Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMARTS, 19/03/2019 | 22:03 h

NOTÍCIES

  • Processionària del Pi. Foto de Creative Commons. Julio Reis

El fred ha fet recular la processionària del pi, però segueix molt present!

26/1/2018

Les setmanes finals de l’any 2017 van ser fredes a tot Catalunya, fet que va influir positivament pel que fa al control de la plaga de processionària del pi. En alguns indrets, les glaçades van aconseguir matar els individus d’alguns nius. No obstant, la plaga és molt important. Des de l’Ajuntament d’Abrera vam dur a terme a finals de l’any passat actuacions als parcs i jardins municipals.

Vam realitzar un tractament biològic per tal d’evitar les molèsties i controlar la plaga de la processionària del pi. Aquest ha demostrat la seva eficàcia com a insecticida i que és completament innocu per a les persones i els animals.  

Aquest tractament el va realitzar la empresa MOIX i està basat en els insecticides microbians del Bacillus thuringiensis, que és una bactèria que quan és ingerida per les erugues ataca el seu sistema intestinal, evitant que aquestes continuïn amb la seva alimentació i desenvolupament. Aquest tractament segueix la política de control biològic i respecte amb els ecosistemes, persones i vegetació del municipi, que s’aplica amb la resta de plagues. 

Què és la processionària?
La processionària del pi és la plaga més important dels pins mediterranis. El seu nom ve pel fet què es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó.

Quins són els danys que provoca?
Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. El dany més important ho fan des del final de l'hivern fins a meitat de primavera, quan les erugues són més grans i voraços.
 
La defoliació poques vegades produeix la mort dels pins, però els afebleix en gran mesura, facilitant l'atac posterior d'altres plagues. Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.
 
En animals domèstics, per exemple, animals curiosos com els cadells de gos (els gats són més prudents), les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, ja que contenen pèls urticants. En aquests casos pot aparèixer inflamació als llavis, boca i cap en general, i cal consultar amb el veterinari.

Salut Publica
Un dels problemes més grans que creen aquests insectes, des del punt de vista de la salut humana, es deu a què les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen en el dors d’uns plecs o sacs on s’amaguen, agrupats, una gran quantitat de diminuts pèls urticants de color taronja.

Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Si es detecta aquesta simptomatologia recomanem anar al metge de capçalera per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat.

La pitjor època és gener i febrer, quan les bosses estan als arbres, i els cucs baixen de l'arbre a terra i s'enterren per fer el capoll. Per tant, és durant aquesta època que cal estar més alerta.

Com combatre-la?
Hi ha varis mètodes per controlar aquesta plaga:
Tractament aeri amb insecticides naturals sense persistència ni toxicitat (Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, el qual és un insecticida biològic fabricat a base de toxines i espores de l’esmentada bactèria)
Insecticides Inhibidors del creixement.
Tractament amb insecticides químics convencionals (com cipermetrinas i Clorpirifos).
Instal·lació de paranys de feromones (trampes hormonals per a capturar els mascles).
Tallar i cremar les bosses.
Trencar les bosses.
Establiment de barreres físiques.
Fomentar i protegir les aus insectívores.
 

Què poden fer els veïns?
Els pins de titularitat privada han de ser tractats pels seus propietaris, preferentment amb mètodes biològics. Cal tenir en compte que tant a l'hora de fer els tractaments com de manipular les bosses per tal d'eliminar-les, és molt important que aquestes accions es facin per part de personal experimentat i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.

La educació entre els més petits de la casa també és important. Per exemple, les famílies poden mostrar fotos de la processionària als més menuts i advertir sobre la importància de no tocar aquestes erugues.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25