poesia. El recital el componen petites peces que provenen de l’ampli repertori poètic de la literatura tradicional i també de la poesia culta, d’autors clàssics i contemporanis.

 

Per a la regidora d´Acció cultural i Patrimoni, Maria José Orobitg, aquest ha estat un projecte "encoratjador perquè ens anima a continuar amb el projecte de dinamització cultural i, sobretot, de consolidar l’esdeveniment com a catalitzador i crear un acte anual participatiu i acollidor, on ens sentim que formem part d’una comunitat i seguir promovent la literatura. Agraïm la implicació dels centres, dels alumnes, famílies i dels assistents”. Prop de 500 persones han participat a les activitats Pren la paraula! D´aquests, el 50 per cent, aproximadament, provenen de centres educatius del municipi i l´altra 50 cent són els assistents als diferents actes i activitats.

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25