Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 15/11/2019 | 16:45 h

NOTÍCIES

  • Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

    + 8

  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
  • El Rebato, 1960
  • El Rebato

Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!

16/9/2019

El divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre... Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera al carrer del Rebato i al Parc de Can Morral! Des de l’Ajuntament organitzem la segona edició de la fira, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques.

A la segona edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera destacarem l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en productes de proximitat.

 

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que amb aquesta fira “recuperem l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referents i la tradició agrícola del nostre municipi. Us convidem a gaudir de la Fira Gastronòmica dels Porrons, on trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró”.  

 

Programació de la fira:

 

Divendres 27 de setembre, al carrer del Rebato

  • 19.00 h. Inauguració de la II edició de la Fira Gastronòmica de la Fira dels Porrons d'Abrera amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Abrera, Francisco Sánchez, i els padrins de la fira Albert Presas (veí d'Abrera) i l'Àvia Remei.

  • 20.00h. Concurs de beure amb Porró

Recuperarem el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants, que intentaran recuperar les    gestes dels antics concursants de la N-II. Podràs aixecar l’antic Porró del carrer del Rebato? Apunta’t al concurs!
Enviant un correu a comunicacio@abrera.cat o trucant al telèfon 93 337 77 47
També pots fer-ho de manera presencial al Centre Polivalent d’Abrera (Plaça del Rebato, 1) de dilluns a divendres de 9.00 h a 13.30 h.

 

També hi haurà degustació d’alguns dels plats que es cuinaven als Tres Porrons, vi a porró, servei de bar, música,... i sorpreses!

 

 Dissabte 28 de setembre. Parc de Can Morral

I el cap de setmana, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb gastronomia tradicional, vins a porró, tallers de cuina, música en viu, activitats infantils, mercat de pagès amb petits productors i cultura popular...

 

El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha assenyalat que "amb aquesta fira donem visibilitat als restauradors del nostre municipi". Així, l'oferta gastronòmica de la fira estarà formada pels establiments abrerencs Capritx Ibèric amb Mandonguilles amb sèpia i Canelons de Sant Esteve. Can Martinet amb Bacallà amb sanfaina del Parc Agrari i Rostit de pollastre a la catalana. L'Antonia, productes Eco de proximitat amb Paella amb verdures de l'Antònia. Llegums Gaadus i Cal Fusteret amb Botifarra ecològica amb mongetes de Santa Pau. Forn de pa Rebato amb Pa amb tomàquet del Parc Agrari, bull blanc i fuet de la Cerdanya i la Pastisseria Duch amb Gelat d’abrerencs i Mousse de torró amb ametlla Marcona. També participaran a la fira la Comissió de Santa Llúcia de Gelida amb Escudella barrejada i l'Associació de Gastronomia i Turisme, AGT, amb Fricandó de vedella.

 

El preu del plat de cuina tradicional o postre és de 5 €. El porró petit amb vi d'Abrera tindrà un cost de 5€ (2€ retornables) i el porró gran costarà 8 € (3€ retornables).

 

La programació cultural que acompanyarà la fira durant el cap de setmana serà la següent:

 

  • 12.00 h: Actuació de l’Escola Municipal de Música d’Abrera
  • 12.30 h: Rondallaire “Contes d’aixafar raïm”
  • 13.30 h: Sandunguera (Rumba catalana)
  • 17.00 h: Programa especial de Ràdio Abrera en directe des de la Fira
  • 18.00 h: Taller de cuina del xef abrerenc Èric Díaz
  • 18.30 h: Taller de cuina Xesco Bueno (Ca l’Esteve de Castellbisbal)
  • 19.00 h: Taller de cuina tradicional catalana dels xefs David Cartoixà i Santi Peñarrocha
  • 19.30 h: Amenització amb el Dj abrerenc Sergio Hernández
  • 22.00 h: Carretillada  i Piromusical amb la Colla de Diables Bram de Foc d’Abrera

 

Diumenge 29 de setembre. Parc de Can Morral

  • 11.00 h: Tractorada pels carrers del municipi i exposició dels tractors al Parc de Can Morral
  • 11.30 h: Taller de cuina infantil de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat
  • 12.00 h: Taller de cuina de Can Martinet i Trobada de bloggers by Cuina & Turisme Baix Llobregat
  • 12.00 h: Cloenda institucional a càrrec de l'Alcalde, Jesús Naharro.
  • 12.05 h: Ballada de gegants a càrrec de l’Associació Folklorica d’Abrera
  • 12.30 h: Taller de cuina de Capritx Ibèric
  • 12.30 h: Taller en família, pasta de sal amb elements de la natura a càrrec de Juga-la.
  • 13.00 h: Música de Bongo Beats
  • 14.30 h: Amenització a càrrec de Dj Konguito
  • 16.00 h: Finalització de la II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
     

Durant el cap de setmana a la fira també hi haurà mostra i mercat de productors.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebatooferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

Amb la segona edició de la fira gastronòmica, recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat… Podeu veure el video promocional de la Segona Fira dels Porrons d'Abrera fent clic aquí i al final d'aquesta pàgina.

 

Entre totes i tots farem de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona! No us perdeu la Segona Edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25