Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 25/09/2018 | 00:09 h

NOTÍCIES

  • XERRADA REFUGIATS

L´Auditori de la Casa de Cultura s´omple per la xerrada Refugiats

22/4/2016

El drama de les persones refugiades que fugen de conflictes bèl•lics com els de Siria i que intenten arribar a Europa va centrar la xerrada Refugiats que va tenir lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura dimecres passat, 20 d’abril. Des de l’Ajuntament d’Abrera vam organitzar l’acte amb Creu Roja del Baix Llobregat Nord.

La regidora d’Acció Social, Guadalupe Marcos, va iniciar la xerrada donant la benvinguda als assistents, que van omplir l’auditori. L’acompanyava l’alcalde, Jesús Naharro, i el vicepresident de Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Manel Benito, i el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist.

 

Obertura de l’oficina de la Creu Roja a Abrera
La regidora d’Acció Social van anunciar l’obertura de l’oficina de la Creu Roja a Abrera, que va entrat en funcionament la setmana passada. L’oficina es troba a l’Hotel d’Entitats del nostre municipi i està oberta al públic dijous a la tarda. “Convido a la ciutadania a passar per l’oficina de la Creu Roja i informar-se de quins són els serveis que s’ofereixen i quina possibilitat de cooperació amb l’entitat poden aportar els nostres veïns i veïnes”, va comentar Guadalupe Marcos.

 

Fugir de la guerra
Després d’una presentació de l’alcalde, Jesús Naharro, el cooperant de Creu Roja Enric Morist va realitzar la xerrada sobre les persones refugiades, explicant primerament que els refugiats fugen dels conflictes bèl•lics a la recerca d’un lloc segur on viure, saben que aquest conflicte va per llarg i prefereixen jugar-se la vida que rendir-se a una mort segura. A països com Síria, 135 persones moren cada dia a causa de la guerra. Per aquest motiu, es calcula que 4 milions de persones han fugit del país els darrers anys.

 

Enric Morist va fer un repàs de les principals rutes migratòries per arribar a Europa. L’any 2015, més d’un milió de persones van entrar al continent europeu, un 84 per cent ho va fer per Grècia i un 15 per cent per Itàlia, tot i que també ara estan utilitzant la via de Ceuta i Melilla. Amb aquestes dades s’evidencia que Europa acull la major crisi migratòria des de la Segona Guerra Mundial. Morist també va destacar que un de cada quatre refugiats són infants.

 

Gestionar l’acollida
El cooperant de Creu Roja va assenyalar que els estats són els responsables d’acollir les persones refugiades. Actualment hi ha mes d’un milió de refugiats esperant ser acollits a Europa. Alemanya, Noruega i Canadà són els únics països que estan complint amb els programes per refugiats establerts. L’Estat espanyol, de moment, només ha acollit prop de vint persones de les 18 mil previstes. Aquestes dades evidencien la inoperància de la gestió d’aquesta crisi.


Creu Roja és una de les tres entitats designades pel Ministeri de l’Interior per gestionar l’acollida de les persones refugiades a Espanya. El programa d’acollida té una durada total de dos anys i es divideix en diferents fases: una primera de 6 mesos en centres i equipaments especialitzats, una segona de 12 mesos, que ha de permetre la integració en el territori i una tercera fase de prórroga que consta de 6 mesos més. Enric Morist va explicar que no s’estan buscat solucions transitòries, per aquest motiu es descarta la acollida en domicilis particulars, es busca l’alternativa de pisos de lloguer social, la seva organització aposta per integrar les persones refugiades a la nostra societat des de la normalitat, aprofitant les xarxes existents als diferents municipis i ciutats.

 

“Ha estat una xerrada molt didàctica, una intervenció de luxe. Ha pogut resumir amb prou coneixement les vivències que estan tenint les persones refugiades” va comentar la regidora, Guadalupe Marcos.

 

Abrera va ser declarada municipi d’acollida i solidari pel Ple Municipal celebrat al nostre Ajuntament el 24 de setembre de 2015.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25