Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 12/11/2019 | 08:52 h

NOTÍCIES

 • Acte de cloenda de l’11a edició del Voluntariat per la llengua a Abrera
 • Acte de cloenda de l’11a edició del Voluntariat per la llengua a Abrera
 • Acte de cloenda de l’11a edició del Voluntariat per la llengua a Abrera

  + 1

 • Acte de cloenda de l’11a edició del Voluntariat per la llengua a Abrera

Acte de cloenda de l’11a edició del Voluntariat per la llengua a Abrera

5/6/2019

L’Oficina de Català d’Abrera ha celebrat aquest dimecres 5 de juny al matí la cloenda del Voluntariat per la llengua. L’acte ha tingut lloc a l’Hotel d’Entitats a les 11.30 h, i ha comptat amb la participació de les 14 parelles lingüístiques d’enguany, que han rebut un diploma per la seva participació.

El Voluntariat per la llengua és un programa per practicar el català a través de la conversa en un ambient relaxat i desenfadat. Els aprenents de català fan, almenys, 10 hores de conversa amb una persona voluntària catalanoparlant de la vila. Així, a més d’emprar el català fora de l’àmbit restringit de l'aula, agafen confiança i van perdent la vergonya.

 

El projecte d’enguany ha comptat, també, amb la col·laboració de diferents entitats abrerenques, així com també amb 60 establiments col·laboradors. La majoria d'aprenents formen part del curs bàsic de l'oficina de català d'Abrera i els voluntaris són veïnes i veïns que formen part d'entitats d'Abrera i que ja han participat en el programa de voluntariat per la llengua en edicions anteriors.

 

Noèlia i John William, aprenents de català

Noelia: “M’ha agradat molt. A més a més, la professora, l’Alba, ha estat molt bona ensenyant. M’ha aportat poder parlar al carrer, a les botigues, amb la gent; a més a més, puc parlar en català amb el meu fill”. 

 

John William: “Estic molt content d’estar-hi aquí perquè el català és una llengua molt bonica i m’agrada molt tot l’ambient que hi ha, i tota la gent que he conegut durant aquest temps. A la meva feina també es parla en català i que és molt necessari. M’ajuda a trencar amb els límits que tinc, tant alhora de comunicar-me amb gent catalana com amb altres persones d’altres parts. I bé, ara als meus amics també els hi puc ensenyar el català. Animo a la gent a que hi participi, els hi agradarà molt”.

 

Antònia Fenollar, voluntària

 “Bé, jo porto fent de voluntària uns quatre o cinc anys, i ho valoro molt positivament, un 10. Molta gent castellanoparlant que està aprenent el català, no parla en català si no és a classe, aleshores els hi obren les portes perquè fora de cas també puguin parlar en català. Jo animaria a tothom a fer el voluntariat; a més, també faig de voluntària a Brians 2, on també es fan voluntariats de llengua a la presó, i animaria a tothom que ho fes també, és molt gratificant”.

 

Alba García Tradé, tècnica de normalització lingüística a l'oficina de català d'Abrera

Aquest any s’han fet dos cursos a Abrera, el curs bàsic, és a dir, destinat a persones que no parlen català i és un curs, bàsicament, oral. Aquest curs ha anat molt bé, la gent molt predisposada a aprendre, van fer unes pràctiques lingüístiques al mes de maig i alguns d’ells també han participat com a voluntaris, al voluntariat per la llengua. D’altra banda, hem fet un nivell de suficiència, que és un nivell bastant avançat, el que equival a un C1, i és un nivell que requereix d’hores i dedicació. Llavors, és un curs molt diferent del  bàsic, un curs molt més dur, però en general és un curs que també ha anat molt bé. La majoria d’aprenents que tenim venen del curs bàsic i els voluntaris sovint és gent que ja ven d’altres edicions, que està dintre d’altres entitats a Abrera, gent molt predisposada a ajudar als altres a millorar el seu nivell de català; i, hem mantingut les mateixes parelles que l’any anterior, l’any passat vam fer 14 parelles i aquest any també, i molt bé.

 

Marc Piera, director del centre de normalització lingüística a Ca n'Atmeller

Nosaltres tenim els cursos de català per a adults que és pel que ens coneix la població en general, on ensenyem unes estructures, uns continguts, ensenyar a parlar, però ens falta sempre el salt de parlar el català fora de l’aula, llavors el voluntariat per la llengua és aquella oportunitat que ens permet que els alumnes que estan aprenent dins de l’aula, també puguin pràctica el català fora, amb gent que és catalanoparlant, que no cal que tingui títols ni estudis de català, simplement que puguin traslladar el que aprenen a l’aula a l’àmbit social i, llavors, anar coneixent tot l’entorn social, cultural, històric, associatiu d’Abrera perquè aquesta gent es vagi arrelant també.

 

Podeu escoltar les declaracions a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

 

Tot i que ja ha finalitzat aquesta edició, el programa funciona durant tot l’any. Així doncs, les persones interessades a inscriure’s a aquesta iniciativa gratuïta i que siguin majors d’edat poden adreçar-se a l’Oficina de Català d’Abrera, situada al carrer dels Rosers, número 1, trucar al telèfon 93 770 47 32 o escriure un correu electrònic a l’adreça abrera@cpnl.cat. Per a més informació podeu consultar la pàgina web del Voluntariat per la llengua: www.vxl.cat.


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar
 • Alba Garcia Tradé. Tècnica de normalització lingüística

 • Marc Piera. Director centre de normalització lingüística a Ca n'Ametller

 • Antonia Fenollar. Voluntària

 • Noèlia i John William. Aprenents de català

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25