Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 18/01/2019 | 12:35 h

NOTÍCIES

  • Ens adherim al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte
  • Ens adherim al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte

Ens adherim al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte

18/9/2017

Des de l’Ajuntament d’Abrera ens hem sumat a la prevenció del càncer colorectal i animem a tots els nostres veïns i veïnes entre 50 i 69 anys a participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, que ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, una prova molt senzilla per detectar un càncer o una lesió precancerosa.

L’alcalde, Jesús Naharro, el regidor de Sanitat, Xavier Serret i la tècnica de Sanitat, Sara Prados, es van reunir dimecres a l’Ajuntament amb la coordinadora del programa, la doctora Gemma Binefa, la directora del sector sanitari Baix Llobregat Nord, Marisa Fernández, la presidenta de la Junta Local d’Abrera de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, Maribel Vargas i la tresorera de l’entitat, Maria Teresa Sánchez per estudiar la implementació d’aquest programa al nostre municipi.

 

A partir de mitjans d'aquest mes, els veïns i veïnes d’Abrera ens podrem beneficiar del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que es va posar en marxa l’any 2000 a L’Hospitalet de Llobregat i s’està implementant a la resta de municipis de Catalunya.

 

El programa està adreçat a una població diana d'homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat de més risc i en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. En el cas del nostre municipi, la població diana, és a dir els homes i dones de 50 a 69 anys, és de 2.569 persones.

Els veïns i veïnes en aquesta franja d’edat rebran una carta on se'ls explica el funcionament del programa i els passos que han de seguir per poder participar. Les cartes s’envien de manera seqüencial a tota la població al llarg de diverses setmanes.

 

El Programa es fa en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i les àrees bàsiques de salut del nostre municipi i comarca. Interessa la màxima participació per tal de poder detectar el major nombre de càncers possibles en estadis inicials i de lesions precanceroses (adenomes avançats).

 

Com funciona el programa?

El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista.

 

Per participar-hi els veïns i veïnes han d’anar amb la carta que rebran a casa a una de les farmàcies adherides a la campanya, on facilitaran tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia al seu hospital de referència per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.

 

Malaltia precoç

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s’estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.500 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 60 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada.

 

Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25