Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 06/07/2020 | 04:27 h

NOTÍCIES

  • Recomanacions per anar a fer la compra i com podem desinfectar correctament els aliments quan arribem a casa
  • Recomanacions per anar a fer la compra i com podem desinfectar correctament els aliments quan arribem a casa
  • Recomanacions per anar a fer la compra i com podem desinfectar correctament els aliments quan arribem a casa

Us donem una sèrie de recomanacions per anar a fer la compra i com podem desinfectar correctament els aliments quan arribem a casa

25/3/2020

En el marc de les mesures de contenció i prevenció del coronavirus SARS-COV-2, la ciutadania ha de continuar seguint les normes habituals de seguretat alimentaria i les normes de prevenció que us anem facilitant i actualitzant constantment. Tot i així podem trobar-nos amb diferents qüestions a resoldre quan ens disposem a sortir a fer la compra i també quan arribem amb els productes a casa. Com els podem desinfectar correctament sense fer-los malbé? Quines mesures de protecció hem d'adoptar per anar als mercats i establiments alimentaris?

Des de l’Ajuntament d’Abrera us facilitem les següents recomanacions per anar a fer la compra d’aliments:

  • Eviteu sortir si teniu símptomes respiratoris o febre. En aquests casos demaneu ajuda a algú perquè us faci la compra i eviteu qualsevol contacte.
  • Només ha de sortir una persona. En la mesura del possible les persones més vulnerables han de quedar-se a casa. Sortiu a fer la compra només quan sigui necessari i planifiqueu-la per reduir al mínim el nombre de visites a establiments de venda d’aliments.
  • Porteu a mà un desinfectant alcohòlic per a les mans i feu-lo servir sovint.
  • Preferentment, porteu la vostra pròpia bossa o carret de la compra i desinfecteu amb freqüència els llocs de contacte amb les mans amb la mateixa solució alcohòlica de desinfecció de mans.
  • Si agafeu carros o cistelles del supermercat desinfecteu la zona de contacte amb les mans amb solució alcohòlica.
  • Feu servir guants d’un sol ús per agafar els aliments.
  • Toqueu el mínim possible els aliments encara que estiguin envasats. Mireu d’estar segurs que us voleu emportar el producte abans d’agafar-lo. No el torneu a deixar després d’haver-lo tocat.
  • Aneu amb compte amb tot allò que toqueu, com manetes de portes i expositors, pantalles, teclats per al pagament, botons dels ascensors, diners, etc. Desinfecteu-vos les mans amb solució alcohòlica cada vegada que faci falta.
  • Mantingueu sempre la distància mínima de seguretat d'entre 1,5 i 2 metres amb altres persones i eviteu aglomeracions.

 

De la mateixa manera, en arribar a casa hem de procurar netejar de manera acurada les fruites i verdures:

  • En tornar a casa renteu-vos les mans amb aigua i sabó. Si ho veieu necessari podeu prendre mesures addicionals com netejar els envasos amb una solució desinfectant i eliminar els embalatges exteriors.
  • Renteu tots els productes abans de pelar-los, tallar-los i preparar-los per coure'ls i consumir-los. D'aquesta manera, en usar el ganivet, els bacteris i la brutícia no contaminaran l'aliment per contacte entre la polpa i la closca.
  • Utilitzeu superfícies de treball i estris (ganivets, raspalls, etc.) nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments.
  • Abans de rentar les verdures, renteu-vos bé les mans amb aigua tèbia i sabó durant 20 segons, esbandiu-les acuradament i eixugueu les amb paper de cuina d'un sol ús o amb una tovallola de matèria tèxtil que es renti regularment a 60 °C.
  • Renteu les fruites i les verdures sota el raig d'aigua, senceres i amb la pell. Així eviteu que, en tallar-les, els microorganismes i altres contaminants passin a l'interior. Fregueu la superfície de les fruites i les verdures sota l'aigua corrent de l'aixeta.
  • Podeu desinfectar els vegetals submergint-los en una solució d’hipoclorit de sodi (lleixiu apte per a ús alimentari), respectant la concentració que indiqui el fabricant, durant cinc minuts com a màxim.
  • Un cop els vegetals són nets i desinfectats, s’han d’esbandir amb aigua i escórrer bé. No trossegeu els vegetals abans de netejar-los i desinfectar-los.
  • Rebutgeu les fulles exteriors de l'enciam, l'escarola, les cols, les endívies, etc. Renteu els enciams fulla per fulla.
  • Utilitzeu un raspall per a verdures net per eliminar la terra dels bolets i per refregar amb fermesa els productes amb una superfície exterior dura o rugosa com les patates, els melons i els cogombres.
  • Retireu i rebutgeu les seccions de les fruites i verdures amb fongs, ferides, talls o zones massa madures fetes malbé.
  • Renteu les herbes com el coriandre, el julivert, l'api i la menta en grapats petits, donant-los voltes fins que totes les branques quedin netes.
  • Torneu a rentar els vegetals amb aigua, una vegada pelats i tallats.
  • Eixugueu els productes nets amb tovalloles de paper o amb un drap net i sec per eliminar qualsevol resta de bacteris.
  • Mantingueu les verdures netes i seques en refrigeració fins al moment de fer-les servir o consumir-les.

 

Desinfecció correcta dels aliments i embolcalls

No totes les substàncies actives són eficaces davant tots els organismes nocius, també la forma en la qual estigui formulat el desinfectant condiciona la seva eficàcia, per això és important utilitzar biocides que hagin demostrat ser capaços d’exercir una acció viricida d’ampli espectre.

 

Un dels desinfectants que les autoritats sanitàries recomanen és el lleixiu, que es mostra molt efectiu per a la inactivació dels coronavirus fent dilucions a 1:50:

  • Agafem 20 ml del lleixiu de casa (no importa marca), l’afegim a una ampolla de litre i omplim amb aigua d’aixeta, tanquem i agitem: així aconseguim una preparació a l' 1:50.
  • Mullem un drap en aquesta dissolució per neteja i desinfectar superfícies, com l’ansa del carret o cistell de la compra, les claus, el pom de la porta de casa, etc. És molt important també passar el drap humit pels productes que hem comprat envasats (ampolles, tetrabrics, caixes, bosses, etc) .
  • Netejarem el drap amb aigua d’aixeta després de cada ús i el tornem a mullar amb la dissolució de lleixiu. No s’ha de guardar la preparació d’un dia per a l’altre per què perd eficàcia.

Per a altres biocides pels quals l’eficàcia contra el virus ha estat demostrada, s’hauran de seguir les indicacions de l’etiquetatge per obtenir un resultat adequat.

 

Una desinfecció no serà efectiva si no es realitza una neteja exhaustiva. Perquè el lleixiu sigui efectiu és imprescindible que no hi hagi molta brutícia acumulada.

És important insistir què la desinfecció mai substitueix a la neteja, han d’anar de la mà!

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25