Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 18/09/2019 | 11:52 h

NOTÍCIES

  • Ple Municipal 30 d'octubre de 2017

El Ple Municipal demana diàleg i acord polític a Catalunya

6/11/2017

El Ple Municipal va aprovar el dilluns 30 d’octubre una moció de condemna a la violència policial de l’estat a Catalunya i sobre l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

La moció va comptar amb el suport de PSC, CIU, ERC, Ad’A, Abrera en Comú i els vots en contra de PP i C’s. L’alcalde, Jesús Naharro, va llegir el text de la moció, que reproduïm a continuació:

 El diumenge 1 d’octubre de 2017 passarà a la història a Catalunya per la vergonya d’un Estat repressor que ha exercit una dura violència desproporcionada davant d’una ciutadania que de forma cívica, serena, coratjosa, pacífica i persistent va sortir a votar i exercir la democràcia malgrat les amenaces i l’estat de setge i por.

Condemnem de forma enèrgica, alta i clara tota la violència generada pel govern del Partit Popular a Espanya, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que el que volien és decidir i exercir la democràcia. Les gairebé 900 persones ferides registrades a mans de la brutalitat policial, dos d’elles en estat molt greu, la vulneració de drets fonamentals i les imatges d’agressions, repressió sense contemplacions i violència, no cauran mai en l’oblit.

Els danys materials que els cossos de seguretat de l’Estat han causat en edificis i a l’espai públic han de ser rescabalats. Totes aquestes actuacions han estat dictades pel govern del Partit Popular, que n’és el responsable últim, i que n’haurà d’assumir les conseqüències.

Un exemple d’aquests fets són els que van succeir la tarda de l’1 d’octubre de 2017 a l’escola pública sesrovirenca La Roureda. L’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires va recollir la voluntat de denunciar els fets al cos de Mossos d’Esquadra i també va fer una declaració institucional aprovada en el Ple Extraordinari del passat 2 d’octubre en el qual també es va condemnar la brutal actuació del cos de Policia Nacional i la violència emprada sobre els veïns i veïnes que pacíficament es trobaven davant d’aquest equipament educatiu.

I un altra fet condemnable de violència simbòlica a la comarca del Baix Llobregat és la confiscació per la força de les urnes de votació del Referèndum d’Autodeterminació per part de la Guàrdia Civil al Centre d’Atenció Primària de Sant Andreu de la Barca.

Al mateix temps, reconeixem i agraïm profundament l’actitud i el comportament dels més de 2 milions de persones que el dia 1 d’octubre es van expressar a les urnes, i una especial menció als qui se’ls va usurpar el vot. La seva valentia, compromís i fortalesa exercint el dret a vot, oposant resistència pacífica, fent costat a la gent que volia votar i no caient en la provocació de les forces de seguretat espanyoles, sota un estat de setge i por, són el reflex d’una societat madura, pacífica i plenament democràtica. Un reconeixement a tots els votants i a tots els voluntaris.
Tanmateix, instem la Comissió Europea a que faci un pronunciament de rebuig i de denúncia de la repressió contra la seva pròpia ciutadania i promogui una mediació política internacional imparcial que permeti trobar vies de diàleg.

Finalment en el marc de judicialització de la vida política, la jutgessa de l’Audiència Nacional ha dictat sentència: presó sense fiança per al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, acusats d’un delicte de sedició. La privació de llibertat d’ambdós és intolerable en una societat democràtica i suposa una clara vulneració dels drets fonamentals fet que significa una clara persecució d’un determinat pensament i opció política.

Els esdeveniments d’aquests dies, exigeixen que es treballi de forma dialogada i decidida per ambdues parts. Les demandes de la ciutadania en aquestes setmanes són el reclam que l’única solució a l’escenari actual és el diàleg, i fruit d’aquests l’acord polític i no les resolucions i actuacions judicials ni policials. S’ha donat passos fruit del no acord i aquests han donat peu a intervencions inadmissibles a les institucions públiques catalanes com la dissolució del parlament de Catalunya i el cessament del president i els seus consellers de govern elegits democràticament per al poble de Catalunya, així com les competències atribuïdes a les institucions catalanes.

Volem deixar ben clar que l’Ajuntament d’Abrera i els seus càrrecs electes serem fidels al compromís amb tota la ciutadania que representem democràticament.

Per tots aquest motius, el Govern Municipal d’Abrera proposa al Ple de l’Ajuntament d’Abrera l’acord següent:

Primer. Mostrar la solidaritat de l’Ajuntament d’Abrera amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial i amb les persones que han resultat ferides com a resultat de l’actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l’Estat Espanyol.

Segon. Expressar el suport a tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya que, d’una forma o altra s’han vist afectats per accions o reaccions al voltant de la convocatòria de l’1 d’octubre, tant per promoure l’exercici del dret a decidir o de qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica amb empara en els principis fonamentals d’autonomia local i dret a la participació política.

Tercer. Exigir al Ministeri de l’Interior el rescabalament pels danys materials causats pels cossos de seguretat de l’Estat en la seva actuació desmesurada a Catalunya.

Quart. Exigir la dimissió de tots els càrrecs polítics implicats en l’exercici de la violència d’Estat i de la vulneració dels drets humans a Catalunya.

Cinquè. Exigim la retirada immediata del efectius policials dels cossos de l’Estat que van ser destinats a Catalunya per reprimir el referèndum i que encara hi romanen.

Sisè. Rebutgem la detenció i l’empresonament dels presidents de les entitats Òmnium Cultural, Sr. Jordi Cuixart i de l’Assemblea Nacional Catalana, Sr. Jordi Sànchez per motius polítics i reclamem la seva llibertat immediata.

Setè. Continuem exigint solucions polítiques, basades en el diàleg, la negociació i l’acord i per tant, rebutgem l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya a proposta del govern de l’estat.

Vuitè. L’Ajuntament d’Abrera s’adhereix al Manifest de la taula per la Democràcia impulsada per entitats, els sindicats i les organitzacions de la societat civil per donar una resposta unitària, transversal, ferma i decidida en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té la ciutadania de Catalunya a decidir el seu futur polític, i la democràcia.

Novè. Reiterem el compromís per preservar la cohesió social i la convivència cívica de les nostres viles i ciutats des de la defensa de la pau, les llibertats i els valors democràtics. En democràcia, la pluralitat d’idees i opcions polítiques es gestiona per mitjà del diàleg, el respecte mutu, la negociació i el vot, mai de la violència.

Desè. Comunicar aquest acord a tots els Ajuntaments de la Comarca del Baix Llobregat, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis, al Ministeri de l’Interior, la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya i la Subdelegació corresponent.

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25